Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους

Μετά τη συνάντηση με την ΠΟΘΑ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόβλημα του πολιτισμού δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Μάλιστα στην περίοδο της πανδημίας η έλλειψη διά ζώσης πολιτιστικής δραστηριότητας είναι κοινωνικό πρόβλημα.

Ο πολιτισμός - όπως η υγεία, η μόρφωση, η εκπαίδευση - είναι κοινωνικό δικαίωμα, αφορά όλο το λαό και πρέπει να εξασφαλίζεται σ' αυτόν με ευθύνη του κράτους.

Και, βέβαια, την ίδια στιγμή που μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των καλλιτεχνών, βλέπουμε να βρίσκονται αμέσως εκατομμύρια για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα με αφορμή την πανδημία βρίσκουν την ευκαιρία να χειροτερεύουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του κλάδου.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες. Πρέπει να ανοίξουν όλοι οι χώροι, υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και από τους εργαζόμενους και από τα κόμματα. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει σε αυτό, γιατί μπορεί να προστατευτεί και η υγεία των εργαζομένων στον κλάδο αλλά και το κοινό που θα παρακολουθεί αυτές τις παραστάσεις.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υπάρξει καμία αρνητική υποχώρηση σε εργασιακά δικαιώματα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπάρξουν μειώσεις μισθών, δεν πρέπει να υπάρξουν απολύσεις, δεν πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση στον κλάδο, δεν πρέπει να μένουν απλήρωτες οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Και οπωσδήποτε το επίδομα στήριξης πρέπει να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, όπως και στους επαγγελματίες του χώρου».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org