Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προσδοκίες μερίδας των Ταλιμπάν από μια επανεκλογή Τραμπ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο εκπρόσωπος της ηγεσίας των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, εξέφρασε προσδοκίες από μια επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, με φόντο τη συνέχιση των παζαριών για την «ειρηνευτική» διευθέτηση της κρίσης στο Αφγανιστάν. Μιλώντας στο δίκτυο CBS, ο Μουτζάχιντ υποστήριξε ότι «ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές γιατί αποδείχτηκε ένας πολιτικός που εκπλήρωσε όλες τις μεγάλες υποσχέσεις που έκανε στον αμερικανικό λαό, αν και δεν τα κατάφερε σε κάποια μικρά ζητήματα». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η πλειοψηφία του αμερικανικού πληθυσμού είναι κουρασμένη από την αστάθεια, τις οικονομικές αποτυχίες και τα ψέματα των πολιτικών και θα εμπιστευτεί πάλι τον Τραμπ, γιατί εκείνος είναι αποφασιστικός, θα μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό. Αλλοι πολιτικοί, περιλαμβανομένου του Μπάιντεν, έχουν μη ρεαλιστικά συνθήματα...». Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, άλλο ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε ανοιχτά ότι «ελπίζουμε ότι (ο Τραμπ) θα κερδίσει τις εκλογές και θα τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν».

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Τιμ Μέρτο, σχολίασε πάντως ότι «οι Ταλιμπάν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος θα προστατεύει πάντα τα αμερικανικά συμφέροντα με κάθε αναγκαίο μέσο».

Θυμίζουμε πάντως ότι τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό των Ταλιμπάν εκδηλώνονται όλο και περισσότερες τριβές και διαφωνίες, τόσο ως προς τις σχέσεις και τους όρους διαπραγμάτευσης με την αφγανική κυβέρνηση, όσο και σχετικά με τις διεθνείς συμμαχίες. Για παράδειγμα, έχουν ενταθεί επαφές και με Ρωσία, Κίνα κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ