Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Κατάρα» για τους λαούς η εξέλιξη της επιστήμης μέσα στα δεσμά της καπιταλιστικής παραγωγής

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τις εκθέσεις για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τονίζοντας πως πέρα από το ότι υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ, παράλληλα αναδεικνύουν με χαρακτηριστικό τρόπο το πώς η εξέλιξη της επιστήμης μέσα στα δεσμά της καπιταλιστικής παραγωγής από «ευλογία» γίνεται «κατάρα» για τους λαούς.

Ειδικότερα, αιτιολογώντας την ψήφο της, κατέθεσε τα παρακάτω:

«Οι εκθέσεις σχετικά με τον λεγόμενο "νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες", δίνουν το γενικό πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ με κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλίων του κλάδου. Η ψηφιοποίηση αποτελεί επενδυτική διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια για την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων έναντι των μικρών επιχειρήσεων, συμβάλλει στην ακόμα πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Τα όργανα της ΕΕ επιδιώκουν να βάλουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια σε ηγετική θέση απέναντι στους ανταγωνιστικούς τους ομίλους, των ΗΠΑ, Κίνας, Ινδίας κ.ά., μεταξύ άλλων σε βασικούς τομείς για την τεχνολογική κυριαρχία της ΕΕ, όπως η "κυβερνοασφάλεια", η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και η τεχνολογία 5G, οι "πράσινες" τεχνολογίες στο πλαίσιο της "Πράσινης Συμφωνίας".

Στο επίκεντρο των προτάσεων βρίσκονται οι επιδιώξεις της ΕΕ για:

α) Να περιορίσει την κυριαρχία των μεγάλων ψηφιακών παρόχων των ΗΠΑ προς όφελος των ευρωπαϊκών. Γι' αυτό επιβάλλει ιδιαίτερες υποχρεώσεις, απαγορεύσεις και εποπτεία στους συστημικούς φορείς εκμετάλλευσης.

β) Να πετύχει μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των ομίλων της λεγόμενης "βιομηχανίας της διασκέδασης" και άλλων ομίλων παροχής υπηρεσιών και αυτών των ψηφιακών ομίλων, με ρυθμίσεις των απαγορεύσεων και αποκλεισμού περιεχομένου από διαδικασίες ΤΝ (αλγόριθμοι). Την απαλλαγή από την ευθύνη για "παράνομο" περιεχόμενο των διαδικτυακών διαμεσολαβητών και τη ρύθμιση των διαδικασιών αφαίρεσης "παράνομου" περιεχομένου.

Να μεγαλώσει τον όγκο ηλεκτρονικού εμπορίου και ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάποιες στοιχειώδεις ρυθμίσεις "προστασίας των καταναλωτών", πολύ μακριά από την πραγματική προστασία τους (όπως π.χ. θα ήταν η διευκόλυνση δικαστικών προσφυγών, αποζημιώσεων κ.λπ.).

Η ψηφιοποίηση και η χρήση ΤΝ προορίζονται από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις για την ένταση της αστυνόμευσης και τη γιγάντωση του φακελώματος, νέων τεχνολογιών καταστολής και λογοκρισίας με ή και χωρίς αλγόριθμους (όπως αναγνώρισης προσώπων με βιομετρικά δεδομένα, επεξεργασία προφίλ κ.λπ.). Την απόκτηση ισχυρότερων πολεμικών όπλων και υποδομών (κατασκοπείας, ελέγχου, αναγνώρισης, στρατιωτικών επιχειρήσεων κυβερνητικής, drones), ώστε η ΕΕ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων ΤΝ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, να ενισχυθούν η στρατιωτικοποίησή της και η "στρατηγική αυτονομία" της.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τις εκθέσεις, τονίζοντας ότι η τεράστια ανάπτυξη των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνικής στον καπιταλισμό γίνεται πηγή νέων δεινών για τον εργαζόμενο λαό με αύξηση της ανεργίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, έντασης της εκμετάλλευσης με νέες μορφές, όπως η τηλεργασία. Παράγοντας λαϊκής ευημερίας και προόδου θα γίνουν μόνο όταν περάσουν στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, μαζί με την εξουσία και τα μέσα παραγωγής, σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ