Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Δένδια - Τσαβούσογλου

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης, σήμερα ή τις αμέσως επόμενες μέρες, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου, προϋπόθεση κατά κάποιους για την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών, διαδικασία όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και των σχεδιασμών του ευρωατλαντικού κεφαλαίου για μπίζνες του στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως επιβεβαίωσε και η προχτεσινή επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας και θα συμμετάσχει στο «GLOBSEC 2020 Bratislava Forum», σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την «παγκόσμια ηγεσία της ΕΕ στη μετά-Covid εποχή». «Στο περιθώριο των εργασιών, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις», αναφέρεται από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ, την ώρα που ο Τούρκος ομόλογός του θα μετέχει στο ίδιο φόρουμ, ως εισηγητής σε συζήτηση για τον «ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια».

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας σε εκδήλωση χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έβαλε θέμα ότι «η Τουρκία επιχειρεί να παραβιάσει δικαιώματα δύο κρατών - μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο και μία ευαίσθητη ζώνη, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια». Παρέπεμψε στην «απάντηση» που τάχα έδωσε το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο στην πραγματικότητα επιφύλαξε μόνο αποφάσεις - χάδια για την Αγκυρα, αποφεύγοντας ακόμα και να ψελλίσει τον όρο «κυρώσεις» εναντίον της και εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το περιλάλητο «καρότο» για τα «αμοιβαία» ευρω-τουρκικά συμφέροντα. Αποφάσεις τις οποίες όχι τυχαία η Αγκυρα διάβασε ως «πράσινο φως» για τη νέα πρόκληση με το άνοιγμα των Βαρωσίων, το οποίο ο πρωθυπουργός έσπευσε να καταδικάσει στη χτεσινή του ομιλία, όπως και την προηγούμενη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μηνύματα για μια «καλοδεχούμενη» Τουρκία(2021-10-21 00:00:00.0)
«Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον η Τουρκία να μείνει αγκυροβολημένη στη Δύση»(2021-06-10 00:00:00.0)
Παζάρια και νέες προκλήσεις(2021-04-01 00:00:00.0)
Υπεράνω όλων τα ευρωατλαντικά σχέδια(2020-10-09 00:00:00.0)
«Πουλάει» τη γεωστρατηγική της θέσης(2010-10-07 00:00:00.0)
Συνομιλία Μπους - Ερντογάν(2004-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ