Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Υπεράνω όλων τα ευρωατλαντικά σχέδια

Επιταχύνεται η έναρξη των διερευνητικών, την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται με «αέρα στα πανιά» από τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

Turkish Foreign Ministry

Από τη χτεσινή συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου
Επιταχύνεται η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά και τη συνάντηση χτες των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στο περιθώριο φόρουμ στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Συναντήσεις στις οποίες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και των σχεδιασμών του ευρωατλαντικού κεφαλαίου για τις μπίζνες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου «συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές». Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίδραση της Ελλάδας για τα Βαρώσια.

Από την πλευρά του, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» σημείωνε πως «πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έπειτα από μία περίοδο έντασης», συμπληρώνοντας πως συζητήθηκαν «διμερή και περιφερειακά θέματα». Ο δε Τσαβούσογλου φέρεται να είπε ότι θα ενημερώσει ο ίδιος την ελληνική κυβέρνηση για το πότε θα γίνει ο 61ος γύρος των διερευνητικών (από το 2002 που ξεκίνησαν), καθότι αυτήν τη φορά είναι σειρά η συνάντηση να γίνει στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά την παρέμβασή του στο φόρουμ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρουσίασε χάρτες όπου επανέλαβε ότι οι ελληνικές θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές» και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από την Αγκυρα (βλέπε και σχετικό θέμα σελ. 7).

Στη δική του παρέμβαση (σε διαφορετική συνεδρία), ο Ν. Δένδιας εμφανίστηκε ...παραπονούμενος ότι «η ΕΕ δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια κοινή πολιτική ασφάλειας και την κατανόηση ότι πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της όχι μόνο με τον ήπιο αλλά και με τον σκληρό τρόπο, αν χρειαστεί». «Η ΕΕ, αν και οικονομικά είναι ένας γίγαντας, στρατιωτικά δεν ενεργεί ως ένωση», πρόσθεσε και ανέφερε ως παράδειγμα τη Λιβύη, όπου χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων για να δραστηριοποιηθεί η ΕΕ στο πλαίσιο της επιβολής του εμπάργκο όπλων που αποφάσισε ο ΟΗΕ. «Επιτρέψαμε στην Τουρκία να μεταφέρει χιλιάδες τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη. Δεν έχουμε αντιδράσει σωστά», υποστήριξε.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι «η χώρα μου έχει αισθανθεί πολλές φορές μόνη της, για παράδειγμα στην πρόσφατη κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν αισθανθήκαμε ότι έχουμε όλη την αλληλεγγύη που θέλαμε». Αναφερόμενος, ειδικά, στην Κύπρο, ο Δένδιας επεσήμανε πως παρότι υπήρχε σαφής παράνομη ενέργεια και άλλες τεράστιες προκλήσεις εναντίον ενός κράτους - μέλους της ΕΕ, «για άλλη μια φορά η Ενωση ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις». Ο Δένδιας τα έλεγε αυτά στην Μπρατισλάβα, την ώρα που τόσο ο ίδιος, μετά από συνόδους των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όσο και ο πρωθυπουργός μετά από Ευρωπαϊκά Συμβούλια, έβγαιναν δημοσίως να δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις και τα περιλάλητα συμπεράσματα, καλλιεργώντας εφησυχασμό στο λαό.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, σε τηλεδιάσκεψη που είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός έθετε το ζήτημα των Βαρωσίων, λέγοντας ότι «η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι το ζήτημα θα πρέπει να ξανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», εκεί δηλαδή που κατά τον Δένδια διαπιστώνεται η ...απροθυμία της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα.

Σε Κοινή Δήλωσή τους, που εξέδωσαν κατόπιν, εξέφρασαν γενικόλογα «την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ». Συμπεράσματα - χάδι για τον Ερντογάν, ο οποίος, όχι τυχαία, τα διάβασε ως «πράσινο φως» για τη νέα πρόκληση στην Κύπρο.

Αναφορά στα Ελληνοτουρκικά έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Χαρακτήρισε προκλητική ενέργεια την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου και τόνισε τη στήριξη της κυβέρνησης στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό. Κάλεσε την Τουρκία «να κάνει ένα βήμα πίσω», διαφορετικά «το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη βδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15-16/10, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα», είπε.

«Από την άλλη πλευρά, έχουμε πει ότι σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μέσα από τον διάλογο, μέσα από το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, που είναι πολύ συγκεκριμένο. Και γι' αυτό καλούμε την Τουρκία να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών», έσπευδε να διαβεβαιώσει, κλείνοντας, ξανά, το μάτι στην Αγκυρα. Εξ ου και χαρακτήρισε θετικό «κάθε δίαυλο επικοινωνίας», όπως την εν λόγω συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά το περιλάλητο «μαστίγιο», το οποίο επικαλούνται σε Βρυξέλλες και Αθήνα, ως τάχα φόβητρο για την Αγκυρα, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ...έβαλε στην άκρη για αργότερα: «Εχει δοθεί, όπως ξέρετε, ένα χρονικό ορόσημο - ο Δεκέμβριος του τρέχοντος έτους - στο οποίο θα κριθεί η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεσοδιάστημα, για να αποφασίσει η ΕΕ την επιβολή κυρώσεων, αν αυτός είναι ο τρόπος που θα αναγκάσει την Τουρκία να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», είπε. Ετσι, παρέπεμψε απλά για μια «συζήτηση» πάνω σε αυτό το «πλαίσιο» την ερχόμενη βδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15 και 16/10, δίχως κανένα, στην πραγματικότητα, ουσιαστικό αντίκρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ