Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Αν βάζαμε οριζόντια τεστ θα έμπαιναν στην Ελλάδα μόλις 100 χιλιάδες τουρίστες»!

Κυνική ομολογία για τα «πρωτόκολλα» μεγαλοξενοδόχων, tour operators και μεταφορέων με τα οποία έγινε το άνοιγμα του Τουρισμού

Την κύρωση τριών διακρατικών συμφωνιών, Ελλάδας - Πορτογαλίας, Ελλάδας - Καζακστάν και Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, υπερψήφισε χτες η αρμόδια Επιτροπή της Bουλής, προκειμένου αυτές να πάρουν το δρόμο για την Ολομέλεια. Και οι τρεις είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού (μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών κ.λπ.), για τους οποίους ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας.

Οπως ήταν επόμενο, οι τρεις συμφωνίες έγιναν δεκτές «μετά βαΐων και κλάδων» από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κυβέρνησή του τις υπέγραψε. Ακολούθησε η γνωστή αντιπαράθεση για το ποιος υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα των τουριστικών ομίλων, με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου από τη μία να επικρίνει την κυβέρνηση ότι το καλοκαίρι «έφερε» από τον Τουρισμό «μόνο 3 δισ. ευρώ» και από την άλλη τάχα να την κατηγορεί πως «άνοιξε άτσαλα» τις τουριστικές ροές, «χωρίς σωστό σχεδιασμό». Απαντώντας, ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης ανέφερε ότι στη Σύνοδο των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τα εύσημα και από τη Σύνοδο «και από την ιδιωτική πρωτοβουλία και από το WTTC (σ.σ. World Travel and Tourism Council - Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού), ότι η χώρα μας υλοποίησε υποδειγματικά τα πρωτόκολλα» που είχαν προσδιορίσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι και στα οποία στοιχίζονται όλα τα αστικά κόμματα. «Αν βάζαμε οριζόντια 72ωρο τεστ για είσοδο το καλοκαίρι, θα έμπαιναν στην Ελλάδα μόλις 100.000 τουρίστες αντί για 4,4 εκατομμύρια», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας «πανηγυρικά» τους όρους με τους οποίους έγινε το άνοιγμα του Τουρισμού, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων και τουρ οπερέιτορ, ενώ αμέσως μετά, με θράσος, απέδωσε την εκτίναξη των κρουσμάτων της πανδημίας... στα «πάρτι της νεολαίας».

Υπέρ των τριών διακρατικών συμφωνιών ψήφισαν, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, ενώ η Ελ. Λύση υπερψήφισε τις δύο και επιφυλάχθηκε για εκείνη με το Καζακστάν.

Οι συμφωνίες δεν αφορούν το λαό και τις ανάγκες του

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, καταψήφισε και τις τρεις συμφωνίες.

Οπως επισήμανε, «η συμφωνία για τον τουρισμό κρουαζιέρας με Αίγυπτο και Κύπρο εντάσσεται στην ενιαία στρατηγική της αστικής τάξης, στις συμμαχίες που επιλέγει για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, σε μια περιοχή που πυκνώνουν οι εντάσεις, που οξύνονται οι αντιθέσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, με αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου. Επιλογές που εντάσσονται στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με διάφορες συνεργασίες, τριμερείς, τετραμερείς και άλλες. Εκφράζει τις αντιθέσεις και τους αδυσώπητους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και την επιδίωξη να καταστήσει την Ελλάδα μεταφορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, επιδίωξη που αντικειμενικά έρχεται σε αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς κυρίως της αστικής τάξης της Τουρκίας».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «ξεχωριστό τμήμα αυτών των σχεδιασμών είναι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, με κέντρο τα ελληνικά λιμάνια, σχεδιασμοί που έχουν αποτυπωθεί και σε μελέτες του ΣΕΤΕ. Από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο θα επωφεληθούν συγκεκριμένοι διεθνείς μονοπωλιακοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα, μαζί με μεγάλους ομίλους του Τουρισμού, εγχώριους και διεθνείς». Και πρόσθεσε: «Αυτή η στρατηγική είναι ενιαία και υλοποιείται από τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις τους».

Ο Χρ. Κατσώτης έκανε σαφές ότι «αυτές οι συμφωνίες αφορούν καθαρά επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Αξιοποιούν το φιλικό επενδυτικό νομοθετικό πλαίσιο, τα κάθε λογής προνόμια και κίνητρα, τη φτηνή εργατική δύναμη», που συνεχίζει να μειώνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τα απανωτά αντεργατικά μέτρα που φτάνουν μέχρι και την ανατροπή του σταθερού ημερήσιου χρόνου μετά από 100 χρόνια, «για τη βέλτιστη απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων».

Για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, συνέχισε, «θυσιάζεται και η υγεία του λαού. Είναι χαρακτηριστική η προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ανάγκες τους, και οι συνέπειες για το λαό, με εξάπλωση της πανδημίας, των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, των νεκρών».

«Η απάντηση θα δοθεί και θα είναι μαζική και αποφασιστική, από τους εργαζόμενους και το λαό. Ηδη πολλές οργανώσεις εργαζομένων αποφασίζουν το συντονισμό της δράσης τους, με απεργία στις 26 Νοεμβρίου. Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες αυτούς και θα είναι στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξής τους», κατέληξε ο βουλευτής του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ