Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Με μέρα δράσης σήμερα για την Υγεία κλιμακώνουν τη μάχη για την απεργία

Παρεμβάσεις από το πρωί σε χώρους δουλειάς και διαμαρτυρία στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας

Από πρόσφατες παρεμβάσεις συνδικάτων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού
Από πρόσφατες παρεμβάσεις συνδικάτων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού
Μέρα δράσης για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας οργανώνουν σήμερα τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία, με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Στο στόχαστρό τους μπαίνουν η χρόνια αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην Υγεία, που συνεχίζεται και μέσα στην πανδημία, αφήνοντας ανοχύρωτες τις δημόσιες μονάδες Υγείας, και η εργοδοτική ασυδοσία, που με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Με τη σημερινή πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται ως σταθμός στην προετοιμασία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δυναμώνουν τη δράση τους, διεκδικώντας μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία και παλεύοντας για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας. Με καθημερινές παρεμβάσεις διεκδικούν επείγοντα αιτήματα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων, του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν απεργιακή απάντηση, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην επίθεση με αιχμή το νομοσχέδιο που δρομολογεί τις ανατροπές του αιώνα.


Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Κορίνθου, Λαμίας, Λευκάδας - Βόνιτσας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Σάμου, η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, ενώ ομόφωνη απόφαση για απεργιακή απάντηση πήρε και το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου.

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη αποφάσισε χτες και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ενώ απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ) και Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Πολύμορφες πρωτοβουλίες στην Αττική

Στο πλαίσιο της σημερινής μέρας δράσης για την Υγεία, το πρωί προγραμματίζονται παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς από σωματεία σε μια σειρά κλάδους.

Επίσης, στην Αθήνα, στις 4 μ.μ. αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ομοσπονδιών και συνδικάτων θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στον Πειραιά, επίσης σήμερα, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της περιοχής προχωρούν σε κινητοποιήσεις στις 10 π.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στις 2 μ.μ. στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής μαζί με τα σωματεία και φορείς σχεδιάζει συμβολικές παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και σε εργασιακούς χώρους.

Παράλληλα, το ΕΚΑ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας να στηρίξουν τους αγώνες των υγειονομικών, όπως τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται και την Πέμπτη 12/11.

Από σωματεία προγραμματίζονται σήμερα Τρίτη, μεταξύ άλλων, οι εξής παρεμβάσεις:

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συμμετέχει στη μέρα δράσης με εξορμήσεις και περιοδείες σε εργοτάξια («River West» στη Λεωφ. Κηφισού, γηπέδου ΑΕΚ, πρώην ξενοδοχείου «La Mirage» στην Ομόνοια, πρώην ΕΛΠΕΝ στο Πικέρμι, σε οικοδομές και γιαπιά σε Βούλα, Περιστέρι, Ιλιον, Μενίδι, Ζωγράφου, Βύρωνα, Πειραιά, Καλλιθέα) και παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ στις γειτονιές.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε παρεμβάσεις σε μια σειρά σούπερ μάρκετ («Σκλαβενίτης» Χαλκηδόνας, Κηφισού και Αγίων Αναργύρων, «ΑΒ Βασιλόπουλος» Αιγάλεω και Ελληνικού, «Market In» Κυψέλης, αποθήκες «Lidl» στα Καλύβια). Καλεί τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα όσους δουλεύουν σε καταστήματα, αποθήκες και γραφεία σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικά καταστήματα και τμήματα e-shop, «να στείλουμε μήνυμα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, με την υγεία μας δεν θα επιτρέψουμε να παίξουν, να τη θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων».

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon» καλεί σε συγκέντρωση, στις 8.15 π.μ., κάτω από τα γραφεία της εταιρείας.

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής οργανώνει παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις με την απόκρυψη κρουσμάτων από μεγάλα μονοπώλια του κλάδου.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου θα κάνει εξορμήσεις σε χώρους εργασίας («Veridos» και «Μορφή» στα Δυτικά, «Βλάχο» και «Νίκη» στα Μεσόγεια, «Ματσούκη» και «Σκαγιά» στα Βόρεια).

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σε συντονισμό με επιχειρησιακά σωματεία, προχωρά σήμερα σε περιοδείες στα ξενοδοχεία «Hilton» (10 π.μ.), «Intercontinental» (11 π.μ.), «Athens Marriott» (11 π.μ.), «Electra Metropolis» και «Electra Palace» (11.30 π.μ.), καθώς και σε επισιτιστικές επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο και στη Γλυφάδα.

Σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Πέραμα καλεί το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Σήμερα προχωρά σε κινητοποιήσεις στις 12 μ. στο δημαρχείο Κερατσινίου - Δραπετσώνας και στη 1 μ.μ. στο δημαρχείο Περάματος. Μεθαύριο Πέμπτη καλεί σε κινητοποίηση στις 10 π.μ. στον ΟΣΥ και την Παρασκευή 20/11, στις 6 μ.μ., οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία με έναρξη από τις Σιταποθήκες (Αγ. Αντώνιος).

Σήμερα επίσης, στο πλαίσιο της μέρας δράσης στην Αττική για την Υγεία, σωματεία και φορείς οργανώνουν παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και άλλες δομές σε συνοικίες του Λεκανοπεδίου.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στις εξής περιοχές: Καλλιθέα, στις 6.30 μ.μ. στο ΙΚΑ της περιοχής, που έχει μετατραπεί σε κέντρο Covid για τις νότιες συνοικίες και καθημερινά οι ουρές είναι πολύ μεγάλες. Πέραμα, στη 1 μ.μ. στο δημαρχείο. Κερατσίνι - Δραπετσώνα, στις 12 μ. στο δημαρχείο. Περιστέρι, στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας και στο ΙΚΑ. Αιγάλεω, στις 9.30 στο Κέντρο Υγείας. Αγ. Βαρβάρα, στο Νοσοκομείο «Λοιμωδών». Χαϊδάρι, στο τοπικό ΙΚΑ. Ζωγράφου, στις 10.30 π.μ. στο Κέντρο Υγείας. Καισαριανή, στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ Παγκρατίου. Βύρωνας, στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας. Υμηττό, στις 10 π.μ. στην ΤΟΜΥ. Ηλιούπολη, στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ. Κέντρο Αθήνας: Στις 9 π.μ. στην ΤΟΜΥ Κεραμεικού. Στις 10 π.μ. στην ΤΟΜΥ Ακαδημίας και Ιπποκράτους, στην ΤΟΜΥ Νέου Κόσμου, στην ΤΟΜΥ στα Θυμαράκια και στο Κέντρο Υγείας επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στις 11 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Πατησίων (οδός Χαλκίδος). Γαλάτσι, στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Γαλατσίου.

Σε άλλες πόλεις

Το ζήτημα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της δράσης συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, ενώ πέρα από τη σημερινή μέρα δράσης, σωματεία υγειονομικών και εργατικά συνδικάτα προχωρούν σε σχετικές κινητοποιήσεις και την Πέμπτη 12/11.

Την άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» απαίτησε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε την περασμένη Παρασκευή στην 6η ΥΠΕ. Διεκδικεί την άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, εξοπλισμό με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ, μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεχίζοντας τη δράση του, την Πέμπτη 12/11 στις 10 π.μ. προχωρά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

Σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται οι εξής πρωτοβουλίες: Στην Καβάλα, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδομών και Συναφών Επαγγελμάτων, Επισιτισμού - Τουρισμού και Συνταξιούχων ΙΚΑ προχωρούν σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης. Στη Λαμία, σωματεία και φορείς διοργανώνουν συγκέντρωση στις 2 μ.μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των 15 εργαζομένων της σίτισης, την κατάργηση των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στο μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου.

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, οι εργαζόμενοι προχωρούν την Πέμπτη 12/11 σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και σε συγκέντρωση στο προαύλιο. Την ίδια μέρα, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα στις 8 π.μ., ενώ το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου προχωρά στις 12.30 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.

Στις Σέρρες, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΝΣ) καλεί σε διαδικτυακή σύσκεψη όλα τα σωματεία του νομού, συλλόγους και φορείς για την κατάσταση του νοσοκομείου και προετοιμάζουν κινητοποίηση για την Πέμπτη 12/11.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων καλεί σε κινητοποίηση την ίδια μέρα στην είσοδο του ΤΕΠ του νοσοκομείου, στις 11 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ