Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αντιλαϊκό «τσουνάμι» για να θωρακίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Οι «βασικές παράμετροι» του «Πλάνου Ανάκαμψης», του σχεδίου που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν για την αποδέσμευση πόρων από το ευρωενωσιακό «Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης», συζητήθηκαν χτες στο υπουργικό συμβούλιο, μαζί με το αντεργατικό έκτρωμα που βρίσκεται στα σκαριά (βλέπε αναλυτικά σελ. 7) και μια σειρά από άλλα νομοσχέδια που στρώνουν «κόκκινο χαλί» στους «επενδυτές».

Στόχος ο πακτωλός χρηματοδότησης συγκεκριμένων πεδίων όπου επιχειρηματικοί όμιλοι υπολογίζουν μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας, μαζί με την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όπως και των αλλαγών στο αστικό κράτος, ώστε αυτό να γίνει ακόμα «φιλικότερο» στις σύγχρονες επιταγές του κεφαλαίου και ακόμα πιο εχθρικό στο λαό και τις ανάγκες του.

Ολα αυτά άλλωστε αποτυπώνονται και στο λεγόμενο «σχέδιο Πισσαρίδη», που αποτελεί τη βάση του, όπως επίσης και στους γενικόλογους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν:

-- Τη μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία, με έργα και προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, τη διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής, την ηλεκτροκίνηση, τη διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων, όπως και τη «χωροταξική μεταρρύθμιση», με γνώμονα τις ανάγκες των «πράσινων» αρπακτικών. Σχέδια που την ίδια ώρα σηματοδοτούν γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και μαζική ανεργία και ένταση της εκμετάλλευσης για χιλιάδες εργαζόμενους στην Ενέργεια.

-- Τον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό», όπου ξεχωρίζουν τα σχέδια για τα δίκτυα 5G, που μπαίνουν στο επίκεντρο σφοδρών ανταγωνισμών επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, του «Ψηφιακού μετασχηματισμού των δημόσιων υπηρεσιών» για την ταχύτερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ στα σκαριά βρίσκονται και άλλα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως με τις «υπεραποσβέσεις επενδύσεων» για τη λεγόμενη ψηφιοποίηση.

-- Την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων με προγράμματα για τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», για τσάμπα δουλειά στις επιχειρήσεις, την «αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων» και τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα με βάση τις νέες «ανάγκες» του κεφαλαίου, αλλά και τον «εκσυγχρονισμό» του συστήματος Υγείας, την παραπέρα προώθηση δηλαδή της πολιτικής της εμπορευματοποίησης με πρόσχημα την πανδημία, όπως και τις περικοπές στην Πρόνοια, που βαφτίζονται «εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων».

-- Παράλληλα προωθούνται και μια σειρά από αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όπως π.χ. η «ψηφιοποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης», η «απλοποίηση» της φορολογίας με παραπέρα φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο που θα πληρώσει ο λαός, η ανάπτυξη «κρίσιμων αναπτυξιακών υποδομών» με βάση τις προτεραιότητες της αστικής τάξης.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, το προσχέδιο του σχεδίου θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 15 Νοέμβρη, με στόχο οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν να ολοκληρωθούν τον Γενάρη του 2021 και το τελικό σχέδιο να κατατεθεί τον Φλεβάρη στη Βουλή.

Στο ίδιο «μήκος κύματος», στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων», με «διευκολύνσεις» για απευθείας αναθέσεις έργων από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως και το υπουργείο Αμυνας, όπου «τρέχουν» ήδη μια σειρά από εξοπλιστικά και άλλα προγράμματα.

Τέλος, παρουσιάστηκε νομοσχέδιο για «τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες ρυθμίσεις της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης», που με πρόσχημα την πανδημία περιλαμβάνει νέα δωράκια για τους «μιντιάρχες», με πρώτο την «ευελιξία στη λειτουργία των κατόχων άδειας τηλεοπτικών σταθμών, αναφορικά με τη σχέση εργασίας του προσωπικού που απασχολούν», κάνοντας ακόμα περισσότερο λάστιχο τη δουλειά των εργαζομένων στον κλάδο.

Παράλληλα, επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η ενσωμάτωση στο εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται η υποκίνηση, μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, σε βία ή μίσος κατά κοινωνικών ομάδων και σε τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων», με το περιεχόμενο που δίνουν ΕΕ και αστικό κράτος στις έννοιες αυτές, στοχοποιώντας και το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ