Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΜΥΡΝΗ
Χιλιάδες οι άστεγοι σεισμόπληκτοι, σε συνθήκες πανδημίας

Ανασύρθηκε ζωντανό ένα 3χρονο κορίτσι

Η μικρή Αϊντά εντοπίστηκε ζωντανή μετά από 91 ώρες στα συντρίμμια
Η μικρή Αϊντά εντοπίστηκε ζωντανή μετά από 91 ώρες στα συντρίμμια
Τα 109 έφταναν χτες, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα θύματα του ισχυρού σεισμού (30 Οκτώβρη) στη Σμύρνη, όπου καταστράφηκαν δεκάδες πολυώροφα κτίρια. Πολλά από αυτά στέγαζαν λαϊκές κατοικίες και άλλα καταστήματα, χωρίς να πληρούνται βασικές αντισεισμικές προδιαγραφές.

Πάντως, ελπίδα σκόρπισε η διάσωση ενός ακόμα μικρού παιδιού, της 3χρονης Αϊντά, που ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 91 ώρες μέσα στα συντρίμμια.

Την ίδια στιγμή, 138 άτομα εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων 5 βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα ερωτήματα για την αντισεισμική θωράκιση της τουρκικής μεγαλούπολης (με πάνω από 4,3 εκατομμύρια κατοίκους και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Μεσογείου) παραμένουν πολλά. Δημοσιεύματα καταγράφουν εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες κτίρια χτίστηκαν τη δεκαετία του 1990, αλλά με βάση κανονισμούς της δεκαετίας του 1970. Σύμφωνα με παλιότερους ελέγχους, στη συνοικία Μπαϊρακλί - μία από τις περισσότερο πληγείσες - σε σύνολο 1.700 κτιρίων που είχαν επιθεωρηθεί, μόνο τα 61 είχαν βρεθεί σε κατάσταση τέτοια που θα τους επέτρεπε να αντέξουν έναν ισχυρό σεισμό. Χτες, διατάχθηκαν προσαγωγές διαφόρων κατασκευαστών στη μεγαλούπολη, που βεβαίως είχαν «πλάτες» στον κρατικό μηχανισμό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, δήλωσε ότι σε 20 μέρες θα είναι έτοιμη μια «πόλη - κοντέινερ» που θα φιλοξενήσει προσωρινά περίπου 1.000 άτομα σε μια έκταση 46 στρεμμάτων, στην Μπαϊρακλί, δίπλα στην περιοχή που επλήγη. Αγνωστο παραμένει τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι, όπως και πότε θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε εκείνους που έχουν σπίτια που μπορούν να επισκευαστούν.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότσα, παρατήρησε χτες ότι οι συνθήκες που σήμερα επικρατούν στη Σμύρνη ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού, συνιστώντας προσοχή, λες και είναι θέμα ατομικής ευθύνης η προστασία της υγείας και ασφάλειας, ειδικά σε τόσο δύσκολες συνθήκες για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ