Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Προσπαθεί, ελπίζει... τα καταφέρνει

«Οδυσσέα γύρισε σπίτι» από το ΚΘΒΕ
«Οδυσσέα γύρισε σπίτι» από το ΚΘΒΕ
Επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, όπως συχνά λέγεται, αν και σπάνια αποδεικνύεται, σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην περιφέρεια, εκεί όπου το θέατρο δεν υστερεί, αλλά πασχίζει και αξίζει της προσοχής μας. Μπορεί να μην έχει τα φανταχτερά ονόματα, τη διαφήμιση, τις συνεντεύξεις, όλα όσα ευεργετείται το θέατρο του κέντρου, αλλά δεν το βάζει κάτω. Παρά τις δυσκολίες, οικονομικές κυρίως, το θέατρο στην περιφέρεια, με τις τοπικές ιδιαιτερότητες το καθένα, προσπαθεί, ελπίζει, τα καταφέρνει. Και οι θεατές της περιφέρειας το εκτιμούν όλο και περισσότερο. Ας ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλονίκη και το ΚΘΒΕ:

  • Το έργο «Οδυσσέα, γύρισε σπίτι» του Ιάκωβου Καμπανέλλη παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο - Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΘΒΕ. Είκοσι χρόνια μετά το Δεύτερο Τρωικό Πόλεμο, ο Οδυσσέας ναυαγεί, μαζί με τους συντρόφους του, στο νησί της Κίρκης, όπου η φήμη για τις ηρωικές του πράξεις έχει προηγηθεί. Τα κατορθώματά του έπλασαν γύρω του έναν θρύλο, στον οποίο ο Οδυσσέας, μικρόσωμος και γερασμένος πια, δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ετσι αναγκάζεται να γίνει «έμπορος» του ίδιου του του μύθου, ξεχνά τα αγνά ιδανικά και τα όνειρα με τα οποία ξεκίνησε κάποτε και μετατρέπεται σε έναν «επαγγελματία - ήρωα» για χάρη της πολιτικής αναγκαιότητας. Μια καυστική σάτιρα της οδυσσεϊκής περιπλάνησης, με συμβολικές αναφορές σε καταστάσεις της σημερινής εποχής. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, σκηνικά Γιώργου Ασημακόπουλου, μουσική επιμέλεια Δημήτρη Κομνηνού. Παίζουν: Στράτος Τρίπκος, Γιώργος Ντουμούζης, Κώστας Ιτσιος, Παντελής Καλπάκογλου, Γιώργος Κώτσος, Νίκος Καπέλιος, κ.ά.
  • «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
    «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
    Η «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Αννας Γεωργιάδου-Κένι Μακλέλαν, μουσική επιμέλεια Κώστα Εφραιμίδη και χορογραφία Αναστασίας Θεοφανίδου. Παίζουν: Αννα Γιαννακίδου, Μαρία Καραμήτρη, Αλέξανδρος Μούκανος, Εύα Νέδου, Μαρία Παπαδοπούλου, Αστέρης Πελτέκης, Παύλος Σαχπεκίδης. Η δράση μεταφέρεται στη ζαχαρένια δεκαετία του '80 και η ποπ μουσική γίνεται το φόντο για να ανθίσει η μελαγχολία των προσώπων του έργου.
  • «Οι λυτρωμένοι» του Εντουαρντ Μποντ. Το έργο παρουσιάζεται στο μικρό θέατρο της «Μονής Λαζαριστών». Προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν πρωτοπαρουσιάστηκε (1965). Ενας σύγχρονος διερευνά τη διάβρωση και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, που προκαλεί σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις ο «καρκίνος της βίας». Η μετάφραση - απόδοση είναι της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, η σκηνοθεσία του Πέτρου Ζηβανού, τα σκηνικά της Λίλας Καρακώστα, τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα, η μουσική του Κώστα Βόμβολου. Παίζουν: Μαρία Χατζηιωαννίδου, Σίμος Κακάλας, Φούλης Μπουντούρογλου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Στέργιος Τζαφέρης, κ.ά.
  • «Αγριες διαθέσεις» τιτλοφορείται το έργο του Τζον Τομπίας, που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης. Πρόκειται για σύγχρονη αμερικανική κωμωδία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το Δήμο Νεάπολης. Ο κύριος και η κυρία Γκρίφιν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους. Για να τα ξεπεράσουν και να αποκτήσουν καινούρια ενδιαφέροντα, εφαρμόζουν τις οδηγίες ενός βιβλίου, με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε τραγελαφικές καταστάσεις. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση-απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, σκηνικά- κοστούμια Αννας-Μαρίας Αγγελίδου, μουσική Παναγιώτη Λάμπη. Παίζουν: Χριστόδουλος Στυλιανού, Μαρία Αλβανού, Κώστας Γακίδης, Μιχάλης Γούναρης, κ.ά.
  • «Το σώσε» από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»
    «Το σώσε» από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»
    Συνεχίζονται στο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης οι παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» με την κωμωδία του Μάικλ Φρέιν «Το σώσε», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, μετάφραση Ξ. Καλογεροπούλου - Α. Παναγιωτοπούλου - Στ. Φασουλή, σκηνικά- κοστούμια Απόστολου Βέττα, μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη. Παίζουν: Γιώργος Δεμερτζής, Μαρία Κοσκινά, Νίκος Κουμαριάς, Μήνη Κυριάκογλου, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Γιάννης Μόχλας, Νανά Παπαγαβριήλ, Εφη Σταμούλη. Τα «Εγκλήματα καρδιάς», της Μπεθ Χένλι, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά και το άπαιχτο στην Ελλάδα «Φράγμα» του νέου Ιρλανδού συγγραφέα Κόνορ Μακ Φέρσον, σε σκηνοθεσία Ερσης Βασιλικιώτη, θα είναι οι δύο καινούριες παραγωγές της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» που θα ανεβούν τον Φλεβάρη του 2002.
Δημοτικά Περιφερειακά
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας παρουσιάζει το έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στην Κεντρική Σκηνή του. Η παράσταση, που είναι αφιερωμένη στην αξέχαστη Τζένη Καρέζη, ανεβαίνει σε μετάφραση Τζένης Καρέζη - Σταμάτη Φασουλή, σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, σκηνικά Λέας Κούση. Παίζουν: Μελίνα Μποτέλη, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Χρήστος Τακτικός, Μάμιλη Μπαλακλή. Δύο ανθρώπινα πλάσματα, που κάποτε τα ένωσε ο έρωτας, οδηγούν το γάμο τους στη σύρραξη του αλληλοεξευτελισμού, που τον αποδέχονται ηρωικά ως θεσμό συμβίωσης. Με κάθε μέσο ξεσχίζουν ο ένας τον άλλο μέχρι το τελευταίο κουρέλι υπόληψης που έχει απομείνει, με μια ηδονόχαρη διάθεση αυτοκαταστροφής, απογυμνώνοντας βέβηλα κάθε τι που κρύβει τη γυμνή σάρκα των γεγονότων που έζησαν οι δυο τους και γκρεμίζοντας κάθε τι που στεγάζει τη γυμνή ψυχή.
  • «Το παιχνίδι του έρωτα...» στη Λάρισα
    «Το παιχνίδι του έρωτα...» στη Λάρισα
    «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο «Επίκεντρο» μέχρι τις 20 του Γενάρη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, σκηνικά-κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, επιμέλεια μουσικής Κώστα Θωμαΐδη, χορογραφία Τατιάνας Λοβέρδου, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου. Παίζουν: Ευάγγελος Μπούρας, Μαξιμιλιανός Μουμούρης, Ηρώ Κωστή, Αννυ Λούλου, Ελισάβετ Ναζλίδου, Στέλιος Σοφός.
  • Στον «Απόλλωνα» το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου σε απόδοση-διασκευή Θέμη Μουμουλίδη, σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη - Περικλή Βασιλόπουλου, σκηνικά Παναγιώτας Κοκκορού, κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, χορογραφίες Αλίκης Καζούρη. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Αθανασίου, Διονύσης Βούλτσος, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Αργύρης Καβίδας, κ.ά.
  • Την κωμωδία «Ο Φιάκας» (1870) του Δ. Κ. Μισιτζή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου, σκηνικά - κοστούμια Καρμενσίτα Μπροσμπόγιου, μουσική Λάμπρου Λιάβα. Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Ειρήνη Κουμαριανού, Μάρα Κουκουλά, Αρης Τσιούνης.
  • «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης» του Μαριβό παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό», στο «Μύλο», σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου, σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Κώστα Κακογιάννη, χορογραφία Χρήστου Λύγκα. Τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Κύρος Ρωσσίδης. Παίζουν: Τάκης Βουλαλάς, Φανή Γέμτου, Στάθης Κόκκορης, Χρήστος Λύγκας, Ελισάβετ Μουτάφη, κ.ά.
  • Η Παιδική - Νεανική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, στο «Καμπέρειο» θέατρο. Οι παραστάσεις (μέχρι το τέλος Γενάρη) δίνονται καθημερινά σε ώρες μαθημάτων για μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων της Ηπείρου.
  • Η Νεανική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάζει το «Γαϊτανάκι» της Ζωρζ Σαρρή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπασταμάτη, σκηνικά-κοστούμια Ολγας Μαρία, μουσική Γιώργου Εφραιμίδη, χορογραφία Αννυς Μαχαιροπούλου. Παίζουν: Φιλοποίμην Ανδρεάδης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Δημήτρης Πάσσος, Μυρσίνη Λαντζουράκη, Νεκταρία Χουβαρδά, Ελίζα Μαραγκού, κ.ά.

Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ