Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αρχές Νοέμβρη νέος γύρος ενδολιβυκών διαπραγματεύσεων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η διπλωματική κινητικότητα στη Λιβύη αυξάνεται καθώς δυτικές και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δείχνουν να προωθούν τα παζάρια για «λύση» σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο προς όφελος των ξένων μονοπωλίων που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Την Κυριακή η επικεφαλής της «αποστολής υποστήριξης» του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Γουίλιαμς, ανήγγειλε την έναρξη νέου γύρου ενδολιβυκών διαπραγματεύσεων μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, στην Τυνησία στις αρχές Νοέμβρη. Οπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στη βάση της απόφασης 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επισφράγισε τις αποφάσεις της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου περί βιώσιμης εκεχειρίας και πολιτικής λύσης που τάχα θα σταθεροποιήσει τη Λιβύη, την οποία αποσταθεροποίησε η ΝΑΤΟική εισβολή του 2011. Η ίδια τόνισε ότι στον νέο γύρο ενδολιβυκών διαπραγματεύσεων, που ακολουθεί τους πρόσφατους σε Αίγυπτο, Ελβετία και Μαρόκο, θα επιδιωχθεί μία διευθέτηση που θα οδηγήσει σε «γενίκευση της συναίνεσης» στο πλαίσιο νέας ενιαίας κυβέρνησης, ώστε να οδηγηθεί η Λιβύη το συντομότερο σε εθνικές εκλογές.

Το ίδιο διάστημα, η λιβυκή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία (NOC) ανακοίνωσε ότι αίρει την «κατάσταση ανωτέρας βίας» που είχε επιβάλει στις πετρελαιοπηγές της Σαράρα, οι οποίες είναι και οι μεγαλύτερες στη χώρα. Στη δήλωση της NOC δόθηκαν μάλιστα οδηγίες προς την εταιρεία «Acacus» να αρχίσει την παραγωγή λαμβάνοντας υπόψη «τις προδιαγραφές για την προστασία του κοινού και την ασφάλεια της διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ