Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Πολιτισμό

Ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Την αναστολή λειτουργίας και των χώρων Πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, συναυλιακοί χώροι) από σήμερα, Τρίτη, σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, λίγες μόνο βδομάδες μετά το άνοιγμά τους με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος κάνει λόγο για ένα ιδιότυπο lockdown του ελεύθερου χρόνου και εστιάζει την κριτική του σε τρία σημεία: Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τους χώρους Πολιτισμού έχει σχέση με το μικρότερο μερίδιο που έχει στην καπιταλιστική κερδοφορία ο συγκεκριμένος χώρος σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας. «Η κυβέρνηση και τα επιτελεία της έκατσαν και μέτρησαν τι τους κοστίζει περισσότερο. Εβαλαν στη ζυγαριά ποιος κλάδος της οικονομίας είναι πιο κερδοφόρος σε αυτήν τη φάση και είδαν πως η "πρωινή ζώνη εργασίας" είναι πιο σημαντική από τον κλάδο της διασκέδασης και των πολιτιστικών παραγωγών», σημειώνει χαρακτηριστικά. Με τη συγκεκριμένη απόφαση ενισχύεται το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης». «Η κυβέρνηση στοχοποιεί το δικαίωμα του λαού στον Πολιτισμό, στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία γιατί αυτό βολεύει το αφήγημα της "ατομικής ευθύνης" και ταυτόχρονα αποτελεί προπομπό της επίθεσης απέναντι στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα», αναφέρει ο Σύλλογος καλώντας για ακόμα μια φορά σε επαγρύπνηση το σύνολο των εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα χωρίς να δικαιούνται ουσιαστικά κάποια στήριξη. «Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τη στήριξη του κόσμου που μένει χωρίς δουλειά και εισόδημα είναι ακόμα πιο αποσπασματικά και ανεπαρκή σε σχέση με την άνοιξη και αυτό γιατί σήμερα πολύ λιγότεροι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν με κάποια σύμβαση. Χαρακτηριστικά για τους εργαζόμενους στα ωδεία που στη συντριπτική πλειονότητα δουλεύουν για 50 - 100 ευρώ το μήνα, δεν προβλέπεται στήριξη», επισημαίνει ο ΠΜΣ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ο ΠΜΣ καλεί τους μουσικούς να οργανώσουν την πάλη, μεταξύ άλλων, για:

-- Καθολικά μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου χωρίς προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της πανδημίας. Να ενταχθούν όλοι όσοι είναι καταγραμμένοι στο ΕΡΓΑΝΗ, με 5 ένσημα από τις αρχές του 2019. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ωδεία, καθώς και οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

-- Αναστολή πληρωμών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία. Να σταματήσουν οι απειλές για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις λογαριασμών. Κανένα σπίτι χωρίς νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, διαδίκτυο, κανένα σπίτι χωρίς εισόδημα.

-- Να λειτουργήσουν οι χώροι του Πολιτισμού και της διασκέδασης, της εστίασης με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους.

Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά στο σωματείο και καλεί σε συσκέψεις ανά χώρο εργασίας για την καλύτερη προετοιμασία αγωνιστικής απάντησης στα σχέδια της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ