Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Οι Βενεζουελάνοι κομμουνιστές λένε «όχι» στο νόμο της κυβέρνησης

Στην υιοθέτηση του λεγόμενου «νόμου κατά του αποκλεισμού», που πρότεινε ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, προχώρησε η Εθνική Συντακτική Συνέλευση. Πρόκειται για μια σειρά από μέτρα που εμφανίζονται ως βοηθητικά για να ξεπεραστούν οι σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που χτυπάνε μια σειρά από κλάδους και ειδικά αυτόν της πετρελαιοπαραγωγής, που είναι ο βασικότερος στη χώρα. Τα μέτρα αυτά διευκολύνουν τις ξένες άμεσες επενδύσεις ουσιαστικά σε όλους τους τομείς και δίνουν ακόμα περισσότερο χώρο στο ντόπιο κεφάλαιο για «παραγωγικές επενδύσεις», όπως ονομάζονται, ενώ δηλώνεται ότι επιδιώκεται να «ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να παταχθούν οι διεφθαρμένοι επιχειρηματίες».

Την αντίθεσή του στον νέο νόμο εκφράζει το ΚΚ Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι αυτός «αποτελεί ένα σοβαρό πισωγύρισμα, που θα εμβαθύνει τις οικονομικές αδυναμίες της χώρας, ενώ μεγαλώνει η επιθετικότητα από το εξωτερικό, και μετατοπίζει ακόμα περισσότερο το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργατών και του λαού γενικότερα».

Το ΚΚ Βενεζουέλας υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των επιθέσεων του ιμπεριαλισμού «μέσω πολιτικής δράσης για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και την ανάπτυξη των παραγωγικών ικανοτήτων της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, έχουμε δηλώσει ότι η ήττα της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης συνεπάγεται αναγκαστικά την οικοδόμηση μιας επαναστατικής λύσης στην κρίση του εξαρτημένου και ραντιέρικου καπιταλισμού της Βενεζουέλας».

Καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση με τον νόμο αυτό επιδιώκει να κάνει πιο αποτελεσματική την παράδοση της βιομηχανίας πετρελαίου μας στο πολυεθνικό κεφάλαιο, την επιστροφή της γης στους γαιοκτήμονες και των εθνικοποιημένων εταιρειών στον ιδιωτικό τομέα, το άνοιγμα των στρατηγικών οικονομικών τομέων στο μονοπωλιακό κεφάλαιο».

Καταγγέλλει επίσης ότι «όλη αυτή η παράδοση και ζημιά της κυριαρχίας της χώρας θα μπορεί να γίνεται μέσω ενός παράνομου απορρήτου των πράξεων και των συμβάσεων με το πολυεθνικό κεφάλαιο. Από αυτή την άποψη, είναι ένας νόμος που θα εγγυάται την επιδείνωση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και ταυτόχρονα την πλήρη ατιμωρησία όσων διαπράττουν πράξεις κατά κρατικών περιουσιακών στοιχείων, κατά των συμφερόντων του λαού μας».

Το ΚΚ Βενεζουέλας καταλήγει ότι «ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί ηττηθεί με μια ρεφορμιστική - συμβιβαστική πολιτική» και καλεί το λαό να αντιταχθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, στα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ