Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός της περιοχής, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Eurokinissi

Ξεκινώντας την ομιλία του χτες στη Βουλή για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις χτεσινές κινητοποιήσεις και την ένταση της καταστολής από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διεθνείς εξελίξεις (βλέπε αντίστοιχα θέματα). Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε τα παρακάτω:

«Η κυβέρνησή σας, κύριοι της ΝΔ, ετοιμάζεται σήμερα να ολοκληρώσει το εγκληματικό σχέδιό της για τη ΛΑΡΚΟ. Και μάλιστα πετάξατε μια απαράδεκτη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ σε νομοσχέδιο για τα πλαστικά. Τόσο πλαστικές βέβαια είναι οι ίδιες οι ιδέες σας, η θέση σας, η πολιτική σας. Δεν λέω αν είστε και εσείς οι ίδιοι.

Ολοκληρώνετε, λοιπόν, ένα σχέδιο βέβαια το οποίο υλοποίησαν βήμα - βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και έχει στόχο την παραπέρα απαξίωση, την ιδιωτικοποίηση, ακόμα και το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης.

Το σχέδιό σας το λέμε εγκληματικό γιατί η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μία οποιαδήποτε επιχείρηση.

Είναι μία στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Μόνο να σκεφτεί κανείς:

-- Πως η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ που έχει στο υπέδαφος νικελιούχα μεταλλεύματα με κοβάλτιο, γεγονός που τα κάνει δυσεύρετα σε όλο τον κόσμο.

-- Πως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα σε όλο τον κόσμο είναι πελάτες της ΛΑΡΚΟ.

-- Πως στη χώρα μας και στη ΛΑΡΚΟ έχουν γίνει συγκεκριμένα πειράματα, με επιτυχία, για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, καθαρού νικελίου και σε ικανοποιητικό επίπεδο πείραμα νικελίου με τη μορφή της υδρομεταλλουργίας.

Κι όλα αυτά σήμερα που όλοι μιλούν για την ηλεκτροκίνηση, για το μέλλον που μπορεί να έχει η αξιοποίηση του νικελίου και του κοβαλτίου.

Αυτά μόνο φτάνουν για να καταλάβει κανείς τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ, την οποία, με την τροπολογία που ετοιμάζεστε να ψηφίσετε, οδηγείτε όχι μόνο σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση, αλλά ακόμα και στο λουκέτο.

Γιατί με την πρότασή σας κανένας μελλοντικός ιδιοκτήτης δεν δεσμεύεται:

-- Για το αν θα διατηρήσει τον παραγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης.

-- Για το αν η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να παράγει καθετοποιημένα από τα μεταλλεία έως το εργοστάσιο.

Ενώ δεν διασφαλίζεται ούτε μία θέση εργασίας.

Ετοιμάζεστε να πετάξετε στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους

Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η σύμβαση που είχε συνάψει η ειδική διαχείριση με τη ΔΕΗ λήγει στο τέλος του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι από 1η Γενάρη δεν θα υπάρχει ρεύμα στο εργοστάσιο.

Μάλιστα, όπως επίσης καταγγέλλουν, στα μεταλλεία της Εύβοιας έληξε η σύμβαση της ειδικής διαχείρισης με τον μεγαλοεργολάβο, ο οποίος πραγματοποίησε αποκάλυψη μεταλλεύματος, αφήνοντας μια πολύ μεγάλη "προίκα" για τον επόμενο ιδιοκτήτη.

Στην Εύβοια έχουν ήδη απολυθεί 40 εργαζόμενοι από τον εργολάβο, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι των χωριών που χτύπησαν οι τελευταίες πλημμύρες.

Τέλος του χρόνου λήγουν και όλες οι συμβάσεις των δουλεμπορικών γραφείων που απασχολούν εργαζόμενους στο εργοστάσιο.

Ηδη τα δουλεμπορικά γραφεία, κάνοντας χρήση των αντεργατικών νόμων, έχουν ενημερώσει γραπτώς τους εργαζόμενους ότι θα απολυθούν, για να γλιτώσουν τις αποζημιώσεις.

Οπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεστε να βάλετε λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ ύστερα από 56 ολόκληρα χρόνια.

Ετοιμάζεστε να πετάξετε στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, αφού - όπως ήδη δηλώνουν τα κυβερνητικά στελέχη σας - "οι νέοι ιδιοκτήτες, εάν και εφόσον υπάρξουν, θα διαλέξουν όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν"!

Ξέρετε καλά τι επιπτώσεις θα έχει μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Ξέρετε καλά πως η χρεοκοπία απειλεί πολλά νοικοκυριά στο νομό Φθιώτιδας, συνολικά στην Περιφέρεια Στερεάς.

Κι αυτό, εκτός από τους άλλους, θα έχει και τη δική σας υπογραφή κύριε Σταϊκούρα, που εκλέγεστε και στη Φθιώτιδα και δεν εμφανιστήκατε ακόμα εδώ μέσα.

Στο διάστημα βέβαια που μεσολάβησε από το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης μέχρι σήμερα, κάνατε ό,τι μπορούσατε για την απαξίωση της επιχείρησης, προκειμένου να παρουσιάσετε την ιδιωτικοποίηση, ακόμα και το λουκέτο, ως φυσικό επακόλουθο. Αυτό μας λέτε όλο αυτό το διάστημα.

Τι να πρωτοπούμε;

-- Για την εγκατάλειψη ουσιαστικά της επιχείρησης, στην οποία δεν γίνεται ούτε η στοιχειώδης συντήρηση υποδομών;

-- Για τα νέα μισθολογικά και εργασιακά δεδομένα που μονομερώς διαμορφώσατε σε βάρος δικαιωμάτων των εργαζομένων, στους οποίους εσείς και τα διάφορα παπαγαλάκια σας ρίξατε από πάνω και την ευθύνη για τα χρέη της επιχείρησης;

-- Για τα 35 εκατομμύρια που δώσατε σε μεγαλομετόχους και σε μεγαλοεργολάβους για να δημιουργήσουν "προίκα" για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες;

Φάγατε, φάγατε, φάγατε... Ολοι σας, διαχρονικά. Και εσείς της ΝΔ, και εσείς του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που απουσιάζετε αυτή τη στιγμή από την αίθουσα, και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ παλεύει με όλους τους τρόπους ενάντια στο σχέδιο διάλυσης κυβερνήσεων και ΕΕ

Ολα αυτά τα χρόνια το Κόμμα μας πάλεψε με όλους τους τρόπους, με όλα τα μέσα, ενάντια στην απαξίωση, στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Σταθήκαμε απέναντι στα εγκληματικά σας σχέδια, απαιτώντας τη χρηματοδότηση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο του κράτους, καθώς και την παραπέρα ανάπτυξή της, σύμφωνα με τις δυνατότητές της, που είναι πραγματικά πολύ μεγάλες.

Αναδείξαμε, για παράδειγμα, πως η κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Ακόμα και σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις συνεχίζουμε να απαιτούμε τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας.

Γιατί η ΛΑΡΚΟ - όπως πολλές φορές έχουμε πει και εδώ στη Βουλή - είναι πραγματικό "χρυσωρυχείο".

Το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ είναι πραγματικό χρυσωρυχείο το αποδείξαμε και μέσα στη Βουλή, με την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός μας για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης, ταυτόχρονα με την προστασία των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ χωρίς καμία συζήτηση.

Δυστυχώς όμως, όπως και τις περισσότερες φορές, είχε και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, που δεν βρήκαν τίποτα να πουν, έτσι έστω για τα μάτια του κόσμου.

Δεν ήθελαν να γίνει καμία συζήτηση, ακριβώς γιατί δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν και οι δικές τους διαχρονικές ευθύνες.

Γιατί όλοι τους έχουν συμβάλει στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, στο σχέδιο διάλυσης, υλοποιώντας βήμα το βήμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία τώρα βάζει και πρόστιμα από πάνω!

Μόνο και μόνο για να βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά, γερμανικά, γαλλικά, άλλα μονοπώλια, στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας. Γιατί κανείς από όλους εσάς δεν θέλει να γίνει συζήτηση τι ακριβώς επιχείρηση είναι η ΛΑΡΚΟ, τι δυνατότητες παραγωγής έχει, πώς αυτές οι δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη από τη σκοπιά του λαού συγκεκριμένα και με στοιχεία, και όχι με μεγάλες κουβέντες και λόγια του αέρα.

Στα χέρια της εργατικής τάξης η ΛΑΡΚΟ θα είναι μεγάλο εφόδιο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Αυτό το χρυσωρυχείο, όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, βρέθηκε στα χέρια διάφορων ιδιοκτητών.

Πότε στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, πότε στα χέρια του ίδιου του του κράτους του καπιταλιστικού, που όλοι τους τη θεωρούσαν "βαρίδι", μόνο και μόνο γιατί δεν υπηρετούσε τις ανάγκες της δικής τους κερδοφορίας, του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου, δηλαδή, που έχετε επιλέξει κι όποιον πάρει ο χάρος...

Απ' αυτό το "βαρίδι", όπως το λέτε, θέλετε να απαλλαγείτε τώρα. Και δεν κρατιέστε!

Στα χέρια όμως - πιστεύουμε εμείς - της εργατικής τάξης, των εργαζομένων της χώρας, η ΛΑΡΚΟ θα είναι μεγάλο εφόδιο για την ικανοποίηση των μεγάλων αναγκών του ελληνικού λαού.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της ως ο μοναδικός φορέας σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Προϋπόθεση για να συνεχίσει τη λειτουργία της, όμως, είναι η αξιοποίηση προς όφελος του ελληνικού λαού των μεταλλευτικών προϊόντων, όπως η αξιοποίηση του εγχώριου νικελίου μέσα από την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, η μελετημένη χρήση του ως πρώτης ύλης στη βιομηχανία, που θα μπορούσε να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος σύγχρονων αναγκών, για τη βιομηχανία, όπως και παραγωγή πολλών ιατρικών ειδών, ειδών οικιακής χρήσης, υλικών για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα και τόσα άλλα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ και γενικότερα των μεταλλευτικών πόρων, μπορεί να διασφαλιστούν και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανθρώπινες, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

Αυτός ο προσανατολισμός στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και της αξιοποίησης των μεταλλευτικών πόρων έρχεται βέβαια, ξέρουμε, σε σύγκρουση με τις καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις, που σκοπός τους είναι και το κέρδος των λίγων σε βάρος των πολλών. Γνωστά.

Γι' αυτό σήμερα είναι απαραίτητο και υπερώριμο - λέμε εμείς - να περάσει και η ΛΑΡΚΟ, όπως και όλος ο μεταλλευτικός πλούτος, όλα αυτά τα συγκεντρωμένα μέσα, στην κοινωνική ιδιοκτησία.

Αφού μόνο έτσι, με κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, με εργατικό - λαϊκό έλεγχο από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου, μπορεί να υπάρξει προοπτική για την πραγματική ευημερία του λαού μας, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των παιδιών τους.

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους, τις γυναίκες, τα παιδιά τους. Βρίσκεται μαζί με τους κατοίκους όλων των χωριών της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, των άλλων περιοχών που υπάρχουν και ζουν δεκαετίες από τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Ολοι τους. Αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, αγρότες, υπάλληλοι, επιστήμονες της περιοχής αυτής, τα μαγαζιά της περιοχής.

Χαιρετίζουμε το αγωνιστικό φρόνημα όσων αντιστέκονται, εξακολουθούν να αντιστέκονται. Ακόμα κι αυτοί που είναι στην επιρροή της ΝΔ, κύριε Χατζηδάκη και κύριε Σταϊκούρα, που μάλλον θα μας ακούτε, ακόμα κι αυτοί που προσπαθούν καθημερινά να κοροϊδέψουν, εσείς δηλαδή, οι διάφοροι κομματάρχες σας, με γελοίες υποσχέσεις και ψεύτικα λόγια, σαν τον Γκόρτζο και τον Μαυρογιαλούρο, μας πλησιάζουν και μας λένε ότι εμάς εμπιστεύονται, ότι λέμε αλήθεια, ότι αυτή είναι η πρόταση για την ΛΑΡΚΟ. Οτι το ΚΚΕ έχει δίκιο, πάντα ήταν και είναι με την εργατική τάξη και το λαό.

Τους λέμε και από το βήμα της Βουλής: Αποτινάξτε το φόβο! Μην περιμένετε τίποτα από τους υπηρέτες ευρωπαϊκών πολυεθνικών - μονοπωλίων, που έρχονται για να ρουφήξουν το αίμα και τον ιδρώτα σας.

"Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, μην προσμένετε ίσως κάποιο θάμα"...

Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, όποια κι αν είναι η κατάληξη. Γιατί εσείς είστε η δύναμη, τους λέμε.

Το Σάββατο θα είμαστε εκεί μαζί σας, μαζί τους, στη Λάρυμνα.

Σήμερα θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία, όπως είπε και η Διαμάντω Μανωλάκου πριν.

Και όσοι και όσες από εδώ μέσα ψηφίσουν την καταδίκη της ΛΑΡΚΟ, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, πρέπει να γραφτούν στο μαυροπίνακα σε όλα τα χωριά, στις πόλεις της πατρίδας μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ