Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τραγική η κατάσταση στην προσφυγική δομή του Σχιστού

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τη Δευτέρα 26/10

Τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην προσφυγική δομή στο Σχιστό Πειραιά καταγγέλλουν σωματεία και φορείς της περιοχής, τα οποία πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν κινητοποίηση διεκδίκησης μέτρων άμεσης ανακούφισης και προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά και Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ από την περιοχή καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (κτίριο Κεράνη, Θηβών 198, Ρέντη).

1.300 άνθρωποι (σχεδόν οι μισοί παιδιά κάτω των 18 ετών), που διαμένουν στον καταυλισμό, αυτήν τη στιγμή ζουν σε καθεστώς αποκλεισμού λόγω της έξαρσης κρουσμάτων Covid-19, αντιμετωπίζοντας σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη βασικών αναγκών, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι απ' αυτούς σιτίζονται κατά κύριο λόγο με κονσέρβες που τους διανέμει ο ΔΟΜ (κάποιες ληγμένες!), χωρίς φρέσκα τρόφιμα, ούτε γάλα για μικρά παιδιά.

Λόγω του υγειονομικού αποκλεισμού είναι περιορισμένη η δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες εκτός δομής, την ίδια στιγμή που η δομή έχει μείνει μόνο με τον παιδίατρο, τα δε φάρμακα δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Πολλές είναι οι οικογένειες που ζουν σε άθλιες συνθήκες, κάτω από υπόστεγα, σε σκηνές, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, ο ένας πάνω στον άλλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού αλλά και κάθε μεταδοτικής ασθένειας, όπως ο σταφυλόκοκκος, που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του.

Στα παραπάνω που επισημαίνονται από τα σωματεία, προστίθεται το πρόβλημα με τους «τόνους σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους υπαίθριους χώρους, μιας και η δομή έχει μείνει εδώ και ένα μήνα χωρίς κάδους σκουπιδιών, με την άρνηση της αρμόδιας δημοτικής αρχής Περάματος να αναλάβει τις υποχρεώσεις της (για τις οποίες πληρώνεται αδρά). Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλοι, την ίδια στιγμή που έχουν ήδη αναφερθεί επιθέσεις τρωκτικών σε ανθρώπους που ζουν σε εξωτερικούς χώρους!», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης καλούν κάθε σωματείο και φορέα να συμβάλει με τις αποφάσεις του και την κινητοποίηση των μελών του για την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που διαμορφώνει τη σημερινή εικόνα, να καταγγείλει τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμμαχίες. Να αντιπαλέψει την πολιτική που στηρίζει και ενισχύει τη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων, ενώ τη μεγάλη μάζα των εργατών όπου Γης τούς πετάει στην ανεργία, στη φτώχεια, στην ανέχεια. Να αντιπαλέψει τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφυγών και μεταναστών, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες Συμφωνίες της ΕΕ με τις ελληνικές και τουρκικές κυβερνήσεις. «Να συγκρουστούμε με κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησής τους στα χέρια των αστικών κυβερνήσεων ώστε να προωθούνται οι γεωστρατηγικές συμφωνίες και συμβιβασμοί, οι γενικότεροι ανταγωνισμοί τους», όπως και με κάθε προσπάθεια που αξιοποιεί το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα ώστε να ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής, νομιμοποίησης της παρουσίας του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών στο Αιγαίο. «Η εργατική τάξη της χώρας μας δεν πρέπει να επιτρέψει να αναπτύσσονται στους κόλπους της ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές και αντιλήψεις», οι οποίες χρησιμοποιούνται ως όπλο στα χέρια των εργοδοτών, σημειώνεται στο κάλεσμα.

Τα σωματεία διεκδικούν:

  • Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αμεσα να προχωρήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Τακτικές απολυμάνσεις στη δομή.
  • Να λυθεί άμεσα το θέμα της στέγασης των οικογενειών που έμειναν άστεγες μετά τη λήψη των αποφάσεων ασύλου.
  • Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και απορρόφηση όλων των εργαζομένων ως μόνιμου προσωπικού στις κρατικές δομές.
  • Αμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών και διευκόλυνση της μετάβασής τους στις χώρες προορισμού τους.
  • Τώρα να παρθούν μέτρα για τη σίτιση όλων των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή.
  • Τώρα να καλυφθούν οι ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ