Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώσατε τους όρους χρεοκοπίας του λαού

«Το νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα που μαζικά αρπάζει τη λαϊκή περιουσία και για το οποίο έγινε η πρόταση δυσπιστίας, ήταν προδιαγεγραμμένο εδώ και χρόνια. Φροντίσατε κυβερνήσεις ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις χρεοκοπίας των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, παρουσιάζοντας στοιχεία, όπως για το ιδιωτικό χρέος που φτάνει στα 234 δισ., με το 45,2% να αφορά χρέη στην εφορία αποτυπώνοντας τη φοροληστεία που εντάθηκε για τα λαϊκά στρώματα, το 39,3% να είναι χρέη σε τράπεζες, δείχνοντας την τοκογλυφία, και το 15,5% να αφορά χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, αποτυπώνοντας τις υπέρμετρες αυξήσεις και την αδυναμία πληρωμής τους.

«Στην αύξηση των χρεών συνέβαλε και η προηγούμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα αντιλαϊκά μέτρα που νομοθετήθηκαν απ' τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ. Ετσι δημιουργήθηκε οικονομική ασφυξία σε πολλούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, συσσωρεύοντας χρέη», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως η πανδημία και η νέα οικονομική κρίση δημιουργούν νέα χρέη και αδιέξοδα, όπως για παράδειγμα για τη συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς, τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Τα μέτρα που παίρνονται από τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα σφίγγουν θηλιά στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων, εντείνουν αδιέξοδα, οδηγούν στη χρεοκοπία εκτεταμένα τμήματά τους. Ταυτόχρονα εκβιάζονται, απειλούνται με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που το νομικό πλαίσιο φρόντισε με μορφή ιδιώνυμου ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε η βουλευτής του Κόμματος και τόνισε πως υπάρχει και η συνέχεια, που περιέχεται στις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» οι οποίες αφορούν το ρυθμό είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και την παραπέρα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Ενώ σχολιάζοντας δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που «μακιγιάρουν» την καπιταλιστική βαρβαρότητα παρουσιάζοντας πως αυτή μπορεί να έχει φιλολαϊκό πρόσωπο, θύμισε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως κυβερνήσεις και με την ίδια επιχειρηματολογία, στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας», αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για διαγραφή χρεών.

«Χαμοζωή για το λαό, για να μη χάσει το κεφάλαιο, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πανδημίας. Αυτή είναι η αγριότητα και σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, που δεν φτιασιδώνεται, δεν καλλωπίζεται, αλλά ανατρέπεται. Αυτή είναι η λύση και το συμφέρον της πλειοψηφίας», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ