Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»
Μεγάλη διασπορά στο πλήρωμα με ευθύνη κυβέρνησης - εταιρείας

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι μισοί ναυτεργάτες έχουν προσβληθεί. Από τις 8 Οκτώβρη προειδοποιούσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Σε άμεσο κίνδυνο συνεχίζουν εφοπλιστές και κυβέρνηση να βάζουν την υγεία και την ίδια τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών, όπως προκύπτει από τα όσα εκτυλίσσονται από τις 8 Οκτώβρη μέχρι και σήμερα σε σχέση με το πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» της εταιρίας «ANMEZ AE», όπου μέχρι αργά χτες το βράδυ ήταν άγνωστος ο αριθμός των μελών του πληρώματος που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για 20 ναυτεργάτες θετικούς!

Στις 8 Οκτώβρη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ με δελτίο Τύπου γνωστοποιούσαν πληροφορίες που είχαν από ναυτεργάτες του πλοίου, ότι μέλος του πληρώματος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό. Και απαιτούσαν «τον άμεσο υγειονομικό έλεγχο του πλοίου και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο, την πρόληψη και προστασία των ναυτεργατών που επιβαίνουν στο καράβι».

Επίσης, «το καράβι να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, υλικά για την ατομική προστασία των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. Την πλήρη ιατροφαρμακευτική και κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη του ναυτεργάτη και την έγγραφη ενημέρωσή μας».

Αντί αυτών των μέτρων, υπουργείο Ναυτιλίας και εταιρεία είχαν το πλοίο να ταξιδεύει κανονικά, πιάνοντας συνολικά 9 λιμάνια σε κάθε ταξίδι και συγκεκριμένα από Πειραιά προς Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο, Θήρα και επιστροφή!

Το αποτέλεσμα ήταν την περασμένη Δευτέρα να διαγνωστούν θετικοί δύο ακόμα ναυτεργάτες, ενώ μέχρι αργά χτες το βράδυ οι πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και για 20 θετικούς στον κορονοϊό. Ακόμα και το υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαίωνε ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τρία.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, προκαλώντας ανοιχτά, αναφέρει ότι ενημερώθηκε για τρία κρούσματα στο πλήρωμα στις 12 Οκτώβρη, «κατά τη διάρκεια του πλου από το λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων και ειδικότερα κατά τη διάρκεια του πλου από την Κύθνο προς τη Σέριφο», όταν τα ταξικά σωματεία είχαν βγάλει επίσημη ανακοίνωση από τις 8 Οκτώβρη.

Αναφέρει ακόμα ότι μετά την ανακοίνωση των τριών κρουσμάτων το πλοίο επέστρεψε κενό επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κατάπλους του έγινε στις 6 χτες το απόγευμα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι οι τρεις ναυτεργάτες «λόγω της ειδικότητάς τους δεν έχουν έρθει σε επαφή με το επιβατικό κοινό», όταν ο ένας από τους τρεις, όπως λέγεται, ήταν θαλαμηπόλος, δηλαδή ειδικότητα που ανήκει στο προσωπικό υποδοχής και εξυπηρέτησης των επιβατών...

Παρ' όλα αυτά η εταιρεία βρίσκει το θράσος να ισχυριστεί ότι στόχος της είναι «η διασφάλιση της υγείας του επιβατικού κοινού και των πληρωμάτων των πλοίων».

Ο πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, επισήμανε ότι από την αρχή της πανδημίας τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία με συνεχείς ανακοινώσεις και έγγραφα αναδεικνύουν τους κινδύνους σε βάρος των ναυτεργατών και επιβατών, όμως «η κυβέρνηση έχει επιλέξει να στηρίζει την κερδοφορία των εφοπλιστών, θυσιάζοντας την υγεία των ναυτεργατών, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή κρούσματα σε επιβατηγά πλοία. Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας ναυτεργατών και επιβατών(2021-01-14 00:00:00.0)
Δεκάδες κρούσματα στις φυλακές Διαβατών(2020-11-10 00:00:00.0)
Στα 11 έφτασαν τα κρούσματα του κορονοϊού στο πλήρωμα(2020-10-15 00:00:00.0)
20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»(2020-04-01 00:00:00.0)
Συγκρούστηκαν φέρι - μποτ(2001-03-14 00:00:00.0)
Με ξεκλήρισμα απειλούνται οι ναυτεργάτες!(1997-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ