Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Απορρίπτει η κυβέρνηση το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζομένων

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Νέα πρόκληση απέναντι σε ηλικιωμένους, ΑμεΑ, εγκαταλελειμμένα παιδιά, των οποίων την υγεία η κυβέρνηση έχει αφήσει στον «αυτόματο πιλότο», όπως φαίνεται και από τη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας σε γηροκομεία, αποτελούν τα όσα ανέφερε χτες από τη Βουλή η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, για την ανάγκη της ενίσχυσης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας με την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών εργαζομένων και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, καθώς και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας στις δομές αυτές.

Ο Λ. Στολτίδης ανέδειξε την αναντικατάστατη συμβολή που έχουν στη λειτουργία αυτών των Κέντρων οι 300 επικουρικοί - συμβασιούχοι, οι οποίοι «εργάζονται συνεχόμενα, χωρίς καμία μέρα κενό, καλύπτοντας τραγικά κενά σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, νευραλγικές θέσεις για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού». Τόνισε ότι εδώ και χρόνια «οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν με το άγχος της ημερομηνίας λήξης. Κάποιοι είναι απλήρωτοι επί μήνες, από παράταση σε παράταση».

«Ακουσαν επίσημες ευχαριστίες, χειροκροτήθηκαν και έγιναν ασπίδα ζωής αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε, όμως τώρα το υπουργείο Εργασίας, που εποπτεύει τα Κέντρα, ενώ μιλάει για αύξηση των μέτρων σε αυτά λόγω πανδημίας, περιορίζεται σε απαγορεύσεις επισκεπτηρίου και θερμομετρήσεις και την ίδια ώρα ετοιμάζεται να δείξει την έξοδο στους έμπειρους επικουρικούς εργαζόμενους.

Οπως εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «με την προκήρυξη 7Κ του 2019 του ΑΣΕΠ, ένα μεγάλο κομμάτι των επικουρικών στα Κέντρα μένει έξω από τους πίνακες προσληφθέντων, αφού δεν τους έχει ζητηθεί ούτε φάκελος δικαιολογητικών», με αποτέλεσμα από μέρα σε μέρα να κινδυνεύουν να απολυθούν, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκέμβρη.

Ο Λ. Στολτίδης ρώτησε την κυβέρνηση «με ποιον τρόπο θα παρατείνετε την ισχύ των συμβάσεων των επικουρικών, και για ποιο χρονικό διάστημα και αν προτίθεστε να μετατρέψετε τις συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού σε αορίστου χρόνου».

Η υφυπουργός στην απάντησή της προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενη ότι το κράτος πρόνοιας και οι δημόσιες δομές του «αυτήν τη στιγμή έχουν το υψηλότερο στελεχικό δυναμικό της τελευταίας δεκαετίας», κάνοντας λόγο για αύξηση προσωπικού κατά 30%. Στο διά ταύτα, όμως, δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για τους εργαζόμενους αυτούς. Οσο για τη μονιμοποίησή τους είπε ορθά - κοφτά ότι «αυτό που ζητάτε, το να μετατρέψουμε δηλαδή τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε μόνιμες, είναι κάτι που έχει σταματήσει να γίνεται» και «δεν θα καταστρατηγήσουμε τον ΑΣΕΠ», γιατί «σε καμία των περιπτώσεων δεν θα ήμασταν ποτέ αντισυνταγματικοί». Από κει και πέρα είπε ότι θα υπάρξει ειδική μοριοδότηση της εμπειρίας που έχουν οι εργαζόμενοι, για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό.

Σχολιάζοντας τα περί αύξησης του προσωπικού, ο Λ. Στολτίδης ανέφερε ότι «για την κάλυψη αυτού του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας απαιτούνται με βάση το οργανόγραμμα 5.000 εργαζόμενοι», ενώ σήμερα είναι συνολικά 2.600, δηλαδή λείπουν σχεδόν οι μισοί. Τόνισε ότι «δεν δίνετε ούτε ευρώ για την υγεία εργαζομένων, ηλικιωμένων, ΑμεΑ, για εγκαταλειμμένα παιδιά», προκειμένου να εξασφαλίζεται η ρευστότητα που θέλουν για τις επενδύσεις τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και πρόσθεσε πως «οτιδήποτε άλλο εκτός από την παράταση, τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, τις προσλήψεις που λείπουν άμεσα και όλα τα μέτρα κάλυψης με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει να πούμε ότι θα αποτελέσει έγκλημα και σας καλούμε να μην το διαπράξετε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ