Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΤΙΤΑΝ»
Συνεχίζει δυναμικά τον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων

Νέα κινητοποίηση αύριο Σάββατο στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Από προηγούμενη κινητοποίηση των σωματείων και φορέων
Από προηγούμενη κινητοποίηση των σωματείων και φορέων
Με νέα μαχητική κινητοποίηση αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία «αναπνοής» προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, η Πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει το περιβάλλον και την υγεία του λαού στο βωμό των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μέσα από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν πρόσφατα και τη λειτουργία της συντονιστικής επιτροπής τους, οι σύλλογοι, οι φορείς και τα σωματεία που συσπειρώνονται στην «Πρωτοβουλία» επιβεβαίωσαν ότι κρατούν σταθερά ψηλά τη σημαία του αγώνα ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία στις γειτονιές, ότι θα συνεχίσουν με αγωνιστικές «ανάσες» να υπερασπίζονται την υγεία του λαού.

Οι εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι απέδειξαν ότι η αδειοδότηση της «ΤΙΤΑΝ» για καύση RDF/SRF αποτελεί μια ψηφίδα στον συνολικότερο σχεδιασμό που υπάρχει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τις προτεραιότητες κυβέρνησης, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης.

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που προωθεί η κυβέρνηση θέτει την καύση σε προτεραιότητα. Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυτικού τομέα, που θα χωροθετηθεί στη Μαυροράχη και θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, προβλέπεται να εισάγει 254.000 τόνους σκουπίδια από Δυτική Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Πέλλα, Ημαθία και να παράγει κάθε χρόνο περίπου 120.000 τόνους RDF/SRF, το πολύτιμο απορριμματογενές καύσιμο που εγκρίθηκε να καίει η «ΤΙΤΑΝ».

Φορείς και σύλλογοι της περιοχής έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στη χωροθέτηση της ΜΕΑ στη Μαυροράχη. Την επιλογή της θέσης υπερασπίζεται ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), που πέραν των άλλων επικαλείται ότι με την κατασκευή της Μονάδας στην περιοχή του Λαγκαδά θα κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και θα μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Την καρκινογόνα καύση με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Ευκαρπίας επισφράγισε η δημοτική αρχή Παύλου Μελά. Τον Ιούλη, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ ενάντια στην καρκινογόνα καύση, η διοίκηση του δήμου, με την ισχνή πλειοψηφία της διπλής ψήφου της προέδρου, πέρασε το ΓΠΣ, αναγνωρίζοντας την περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένη η «ΤΙΤΑΝ» ως «υποδοχέα χωροθέτησης μεμονωμένης μεγάλης βιομηχανικής μονάδας». Με την απόφαση αυτή, ο όμιλος «ΤΙΤΑΝ» καλύπτει το κενό πολεοδομικής φύσης που αναγνωρίζει και η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία κατατέθηκε το Δεκέμβρη στο υπουργείο Ενέργειας και κατοχυρώνει την αδειοδότηση της καρκινογόνας καύσης. Ομως ο όμιλος δεν ικανοποιήθηκε πλήρως, καθώς στο ΓΠΣ γίνεται λόγος για χαμηλής όχλησης δραστηριότητες, και προσέφυγε δικαστικά προκειμένου να διορθώσει την «αστοχία» της διοίκησης του δήμου Π. Μελά.

Η διοίκηση του δήμου, που εξακολουθεί να προσπαθεί ανεπιτυχώς να πατήσει σε δύο βάρκες, ανέθεσε σε ΜΚΟ να πραγματοποιήσει ολιγοήμερες μετρήσεις ρύπων, επιλέγοντας να περιορίσει την όποια δράση της σε ενδεχόμενη προσφυγή στα δικαστήρια.

Η καύση στην «ΤΙΤΑΝ» προωθείται και με τη σφραγίδα της διοίκησης της Περιφέρειας και των υπόλοιπων παρατάξεων, των κομμάτων που στοιχίζονται πίσω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Τον Ιούλη, αντί να πάρουν σαφή θέση ενάντια στην καύση των απορριμμάτων και να στηρίξουν το πλαίσιο των λαϊκών διεκδικήσεων, ενέκριναν ένα ψήφισμα που επαναφέρει ως προτεραιότητα τη συνέχιση μιας ανούσιας διαβούλευσης, κερδίζοντας επιπλέον χρόνο για την εταιρεία και τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Επιβεβαίωσαν παράλληλα ότι στηρίζουν τη στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων στην οποία εντάσσεται και η καύση RDF/SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, παρά τις τυχόν επιμέρους διαφωνίες στην εφαρμογή της.

Την ίδια ώρα, η καταστροφική και πολύνεκρη έκρηξη στη Βηρυτό και η πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση είναι «καθρέφτες» για ένα ενδεχόμενο αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον, με την «ΤΙΤΑΝ» να λειτουργεί μέσα στις γειτονιές της Ευκαρπίας, χωρίς κανένα σχέδιο πολιτικής προστασίας και εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Μονόδρομος η συνέχιση του αγώνα

Για την Πρωτοβουλία ενάντια στην καύση απορριμμάτων, τους χιλιάδες κατοίκους που συσπειρώνονται στους φορείς που την απαρτίζουν, η συνέχιση του αγώνα αποτελεί μονόδρομο.

Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» η Αθηνά Μπέλλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης (μέλους της ΟΓΕ) και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Πρωτοβουλίας», «όλοι εμείς, τα μέλη των συλλόγων που στηρίζουν την "Πρωτοβουλία", δεν εγκαταλείπουμε τον δίκαιο αγώνα μας, έστω κι αν τελικά η κυβέρνηση ενέκρινε την αδειοδότηση της "ΤΙΤΑΝ" για καρκινογόνα καύση απορριμμάτων.

Βλέπουμε ότι αντί να παίρνονται μέτρα ώστε να μειωθεί η ρύπανση στην επιβαρυμένη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες, ετοιμάζεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου της "Elpedison", στην οποία μεγαλομέτοχος είναι τα ΕΛΠΕ, και με τη νέα αδειοδότηση καύσης στην "ΤΙΤΑΝ" η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη και θα φέρει πιο κοντά τον καρκίνο στις γειτονιές μας.

Δεν υποχωρούμε μπροστά στον συντονισμένο σχεδιασμό του επιχειρηματικού ομίλου, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου να γίνει πράξη αυτή η αδειοδότηση.

Με τον άνεμο κόντρα, μέσα στην πανδημία, συνεχίζουμε να διατηρούμε ζωντανό το μέτωπο ενάντια στην πολιτική που φέρνει τον καρκίνο στις γειτονιές μας και θυσιάζει την υγεία μας για να γεμίσει τις τσέπες των λίγων.

Τώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να πυκνώσουμε τη συμμετοχή μας στον αγώνα και να τον δυναμώσουμε, ενισχύοντας το πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων μας.

Παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση του Σαββάτου».

Και ο Στράτος Φουρλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους» και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Πρωτοβουλίας», μιλά για την ενεργοποίηση του λαού της περιοχής μέσα από τους φορείς που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία», τις κωλοτούμπες που κάνει η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, σχολιάζει τις χρονοβόρες διαδικασίες που επιλέγει ο δήμος και οι οποίες όπως λέει δεν βγάζουν πουθενά. Και καλεί το λαό «ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας να δώσει το "παρών" στην αυριανή συγκέντρωση, να μη μείνει αδρανής και με τη συμμετοχή του να προστατεύσει τον ίδιο και τα παιδιά του από τον καρκίνο».

Αγώνας με οδηγό τις λαϊκές ανάγκες

«Ολους αυτούς τους μήνες έχουν βρεθεί αρκετές δυνάμεις απέναντί μας», αναφέρει ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Και εξηγεί: «Πρώτη πρώτη η κυβέρνηση της ΝΔ, που έρχεται και υλοποιεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια και τη σημαντική νομοθετική παρακαταθήκη που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά και εγκρίνει την αδειοδότηση για την καύση RDF/SRF στην "ΤΙΤΑΝ". Δίπλα στην κυβέρνηση, σε ρόλο διεκπεραιωτή βρίσκεται η Περιφέρεια και το τελευταίο διάστημα έρχεται στην επιφάνεια και ο καθαρός ρόλος που παίζει και η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά, η οποία προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες αλλά δεν τα κατάφερε...

Η διοίκηση του δήμου, παρά το σχετικό μας ψήφισμα, προχώρησε σε ψήφιση και έγκριση της οριστικής πρότασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Ευκαρπίας, η οποία επικυρώνει και σφραγίζει πολεοδομικά την καύση σκουπιδιών. Η ένσταση που επέβαλε ο όμιλος "ΤΙΤΑΝ" μέσα στο κατακαλόκαιρο, για τη σχετική αλλαγή που έκανε η διοίκηση του δήμου σχετικά με τον βαθμό όχλησης της βιομηχανίας στο ΓΠΣ, κάτω από την πίεση των συλλόγων και των φορέων, αποδεικνύει ότι σωστά τέθηκε το ζήτημα της απόσυρσης του ΓΠΣ και καταρρίπτεται παράλληλα το βασικό επιχείρημα της διοίκησης, ότι αυτό δεν θα είχε ρόλο στις εξελίξεις.

Η διοίκηση όχι μόνο ενέκρινε τον παραπάνω σχεδιασμό, αλλά και προσπάθησε να διασπάσει το μέτωπο κατά της καύσης, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς "ΤΙΤΑΝ" - κυβέρνησης. Από την άλλη προσπαθεί να λανσάρει και αγωνιστικό προφίλ το τελευταίο διάστημα, φέρνοντας ΜΚΟ να κάνουν μετρήσεις για μερικές μέρες, εν γνώσει της "ΤΙΤΑΝ", με προοπτική να κινηθεί δικαστικά. Καμία διάθεση δηλαδή να βάλει πλάτη στον αγώνα των δεκάδων συλλόγων και φορέων!

Δεν μας εκπλήσσει ούτε η στάση της δημοτικής διοίκησης του Λαγκαδά, που από τη μία συμφωνούσε προσχηματικά, όπως φάνηκε, στο ομόφωνο ψήφισμα κατά της καύσης, αλλά στο προσκήνιο πρότεινε στην Περιφέρεια τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην περιοχή της Μαυροράχης για παραγωγή 120.000 τόνων RDF/SRF!.

Κόντρα στις δυνάμεις αυτές, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά έναν τιτάνιο αγώνα με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες και το μέλλον μας, ακόμα πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι!».

Οι διεκδικήσεις

Τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία ενάντια στην καύση παλεύουν για:

-- Να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση τη νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ». Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής RDF/SRF.

-- Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Αμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

-- Να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

-- Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης όλων των ρύπων της περιοχής, και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο, με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.

-- Οι αρμόδιοι δήμοι να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης μέσα στον αστικό ιστό, με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Bαριά βιομηχανία και μονάδες επεξεργασίας επικίνδυνων για την υγεία υλικών δεν χωρούν πια στα όρια των πόλεων.

-- Αμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο Παύλου Μελά, πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένου στο σύστημα Υγείας, με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη, και αντίστοιχα να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Ευόσμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ