Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με πολλά θύματα

Το Ιράν καλεί να επιστραφούν τα εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίζονται για πάνω από έναν μήνα οι σφοδρές μάχες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, με θύματα της σύγκρουσης στον Νότιο Καύκασο τους λαούς της περιοχής, που ζούσαν ειρηνικά για δεκαετίες μέχρι την ανατροπή της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ. Χτες το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως συνολικά 91 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 400 έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, η Αρμενία - που αναζητά μεγαλύτερη εμπλοκή της Ρωσίας - κατηγόρησε τη Δευτέρα το βράδυ τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισαν το έδαφός της, σκοτώνοντας έναν άμαχο και τραυματίζοντας άλλους δύο στην κοινότητα Ντάβιτ Μπεκ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kommersant», ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ισχυρίστηκε πως περίπου 2.000 μισθοφόροι από τη Μέση Ανατολή πολεμούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αποφεύγοντας να απαντήσει άμεσα στο αν η Τουρκία θα συμμετέχει στις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», στις οποίες ηγούνται ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για να αποτραπεί η ανάπτυξη ενός στρατιωτικού σεναρίου επίλυσης της διένεξης.

Τα εδάφη που «κατέλαβε η Αρμενία πρέπει να επιστραφούν και να απελευθερωθούν. Ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε χτες ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Ιράν, που έχει προτείνει να μεσολαβήσει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μαζί με τη Ρωσία και την Τουρκία ως περιφερειακές δυνάμεις του Νότιου Καυκάσου.

«Η ασφάλεια των Αρμενίων που ζουν σε αυτά τα εδάφη πρέπει να είναι εγγυημένη», είπε ακόμη ο Χαμενεΐ. Προειδοποίησε πως αν «τρομοκράτες εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά μας» και «αισθανθούμε απειλή, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες την Κυριακή και τη Δευτέρα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, και τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίεφ, για «τη διευθέτηση της σύγκρουσης», ενώ η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσία να εγγυηθεί για την ασφάλειά της, σε περίπτωση επίθεσης στο έδαφός της, όπως προβλέπει το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας που έχουν συνάψει οι δύο χώρες. Βεβαίως, η ρωσική αστική τάξη έχει συμφέροντα και στο Αζερμπαϊτζάν και μέχρι τώρα κρατάει τις σχετικές ισορροπίες.

Προχτές η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, αναφέρθηκε στη χρήση πυρομαχικών διασποράς, πολύ επικίνδυνα για τον άμαχο πληθυσμό και των οποίων η χρήση έχει αποδειχθεί «και από τα δύο μέρη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ