Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Εύθραυστη εκεχειρία με συνέχιση των εχθροπραξιών

Αμεση έναρξη «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» ζητά η Ρωσία, ενώ η Τουρκία διεκδικεί συμμετοχή σε αυτές

Από βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής στην πόλη Γκάντζια στο Αζερμπαϊτζάν

AP

Από βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής στην πόλη Γκάντζια στο Αζερμπαϊτζάν
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίζονται σποραδικά οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός από το Σάββατο το μεσημέρι. Πρόκειται για μια εύθραυστη εκεχειρία που εναλλάσσεται με «σφυροκόπημα» των λαών της περιοχής, όλα στο «βωμό» των σύνθετων παζαριών ανάμεσα σε αστικές τάξεις και των συμμαχιών τους με ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο του πλούσιου ενεργειακά και σημαντικού γεωστρατηγικά Νότιου Καυκάσου.

Η κατάπαυση του πυρός «για ανθρωπιστικούς σκοπούς», που θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και την περισυλλογή των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις», ανακοινώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη Μόσχα, όπου οι ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας είχαν πολύωρες συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση του Ρώσου ομολόγου τους Σεργκέι Λαβρόφ. Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία), ισχυρίστηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ηταν η πρώτη διπλωματική επαφή των δύο εμπόλεμων πλευρών από τις 27 Σεπτέμβρη, όταν αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και αμάχους. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Μόσχα υποστηρίχτηκαν και από την Τουρκία, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πάντως οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εκεχειρία. H πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, που κατοικείται από Αρμένιους στην πλειοψηφία, έγινε το Σάββατο το βράδυ στόχος βομβαρδισμών, ενώ το Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι οι αρμενικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στον οικισμό Χαντρούτ, στα βόρεια της πόλης Τζεϊραγίλ, και σε άλλα σημεία της γραμμής επαφής.

«Η συμφωνία δεν τηρείται πλήρως μέχρι στιγμής και η στρατιωτική δραστηριότητα συνεχίζεται», είπε χτες ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως οι «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, μετά από νέες συνομιλίες που είχε με τον Αρμένιο ομόλογό του Ζογκράμπ Μνατσακανιάν. Ο τελευταίος εξέφρασε την πρόθεση της Αρμενίας για συνομιλίες σε επίπεδο Ομάδας του Μινσκ και ζήτησε μηχανισμό επιτήρησης και επαλήθευσης της εκεχειρίας.

Εξάλλου ο Αζέρος ΥΠΕΞ, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ότι η «ανθρωπιστική εκεχειρία» θα διαρκέσει μόνο όσο ο Ερυθρός Σταυρός θα φροντίσει για την ανταλλαγή των σορών. Το «status quo» στον ορεινό θύλακα, είπε, «δεν εξυπηρετεί» το Αζερμπαϊτζάν και σκοπός είναι να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγαλύτερο μέρος των εδαφών αυτών.

Η ΕΕ εξέφρασε «ανησυχία» για την παραβίαση της εκεχειρίας, ενώ ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, απηύθυνε «έκκληση στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να βοηθήσει να εφαρμοστεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός».

Από την πλευρά του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας ζήτησε από τη Ρωσία να πιέσει την Αρμενία ώστε να τηρήσει τους όρους.

Πρόταση για συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις

Την «ανάγκη» για συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όποτε αυτές ξεκινήσουν, υπογράμμισε χτες ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, επαναφέροντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο. Η Αγκυρα στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν, και στρατιωτικά, σύμφωνα με καταγγελίες.

Να καταγραφεί τέλος ότι χτες συζήτησαν για την κατάσταση σε Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία και Λιβύη οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, και της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ