Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με «Μουσική» και «Χορικά»

Από την παράσταση «Μουσική»
Από την παράσταση «Μουσική»
Δύο παραγωγές, τη «Μουσική» και τα «Χορικά», θα παρουσιάσει το μήνα αυτό, μία από τις σημαντικότερες χορογράφους μας, η Ζουζού Νικολούδη με το συγκρότημά της, «Χορικά». Από την Παρασκευή (18/1) έως και τις 22 Γενάρη στο θέατρο «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη), το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει για πέντε βράδια, το θέαμα - ακρόαμα «Μουσική». Πρωταγωνιστής του έργου είναι η μουσική, απ' όπου γεννήθηκε η χορογραφική ιδέα και η μορφή του κάθε κομματιού. Πρόκειται για ένα ευρηματικό, φρέσκο και ανανεωμένο έργο, που με την αισιοδοξία, το χιούμορ και την ανεμελιά του λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην απελπισία, στο άγχος και στη μετριότητα που κυριαρχούν γύρω μας.

Οι χορογραφίες είναι της Ζ. Νικολούδη, το βίντεο του Μάνθου Σαντοριναίου, τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ. Βοηθός χορογράφου είναι η Γιάννα Φιλοπποπούλου. Στο θέατρο «Χώρα» θα παρουσιαστεί με τη συμμετοχή του επταμελούς μουσικού συνόλου «Σκαλκώτας» που θα συνοδεύει ζωντανά όλο το πρόγραμμα. Παίζουν οι μουσικοί: Σ. Ναστάσα (α' βιολί), Λ. Πονομαρόβα (β' βιολί), Π. Εβανς (βιόλα), Χρ. Χάμπρις (βιολοντσέλο), Τ. Καπογιάννης (κοντραμπάσο), Κ. Τσεντς (φλάουτο) και Λ. Θώμου (πιάνο). Προετοιμασία ορχήστρας, Μίλτος Λογιάδης.

Από την παράσταση «Χορικά»
Από την παράσταση «Χορικά»
Από τις 26 έως και τις 29 Γενάρη στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσουν τέσσερις παραστάσεις με ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, ένα έργο απόσταγμα ζωής της Ζ. Νικολούδη. Πρόκειται για τα γνωστά μας «Χορικά», τα οποία ανανεώνονται συνεχώς και τελειοποιούνται έως τη σημερινή τους μορφή. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού και έχουν αποσπάσει ενθουσιώδη σχόλια από το διεθνή Τύπο. Είναι ένα έργο μοναδικό στο είδος του, ειδικά για την παρουσία του αρχαίου δράματος στο εξωτερικό, καθώς με λιτή και εκφραστική κίνηση που υπογραμμίζει ιδιαίτερα εύγλωττα την κάθε φράση του ποιητικού λόγου, σε συνδυασμό πάντα με τη μουσική, δίνει μια «οπτική» αίσθηση του αρχαίου κειμένου χωρίς να ταλαιπωρείται ο ξενόγλωσσος θεατής ακούγοντας το λόγο των αρχαίων ποιητών σε γλώσσα ακατάληπτη γι' αυτόν.

Περιλαμβάνουν αποσπάσματα αρχαίου δράματος από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, το σατυρικό δράμα του Σοφοκλή «Ιχνευτές» και από τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη που είναι η χορογραφία από τη θρυλική παράσταση των Ορνίθων που ανέβασε ο Κάρολος Κουν το 1962. Η μουσική για τα «Χορικά» είναι γραμμένη από το Νικηφόρο Ρώτα, το Γιώργο Κουρουπό και το Μάνο Χατζηδάκι. Τα κοστούμια είναι της Μαρίας Γαζή και του Γιάννη Μετζικώφ. Στις παραστάσεις χορεύουν οι: Β. Ανδρικοπούλου, Σ. Βούλγαρη, Λ. Ζαφειροπούλου, Ν. Καλογεράκης, Φ. Νικολάου, Δ. Σωτηρίου, Γ. Φιλιπποπούλου, Μ. Μανιώτη, Β. Τασοπούλου και Μαρίζα Τσίγκα. Οι ώρες των παραστάσεων είναι: Παρασκευή και Σάββατο 9.30 μ.μ., ενώ Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη θα είναι απογευματινές στις 7.30 μ.μ. Και οι δύο παραγωγές θα παρουσιαστούν το Φλεβάρη και το Μάρτη στην περιφέρεια και στη Γερμανία. Σημειώνουμε ότι η Ζ. Νικολούδη έχει τιμηθεί για το έργο της με πολλά βραβεία και έπαθλα (Μουσικό Κέντρο Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου, Τρίτο Πρόγραμμα κ.ά.). Το Σεπτέμβρη του 1999, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την τίμησε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα για τη συνολική προσφορά της στην τέχνη.


Η. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορφάνεψαν τα «Χορικά»(2004-12-18 00:00:00.0)
ένα πρόγραμμα(2001-03-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-11-06 00:00:00.0)
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ(1997-07-29 00:00:00.0)
Τα πουλιά ξαναπετάνε...(1997-07-22 00:00:00.0)
"Τρωάδες" σε χορόδραμα(1996-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ