Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται και διοικείται κυρίως από Αρμένιους. Παρά την τρίτη κατά σειρά κατάπαυση πυρός που αποφασίστηκε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον, με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων και σορών, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίασή της.

Μάλιστα το αρμενικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε χτες χτυπήματα του Αζερμπαϊτζάν κοντά στα σύνορα με την Αρμενία αλλά και με το Ιράν, κάτι που το αζέρικο υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε.

Στο μεταξύ η Τουρκία εξακολουθεί να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή του Νότιου Καύκασου, υποστηρίζοντας ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν στην προσπάθειά του να «ανακαταλάβει» τα «κατεχόμενα από την Αρμενία» εδάφη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζητώντας να συμπεριληφθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες επί του παρόντος ηγούνται οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία, ως συμπροεδρεύοντες στην Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Τη Δευτέρα η Τουρκία κάλεσε τις τρεις ηγέτιδες δυνάμεις της Ομάδας του Μινσκ να ξεκινήσουν μια αποτελεσματική διαδικασία διαπραγματεύσεων με στόχο τη μόνιμη λύση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Για να αποδώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα οι προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ, είναι «απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες παραβιάσεις κατά της κατάπαυσης του πυρός από την Αρμενία» και να διεξαχθούν σύμφωνα «με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο», επισήμανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χάμι Ακσόι.

Τέσσερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και δύο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως και διεθνείς οργανισμοί, απαιτούν την «άμεση, πλήρη και άνευ όρων απόσυρση των δυνάμεων κατοχής» από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, επισημαίνει η Τουρκία.

Χτες, τηλεφωνική επικοινωνία - μεταξύ άλλων - για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ