Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «ατομική ευθύνη» και οδηγό την «αγορά», κόβει κάθε κουβέντα για ουσιαστικά μέτρα

Την «ατομική ευθύνη» συνεχίζει να επικαλείται, προκλητικά, η κυβέρνηση, κουνώντας το δάχτυλο στο λαό και κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο εάν παραταθεί το λοκντάουν. Την ίδια ώρα, ο ...επιστημονικός της σχεδιασμός κινείται με βάση τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και του υποβαθμισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, για το οποίο «κόβει» κάθε κουβέντα ουσιαστικής ενίσχυσης όσο και επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, έθεσε ξανά χτες ως στόχο του λοκντάουν τη λειτουργία της αγοράς στις γιορτές: «Να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες: Επιχειρηματίες και καταναλωτές», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επέμεινε ότι «για άλλη μια φορά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε». Δίπλα στην «ατομική ευθύνη» έβαλε την «κρατική επαγρύπνηση», η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά... κυνηγητό και επιβολή προστίμων, ξεκόβοντας δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς ξανά κάθε συζήτηση για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα απαραίτητα μέτρα σε χώρους δουλειάς, σχολεία, δομές Υγείας - Πρόνοιας.

Ως ενίσχυση, εξάλλου, του συστήματος Υγείας παρουσίασε το ...κατόρθωμα ότι προσλαμβάνονται 300 μόνιμοι γιατροί που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες ανάγκες, που υπήρχαν γενικά, και πριν από την πανδημία.

Προανήγγειλε, επίσης, συνέντευξη Τύπου, σήμερα το απόγευμα, του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια (για τον οποίο, στο φόντο της κοκορομαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «φέρνει σε πέρας το έργο του με πολύ μεγάλη επιτυχία»), «για να ενημερώσει για τις αντοχές του συστήματος Υγείας και τις ενέργειες που λαμβάνονται από εδώ και πέρα».

«Και αυτό γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ θα αυξάνει, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων», είπε ο Στ. Πέτσας, σε άλλη μία, έμμεση, παραδοχή ότι με την άρνηση αποφασιστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, έφτασαν το σύστημα στα όριά του.

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι λοκντάουν με μορφή «ακορντεόν» μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί (καραντίνα 21 ημερών και 14 μέρες «χαλάρωση» διαδοχικά), δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε: «Κανείς δεν μπορεί να πει σ' αυτή τη φάση τι θα απαιτηθεί, προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στην έξοδο από την υγειονομική κρίση», σημείωσε.

Στο μεταξύ, με φόντο τις εκτιμήσεις για την ακόμα βαθύτερη κρίση, παρά τις προηγούμενες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ο Στ. Πέτσας είπε χτες ότι «είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς» και ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η βαθιά ύφεση του 2020 να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη - αν είναι δυνατόν - και να υπάρξει η ισχυρή ανάκαμψη που περιμένουμε για το 2021».

Παρέπεμψε στα «ισχυρά», όπως χαρακτήρισε τα επιπλέον «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, ενώ επιχειρώντας να καλλιεργήσει κάλπικες ελπίδες είπε ότι «βασικό στοίχημα» της κυβέρνησης «είναι ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας να μείνει στη θέση του, για να πάρει μερίδιο από την επανεκκίνηση της οικονομίας που θα έρθει μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Τέλος, προανήγγειλε ότι «θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι το επόμενο χρονικό διάστημα από όλα τα συνεργεία ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να είναι σίγουρο ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία», π.χ. η υποχρεωτική τηλεργασία κατά 50% στον ιδιωτικό τομέα, ώστε δηλαδή οι κουτσουρεμένοι μηχανισμοί να «επιβλέψουν» όχι βέβαια τα μέτρα προστασίας που σταματάνε έξω από τους χώρους δουλειάς αλλά την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση ήδη από το πρώτο κύμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ