Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Αμοιβαίες υποχωρήσεις» ζητά η κυβέρνηση με οδηγό τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Τους όρους για τη συνέχιση του παζαριού συζήτησαν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία Δένδιας - Τσαβούσογλου

Turkish Foreign Ministry

Τους όρους για τη συνέχιση του παζαριού συζήτησαν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία Δένδιας - Τσαβούσογλου
«Αμοιβαίες υποχωρήσεις» ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης από την Αγκυρα, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία και διευθετήσεις σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο για να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου. Η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για να ξεκινήσει ο τέτοιος διάλογος, που στρώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ώστε να «τρέξουν» σχέδια συνεκμετάλλευσης και να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, ήταν, άλλωστε, στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες στο 5ο EU - Arab World Summit είπε: «Εχουμε ζητήσει από την Τουρκία κάτι πάρα πολύ απλό: Να κάτσουμε μαζί στο τραπέζι και να συζητήσουμε, με μια προϋπόθεση: (...) να μην προβαίνουν σε πράξεις που θεωρούμε ότι παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα πρέπει να συζητήσουμε τις διαφορές μας. Εχουμε μια βασική διαφορά με την Τουρκία και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε θα πρέπει να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τη Γερμανία, καθώς η καγκελάριος προσπάθησε να μεσολαβήσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος».

Ερωτηθείς, δε, αν είναι διατεθειμένος στο μέλλον να μοιραστεί ενεργειακούς πόρους με την Τουρκία, απάντησε: «Θα πρέπει πρώτα να καθορίσουμε και να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας με δίκαιο τρόπο. Αυτό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα».

Παρέπεμψε στις συμφωνίες που έχει υπογράψει ήδη η κυβέρνησή του με Ιταλία και Αίγυπτο, για καθορισμό θαλασσίων ζωνών (αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά), όπως επίσης στη συμφωνία με Αλβανία να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να αποφασίσει σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλος τρόπος από το να κάτσουμε και να συμφωνήσουμε», επέμεινε για την Τουρκία, ενώ προετοιμάζοντας για ...αμοιβαίες υποχωρήσεις παρέπεμψε στη συμφωνία με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι «καταφέραμε να βρούμε λύση μετά από 14 χρόνια. Και θεωρούμε πως είναι μια δίκαιη λύση. Και οι δύο χώρες έκαναν ένα βήμα πίσω. Ετσι συνάπτονται οι διεθνείς συμφωνίες στο τέλος της μέρας. Αλλά αν η Τουρκία δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα επέλθει η λύση».

Παρέπεμψε και στο Forum Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, όχημα των ευρωατλαντικών σχεδίων συνεκμετάλλευσης και των υπόλοιπων «διευθετήσεων», λέγοντας για την απουσία εκεί της Τουρκίας ότι «ποτέ δεν προσπαθήσαμε να την αποκλείσουμε (...) Η Τουρκία αυτοαποκλείεται εξαιτίας της συμπεριφοράς της. Ολες οι άλλες χώρες βρήκαν τον τρόπο να συνεργαστούν».

Αποτυπώνοντας άλλωστε πως οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά αποτελούν κρίκο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού συνολικά στην περιοχή, διερωτήθηκε «αν το Ισραήλ βρήκε τον τρόπο να συνεργαστεί με χώρες που θεωρούσε ορκισμένους εχθρούς, τι εμποδίζει εμάς να συνεργαστούμε;», ενώ παραπέμποντας και στις «win win» συμφωνίες για τους επιχειρηματικούς ομίλους, είπε: «Οι χώρες βρίσκουν τον τρόπο τους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Φτάνει να μην προσεγγίζουν τις διεθνείς σχέσεις ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Δεν είναι ποτέ παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».

«Οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα, ακριβώς όπως και εμείς»

Σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο «Twitter» το ελληνικό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος συζητήθηκαν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν μια συνάντηση των δύο υπουργών στο κοντινό μέλλον.

Κατά διπλωματικές πηγές, ο Δένδιας εξέφρασε τη θέση ότι όσο συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας (βλ. δραστηριότητα του «Ορούτς Ρέις» που συνεχίζει να διεξάγει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας), δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο. Κατά τις ίδιες πηγές, η επικοινωνία των δύο πλευρών έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, το τουρκικό ΥΠΕΞ δημοσιοποίησε πως στη συνομιλία τους οι δύο υπουργοί εξέτασαν πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (σε επίπεδο διερευνητικών επαφών, αλλά και σε στρατιωτικό και πολιτικό, αντίστοιχα ΜΟΕ και τακτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των γγ των δύο ΥΠΕΞ).

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του Ν. Δένδια στο Βερολίνο, όπου είχε σειρά επαφών με μεγαλόσχημους Γερμανούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για ταχεία επανέναρξη των διερευνητικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε και συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», όπου ξεδιπλώνοντας όλη την επιχειρηματολογία περί «αμφισβητούμενων υδάτων», μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Τουρκία παραβιάζει και πάλι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς το "Oruc Reis" προετοιμάζει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε μια περιοχή, η οποία δεν έχει επιδικασθεί στην Τουρκία από καμία διεθνή συμφωνία», προσθέτοντας ωστόσο ότι «φυσικά και οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα, ακριβώς όπως και εμείς», «όμως λέμε ότι το ακριβές πεδίο εφαρμογής αυτών των δικαιωμάτων θα πρέπει να καθοριστεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου», παραπέμποντας στο Διεθνές Δικαστήριο. «Εάν κατόπιν η Τουρκία θελήσει να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στις επιδικασθείσες θαλάσσιες ζώνες, θα είναι ελεύθερη να το κάνει», είπε.

Πρόσθεσε ότι καθώς «αντ' αυτού, η Αγκυρα επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με τη βία», η ΕΕ θα πρέπει να ενεργήσει επιτέλους με «συνέπεια», συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς, η ήπια προσέγγιση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας απέτυχε» και επαναλαμβάνοντας το αίτημα προς τη γερμανική κυβέρνηση να μην παραδώσει στην Τουρκία τα 6 υποβρύχια τύπου 214 που κατασκευάζει το Βερολίνο, με το σκεπτικό ότι η Αγκυρα θα αποκτήσει πλεονέκτημα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Σε άλλη του συνέντευξη (στο «Πρώτο Θέμα»), ο Ν. Δένδιας μίλησε και για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, λέγοντας πως τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα έχουν ετοιμαστεί και έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατά πληροφορίες, μόλις ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος, θα αποσταλούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή και θα τεθούν σε εφαρμογή, ως νόμος, πλέον, του κράτους.

Χτες ο Ν. Δένδιας παρενέβη, μέσω τηλεδιάσκεψης, και στη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου, την οποία συμπροεδρεύουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία. Διαβεβαίωσε εκεί εκ νέου για την «προσήλωση» της κυβέρνησης στην ευρωενωσιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί «γεωστρατηγική επένδυση» για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη, με το περιεχόμενο, βέβαια, που οι Ευρωατλαντικοί δίνουν στις τέτοιες έννοιες.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, σχολιάζοντας το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου στον Δένδια, εξέφραζε την ελπίδα της κυβέρνησης «να υπάρχει μια ειλικρινής διάθεση, επιτέλους, να αφήσουν στην άκρη οι γείτονές μας τις προκλητικές συμπεριφορές και να θέλουν να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών». Για το πόσο κοντά είναι μια συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, είπε ότι «αυτό θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Αν υπάρχει συνέχεια από την τουρκική στάση και αποφυγή των προκλήσεων, φυσικό θα είναι, να είναι πιθανή μια τέτοιου είδους συζήτηση. Αλλά, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, με παράνομες Navtex σε ισχύ και με το "Oruc Reis" στην περιοχή, δεν μπορούν να γίνουν διερευνητικές επαφές», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ