Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στο Σταθμό Βενιζέλου

MotionTeam

Προχτές πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου των φορέων που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 6 Νοέμβρη.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και πραγματοποίησαν παρεμβάσεις εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Πανελλήνιας Ενωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και νήσων, του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της «Europa Nostra». Παρενέβησαν επίσης οι Π. Βοκοτόπουλος, βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός, και Τζ. Χάλντον, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Βυζαντινών Σπουδών.

Οπως επισημάνθηκε, πρόκειται για ένα μνημειακό σύνολο του οποίου τα ευρήματα αποτυπώνουν την καρδιά του εμπορικού δρόμου της Θεσσαλονίκης από τον 4ο έως τον 9ο αιώνα μ.Χ. και που όμοιό του δεν συναντάται πουθενά στον κόσμο, ούτε στην Κωνσταντινούπολη. Δεν έχουν σωθεί δηλαδή αντίστοιχης σημασίας κατάλοιπα βυζαντινών πόλεων, επομένως τα ευρήματα μπορούν να προσθέσουν γνώση και έχουν απαράμιλλη ιστορική αξία, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους φορείς και τις επιστημονικές ενώσεις, η κατασκευή του σταθμού με την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων είναι εφικτή, άλλωστε υπάρχει και σχετική επιστημονική μελέτη. Είναι γνωστό ακόμα ότι σύμφωνα με το άρθρο 42 του αρχαιολογικού νόμου, «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του». Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, για τη διακοπή των εργασιών του μετρό στη Βενιζέλου εδώ και 13 μήνες δεν ευθύνονται τα αρχαία.

Εκφράστηκαν ακόμα φόβοι, οι οποίοι δικαιολογούνται με τα πολλά παραδείγματα που παρατέθηκαν, ότι οι αρχαιότητες δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ στο σταθμό. Αλλωστε, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την «Αττικό Μετρό» η μελέτη της επανατοποθέτησης.

Οι φορείς και οι ενώσεις επισήμαναν ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους και την ενημέρωση του κόσμου για την ανάγκη της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων. Μάλιστα, ανακοινώθηκε και η απόφαση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, που καλεί τα μέλη του να μη δουλέψουν σε έργο που θα αποσπά τις αρχαιότητες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ