Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Η απάντηση της εργατικής τάξης να δοθεί ενιαία στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο

Νέα πλατιά σύσκεψη στις 3 Νοέμβρη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση - σύσκεψη, με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο των Κατασκευών στο φόντο της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Η απάντηση των εργαζομένων», με πρωτοβουλία των Σωματείων Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης και Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Μέσα από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις, έγινε αναφορά στις εξελίξεις στον κλάδο τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα με τη νέα καπιταλιστική κρίση, που επιτάχυνε η πανδημία. Αναδείχθηκε η ανάγκη ενιαίας απάντησης της εργατικής τάξης, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Παρουσιάστηκε το πλαίσιο πάλης, με το οποίο το επόμενο διάστημα τα σωματεία θα απευθυνθούν πλατιά, για την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων στην αντεργατική επίθεση και της πάλης για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση πλατιάς σύσκεψης σωματείων, στις 3 Νοέμβρη.

Ο Δημήτρης Αναστασιάδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, στην τοποθέτησή του με θέμα «Καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα στον 21ο αιώνα. Δυνατότητες της επιστήμης και πολιτικές επιλογές», τόνισε πως «το κέρδος δεν "αντέχει" ούτε καν τις εκάστοτε νομοθετικές δικλίδες προστασίας που απαιτούνται για να υπάρχει ασφάλεια των εγκαταστάσεων, κατάλληλη χωροθέτησή τους, περιορισμός της λειτουργίας τους, επαρκείς αντιπλημμυρικές υποδομές, αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών στα αστικά κέντρα. (...) Γι' αυτό τα αθώα θύματα απ' τις πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, από τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης, δεν βαραίνουν "γενικά κι αφηρημένα" τη φύση, τον κακό μας τον καιρό ή την τεχνολογία, βαραίνουν τις δικές τους επιλογές, όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν μέχρι σήμερα. Βαραίνουν το σύστημα που υποστηρίζουν, την εμπορευματοποίηση των πάντων».


Ο Νίκος Τζανετής, τεχνικός Ασφαλείας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, μίλησε με θέμα «Ατομική ή εργοδοτική ευθύνη τα εργατικά ατυχήματα;». Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, σημείωσε ότι οι ευθύνες βαραίνουν το κράτος και την εργοδοσία. Κι αυτό γιατί «όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά υποβάθμισαν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ώστε να αφήσουν το γήπεδο ανοιχτό "να παίξει μπάλα" η εργοδοσία με τους όρους της. Ετσι έχουν προχωρήσει στην υποστελέχωση και υποβάθμιση των Επιθεωρήσεων Εργασίας ή ακόμα και στο οριστικό κλείσιμο ή στη συγχώνευση τμημάτων της. Εχουν αφήσει μία σειρά από θεσμούς στην τύχη τους, όπως τις θέσεις του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας, ρίχνοντάς τους στην πρέσα των εργοδοτών. Απαξιώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προσλαμβάνοντας συμβασιούχους στους οποίους δεν έδιναν ούτε καύσιμα μετακίνησης για να επιθεωρήσουν χώρους εργασίας».

Ο Χρήστος Καραχρήστος, γραμματέας του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, στην τοποθέτησή του με θέμα «Να υπερασπιστούμε την υγεία μας, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς», τόνισε ότι είναι ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους «να ενώσουμε τη φωνή μας και να παλεύουμε για μια κοινωνία όπου η υγεία θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα». Κάλεσε τα σωματεία να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, στην παρέμβασή του με θέμα «Οι εργαζόμενοι έχουμε μεγάλη πείρα. Να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους», μιλώντας για την πρώτη περίοδο της πανδημίας, είπε ότι «τα μεγάλα εργοτάξια παρέμεναν ανοιχτά, δούλευαν στο φουλ με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, όπου αυτά λαμβάνονταν γίνονταν κάτω από την παρέμβαση των σωματείων και την απαίτηση των ίδιων των εργαζομένων». Αυτήν την περίοδο, πρόσθεσε, «υπάρχει μια σχετική αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει να κάνει κυρίως με επενδύσεις στον Τουρισμό (...) και με συμβατική οικοδομή σε όλη την πόλη (...) Αυτή η δραστηριότητα όμως δεν έχει σαν συνέπεια την αύξηση του μεροκάματου, αλλά την εντατικοποίηση, την άνοδο του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, με δουλειά τα Σάββατα και τις Κυριακές, με υπερωρίες δεκάωρα και δωδεκάωρα, με καθυστέρηση στην πληρωμή, με λειψά ένσημα, χωρίς μέτρα ασφάλειας και υγιεινής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ