Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ βάζει σε σοβαρούς κινδύνους το λαό

Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη συνάντηση χτες με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια:

«Η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, σε περιβάλλον γενικότερων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, έχουν δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση.

Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζει σε σοβαρούς κινδύνους το λαό μας.

Η εμπλοκή αυτή, και ιδιαίτερα οι κυρώσεις της ΕΕ και η ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας, έχουν αρνητικές συνέπειες στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, θέλουμε να τονίσουμε πως σε αυτό επιδρούν ανταγωνισμοί και πολιτικές παρεμβάσεις και δεν μπορεί να εγγυηθεί δίκαιες λύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ούτε με την Αλβανία ούτε με την Τουρκία.

Οσο δε για τα ζητήματα των χωρικών υδάτων, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι η επέκτασή τους στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα.

Ομως, στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα, δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Στις συνθήκες αυτές αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ενίσχυση της λαϊκής πάλης για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων, τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ