Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα «δώρα» στους κλινικάρχες, καθυστερημένες και ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες προσλήψεις

Ακόμα και στις σημερινές στιγμές δραματικής εξάπλωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε με διαδικασίες - εξπρές, το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, κινείται σταθερά στην πεπατημένη της αδρής επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, αντί να προχωρήσει σε άμεση και πραγματική επίταξή τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, στο φόντο της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα δήθεν «ενισχυμένα και πανέτοιμα» δημόσια νοσοκομεία, έρχεται 8 ολόκληρους μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα να προχωρήσει σε... «κατεπείγουσες» προσλήψεις μόλις 300 γιατρών για τις ΜΕΘ, για τους 100 από τους οποίους μάλιστα δεν διασφαλίζει ότι θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας!

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα έναντι αποζημίωσης. Πρόκειται δηλαδή για «γιαλαντζί» επίταξη, που στην πράξη αποτελεί επιπλέον «μπούκωμα» των κλινικαρχών με «ζεστό» χρήμα. Με βάση την τροπολογία, «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, που δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε ημέρες από την ημερομηνία επιβολής των μέτρων αναγκαστικής δέσμευσης» των ιδιωτικών δομών, «με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας ορίζονται ο τρόπος αποζημίωσης των αναγκαστικά διατιθέμενων προς χρήση για τη δημόσια υγεία εγκαταστάσεων, κλινών, δεσμευόμενων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και νοσοκομείων, δομών, παρόχων υπηρεσιών Υγείας, τυχόν κίνητρα και ωφελήματα»...

Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι ιδιώτες γιατροί θα εντάσσονται στο σύστημα Υγείας σε «προαιρετική βάση», κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο με αξιοποίηση όλων των υποδομών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων ασθενειών που δεν μπαίνουν σε lockdown.

Μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, έκανε λόγο για «άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων ιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», σε μια κίνηση που όχι μόνο αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις πολύ μεγαλύτερες λαϊκές ανάγκες και τις 3.500 κλίνες ΜΕΘ που χρειάζεται η χώρα ανεξάρτητα από την πανδημία, αλλά έρχεται και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, παρότι το σφοδρότερο δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο από την άνοιξη. Από τους γιατρούς που θα προσληφθούν, οι 200 είναι αυτοί των οποίων οι διαδικασίες ούτως ή άλλως ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες, ενώ οι υπόλοιποι είναι επιλαχόντες. Μάλιστα, ακόμα και τώρα η κυβέρνηση κάνει «σκόντο», καθώς δεν διασφαλίζει ότι οι 100 επιλαχόντες γιατροί που σήμερα προσλαμβάνονται θα παραμείνουν στη θέση τους.

«Απογείωση» στην επικίνδυνη πολιτική των «μπαλωμάτων»

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει ούτε τώρα σε ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση «απογειώνει» την επικίνδυνη πολιτική των «μπαλωμάτων» που μισοκλείνει μια τρύπα για να ανοίξει άλλες.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι γιατροί, ακόμη και ειδικευόμενοι, νοσηλευτές, προσωπικό φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας, προσωπικό του ΕΚΑΒ και όσοι υπηρετούν με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο δημόσιο σύστημα Υγείας μπαίνουν σε καθεστώς υποχρεωτικής μετακίνησης μέχρι και 6 μήνες προκειμένου να μπαλώσουν τα κενά στις «ισχυρά πληττόμενες περιοχές», αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία όπου εργάζονται. Ενδεχόμενη άρνηση, θα θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα που θα επισύρει αυστηρές ποινές. Μάλιστα, συστήνεται σε κάθε ΥΠΕ τριμελής υγειονομική επιτροπή με «αποκλειστικό έργο την εξέταση των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών άρνησης μετακίνησης ή λήψης άδειας για λόγους υγείας του μετακινούμενου προσωπικού».

Στην ίδια πολιτική προσωρινών «μπαλωμάτων» χωρίς μαζικές προσλήψεις εντάσσεται και η πρόβλεψη της τροπολογίας για προαιρετική παραμονή στο ΕΣΥ για άλλο ένα 6μηνο των γιατρών που συνταξιοδοτούνται μέχρι το τέλος του έτους.

Αντίστοιχα, στον κρίσιμο τομέα της ιχνηλάτησης και της άμεσης διενέργειας τεστ, η κυβέρνηση έρχεται μετά από 8 μήνες να «μπαλώσει» όπως όπως τα τεράστια κενά, δίνοντας στον ΕΟΔΥ δυνατότητα να συνάπτει «κατά παρέκκλιση» συμβάσεις πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ, προμήθειας και μίσθωσης οχημάτων.

Μιλώντας στη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ακόμα και τώρα, «το μέτρο της επίταξης, που σας καλούσαμε από την αρχή της πανδημίας να πάρετε, δεν το υλοποιείτε, αλλά υλοποιείτε την επί πληρωμή επίταξη, δηλαδή την αποζημίωση για ακόμη μία φορά των ιδιωτικών κλινικών».

Το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για όλα τα παραπάνω, ψήφισε «παρών» στην τροπολογία, με το σκεπτικό ότι περιλαμβάνεται έστω αυτή η πρόσληψη 300 γιατρών στις ΜΕΘ, καθώς και η παράταση μέχρι τις 30/6/2021 σε συμβάσεις εργασίας γιατρών ορισμένου χρόνου που λήγουν, στηλιτεύοντας βέβαια το καθεστώς των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, την άρνηση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους / επικουρικούς και να κάνει μαζικές προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ