Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής που ξετυλίχτηκε από το πρωί

Το αίσχος της φωτογραφίας μιλά από μόνο του. Ανδρες των ΜΑΤ έχουν «στήσει» απέναντι μικρά παιδιά, επειδή πήγαιναν στο συλλαλητήριο
Το αίσχος της φωτογραφίας μιλά από μόνο του. Ανδρες των ΜΑΤ έχουν «στήσει» απέναντι μικρά παιδιά, επειδή πήγαιναν στο συλλαλητήριο
Σε συνέχεια της προσπάθειας τρομοκράτησης και καταστολής με κάθε μέσο απέναντι σε μαθητές και όσους διεκδικούν αγωνιστικά, εξελίχτηκε χτες ένα σχέδιο καταστολής και παρεμπόδισης της πορείας στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο κατήγγειλαν οι διαδηλωτές και απάντησαν με τη συγκροτημένη αποφασιστική παρουσία τους.

Ειδικότερα, ενώ η πορεία συντεταγμένα κατευθυνόταν προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, δέχτηκε αναίτια και προκλητική επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης μέχρι και τον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου, με κίνδυνο να εγκλωβιστούν δεκάδες εργαζόμενοι του Δημοσίου και μαθητές μέσα στο σταθμό του Μετρό «Ακρόπολη» και δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνου συνωστισμού. Μετά την ψύχραιμη παρέμβαση και στάση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποσύρθηκαν.

Ωστόσο, το κλίμα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από την ώρα των συγκεντρώσεων μαθητών και απεργών εργαζομένων στο Δημόσιο, που ήταν προγραμματισμένες για τις 10 το πρωί.

Με εντολή της αστυνομίας, όπως αναγγελλόταν, είχε κλείσει η στάση του μετρό στο Πανεπιστήμιο, δυσκολεύοντας να προσεγγιστούν τα Προπύλαια. Σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, που έφταναν αναγκαστικά πεζή από τους γύρω δρόμους, αστυνομικές δυνάμεις προχωρούσαν σε σωματικούς ελέγχους, άνοιγαν τσάντες, έψαχναν τσέπες.

Στο σταθμό του μετρό στον Αγιο Αντώνιο αστυνομικοί κάνουν προληπτικούς ελέγχους σε παιδιά
Στο σταθμό του μετρό στον Αγιο Αντώνιο αστυνομικοί κάνουν προληπτικούς ελέγχους σε παιδιά
Από το βήμα της συγκέντρωσης των απεργών στα Προπύλαια, καταγγέλθηκαν τα παραπάνω και ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης, καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει πίσω τις εντολές. Τηλεφωνική παρέμβαση στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του ΚΚΕ και ζητώντας να σταματήσουν οι αστυνομικοί έλεγχοι σε μαθητές στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, ζήτησε να ανοίξει ο σταθμός του μετρό.

Με τα ΜΑΤ παρόντα γύρω από την πορεία στη διάρκειά της, η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών συνεχίστηκε και στο τέλος του συλλαλητηρίου. Σε μία κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Αμαλίας να προσαγάγουν μαθητές από το Μενίδι στον «σωρό». Το σχέδιο αποτράπηκε με την άμεση παρέμβαση εκπαιδευτικών - συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ και του Χρήστου Κατσώτη.

Επιπλέον, το πρωί, όπως καταγγέλλει η ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ, τουλάχιστον 15 αστυνομικοί στο σταθμό του μετρό στον Αγιο Αντώνιο έκαναν ελέγχους σε τσάντες μαθητών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να πάνε στη μαθητική κινητοποίηση. «Αυτός είναι ο διάλογος που θέλει η κυβέρνηση, με ΜΑΤ, με χημικά, με προληπτικούς ελέγχους των "ράμπο" σε 16χρονους, με "άδεια" για το αν πρέπει να αγωνιστούν και να κινητοποιηθούν ή όχι. Το δίκιο των μαθητών έχει κριθεί. Τέτοια περιστατικά μόνο να τους πεισμώσουν καταφέρνουν», αναφέρει η ΤΟ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της.

  • Χτες έγιναν 17 προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας, από τις οποίες οι 8 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 8 συλληφθέντες είναι ανήλικοι, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ