Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παζάρια Σκοπίων - Σόφιας με απειλές για φρένο σε ένταξη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΟΦΙΑ.--

Σκληρό αποδεικνύεται το παζάρι μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας σε σχέση με τις επιμέρους διμερείς διαφορές σε θέματα επενδύσεων, γλώσσας και μειονοτικών αξιώσεων.

Η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, επιστρέφοντας από την έκτακτη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο αργά το βράδυ της Δευτέρας με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, παρουσία του Γερμανού ομολόγου τους, Χάικο Μάας, εμφανίστηκε πρόθυμη για περαιτέρω διαπραγμάτευση με τα Σκόπια. Οπως τόνισε, τα πράγματα δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο ώστε να επιτρέψουν στη βουλγαρική κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην ΕΕ. «Υπήρξε πρόοδος και ευχαριστούμε τη Γερμανία για την πρωτοβουλία που πήρε, αλλά ακόμα δεν υπάρχει τέτοια σύγκλιση θέσεων ώστε η Βουλγαρία να πει "ναι" στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας», είπε η Ζαχαρίεβα χτες στη Σόφια. Δεν απέκλεισε πάντως να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 10 Νοέμβρη, λέγοντας ότι μία καλή ένδειξη για κάτι τέτοιο είναι η «δέσμευση» της Γερμανίας, που προεδρεύει στην ΕΕ. Σε εκκρεμότητα φαίνεται πως είναι, κατά τη Βουλγάρα υπουργό, ζητήματα που αφορούν τη σύντομη ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, ξεκαθαρίζοντας πως είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση οι αξιωματούχοι των Σκοπίων να ξεκαθαρίσουν ζητήματα σε σχέση με τη γλώσσα (για τη Βουλγαρία δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, αλλά μία διάλεκτος της βουλγαρικής), αλλά και να φύγουν από το «τραπέζι» εδαφικές ή μειονοτικές αξιώσεις από τα Σκόπια.

«Εχουμε καλή θέληση, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις που θα συνεχίσουν μία αντιβουλγαρική εκστρατεία. Αυτή είναι η θέση της Βουλγαρίας», είπε η Ζαχαρίεβα.

Στις 31 Οκτώβρη η υπουργός, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», κάλεσε τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι η εθνοτική τους ταυτότητα και γλώσσα έχουν «βουλγαρικές ρίζες».

Από την κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έγιναν άμεσα γνωστές συγκεκριμένες αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική προεδρία έχει προγραμματίσει για τις 10 Νοέμβρη τη νέα σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει και η Βόρεια Μακεδονία, με στόχο την υιοθέτηση μίας συμφωνίας για τη δημιουργία δυτικοβαλκανικής ζώνης «μίνι Σένγκεν», με ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, εργαζομένων, αγαθών και υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ