Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ιδιαίτερος αγωνιστικός εορτασμός

Σε λίγες μέρες ξεκινάει ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που κορυφώνεται με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Οι φορείς που διοργανώνουν τον εορτασμό (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία) προετοιμάζονται ήδη, καθώς φέτος επιβάλλεται να είναι ένας διαφορετικός - αλλά αγωνιστικός - συμβολικός εορτασμός.

Αγωνιστικός γιατί στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας, τα συνθήματα του τότε ενώνονται με τις σύγχρονες διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Αγωνιστικά συμβολικός γιατί η ευρύτερη γειτονιά μας έχει να αντιμετωπίσει και τον «ιό» των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς.

* * *

Το αγωνιστικό μήνυμα του εορτασμού εξασφαλίζεται και από τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας, αν κάποιος απέδειξε το πώς μπορούν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, υπακούοντας στην ανάγκη να προστατευτεί και να προστατέψει. Γιατί αυτή η προστασία δεν είναι κόστος. Ετσι αποκτά τελικά περιεχόμενο και η ατομική ευθύνη.

Το παράδειγμα της Πρωτομαγιάς και άλλων αντίστοιχων επετειακών εκδηλώσεων είναι πρόσφατα. Οι εικόνες της πλατείας Συντάγματος, με την υποδειγματική τήρηση των μέτρων αλλά και την ανάδειξη σύγχρονων διεκδικήσεων από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, έκαναν το γύρο του κόσμου. Η οργάνωση και η αυτοπειθαρχία των διαδηλωτών δεν μπορούσαν να αμφισβητηθούν ούτε από τους πιο φανατικούς τους πολέμιους. Εκφράστηκε μάλιστα το αντίθετο: Ο θαυμασμός για τη δύναμη που έχει ο συμβολισμός της οργανωμένης απειθαρχίας.

* * *

Ορισμένοι που αυτές τις μέρες ξερνούν χολή για την πορεία του Πολυτεχνείου δεν ενοχλούνται από την πορεία εν μέσω πανδημίας, αλλά ειδικά από την πορεία του Πολυτεχνείου, αφού είναι εκφρασμένος ο πόθος τους να ξεμπερδεύουν με αυτήν. Φυσικά, είναι οι ίδιοι που δεν ενοχλούνται από το συνωστισμό στα ΜΜΜ, τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα που οδηγούν σε έξαρση των κρουσμάτων σε νοσοκομεία, εργοστάσια, οίκους ευγηρίας κ.α. Ολα αυτά που δημιουργούν εκατόμβες θυμάτων.

Το ΚΚΕ θα μπει μπροστά για να τιμηθεί ο ξεσηκωμός. Θα είμαστε εκεί, όλοι όσοι πρέπει, με μάσκες, με αντισηπτικά, με αποστάσεις άνω των δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον και άλλα μέτρα προστασίας. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο θα αποδείξουμε ότι και το Πολυτεχνείο ζει, και οι εργαζόμενοι και η νεολαία της πατρίδας μας ζουν, αναπνέουν και έχουν φωνή.


Της
Χριστίνας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Τύπου της ΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ