Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Αλχημείες και ψέματα

Με ψέματα και αλχημείες, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την απαρέγκλιτη υλοποίηση της πολιτικής που θεωρεί την υγεία του λαού «κόστος» και πεδίο χρυσοφόρων επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το παραμύθι της «ετοιμότητας» και της «ενίσχυσης» του δημόσιου συστήματος Υγείας αποδομείται καθημερινά από την πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς. Οσο κι αν επιμένει η κυβέρνηση να παρουσιάζει «μαγική εικόνα» για να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στη χρόνια πολιτική υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί:

  • Στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν συνολικά τουλάχιστον 30.000 οργανικά κενά, ακόμα και με τους πετσοκομμένους Οργανισμούς. Η κυβέρνηση κομπορρημονεί για τις προσλήψεις 5.000 συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, οι οποίοι ουσιαστικά αντικαθιστούν αποχωρήσεις λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια. Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, καταφεύγει στα «μπαλώματα» με μετακινήσεις, οι οποίες επιδεινώνουν τα προβλήματα.
  • Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία μετατρέπονται από την κυβέρνηση σε μονάδες «μίας νόσου», χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει πνευμονολόγους και άλλες ειδικότητες, αποψιλώνοντας το ήδη ελάχιστο προσωπικό, καθώς σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη μετακινήσεις γενικών και αγροτικών γιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία. Η δημιουργία νέων τμημάτων Covid γίνεται στη θέση κλινικών που επίσημα ή ανεπίσημα αναστέλλεται η λειτουργία τους. Λόγω έλλειψης προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών, εισάγεται η απαράδεκτη μεικτή νοσηλεία, δηλαδή στην ίδια πτέρυγα ασθενείς με και χωρίς κορονοϊό. Μειώνονται χειρουργικές αίθουσες, το καθεστώς των ράντζων συνεχίζεται, οι λίστες αναμονής έχουν εκτοξευτεί.
  • Εδώ και 5 μήνες η ΝΔ διαφημίζει ως «κοσμογονία» τα 50 κρεβάτια ΜΕΘ - δωρεά της Βουλής στο «Σωτηρία» - εκ των οποίων άμεσα πρόκειται να λειτουργήσουν τα ...12 κι αυτά με δανεικό προσωπικό. Επαναλαμβάνει ότι στόχος της είναι τα 1.200 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, αριθμός που καλύπτει μόλις το 1/3 των πραγματικών αναγκών. Παράλληλα «θάβει» τις προδιαγραφές λειτουργίας των ΜΕΘ: Η αναλογία νοσηλευτών για κάθε κλίνη στην Ελλάδα είναι 2,2, ενώ θα έπρεπε να είναι 4. Τα 370 επιπλέον κρεβάτια που ισχυρίζεται ότι έχει ανοίξει, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια χρειάζονται τουλάχιστον 1.271 μόνιμους νοσηλευτές. Ομως η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να συστήσει 1.000 θέσεις νοσηλευτών, τις οποίες ακόμα δεν έχει προκηρύξει και συνεχίζει να τις λειτουργεί με συμβασιούχους και μετακινούμενους μόνιμους. Την ίδια ώρα, οι κλινικάρχες θα τσεπώσουν 30 εκατ. ευρώ επιπλέον για νοσηλείες στις ΜΕΘ και μόνο αν κρίνουν ότι τους συμφέρει με βάση την πελατεία τους.
  • Εκατοντάδες είναι πλέον οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν νοσήσει με κορονοϊό. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, χωρίς συμπτώματα τεστ δεν γίνεται. Σε πολλές περιπτώσεις στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν μπαίνουν καν σε καραντίνα, αλλά και όσοι μπαίνουν είναι για τις μισές μέρες (7 αντί για 14), τμήματα και κλινικές συνεχίζουν «κανονικά» τη λειτουργία τους παρά τα κρούσματα.

Τζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ