Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ «ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ» ΚΑΙ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Νέα αντιδραστικά μέσα σε βάρος της λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α' 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334)», το οποίο προδιαγράφει την ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στα εσωτερικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κομμάτων.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται στο ελληνικό Δίκαιο η 5η κατά σειρά Οδηγία της ΕΕ υποτίθεται ενάντια στο ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και για την «καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», επεκτείνοντας τον απαράδεκτο νόμο 4557/2018 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στα κόμματα και στα συνδικάτα, με πρόσχημα τα οικονομικά τους, καθώς μεταξύ άλλων τα προσωπικά στοιχεία των μελών Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων θα ελέγχονται εξονυχιστικά από αρχές εγχώριες και της ΕΕ, και θα είναι «διαθέσιμα» ακόμα και 10 χρόνια μετά την παύση του συνδικαλιστικού φορέα.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, πέρα από μικροδιαφωνίες στα «σημεία», ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που φέρνει ο ένας σε συνέχεια του άλλου, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδη να αναφέρει με καμάρι ότι το νομοσχέδιο «είναι συνέχεια ενός δικού μας νομοθετικού έργου» και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό να ευχαριστεί για τη «σημαντική σύγκλιση απόψεων γύρω από αυτό το σημαντικό θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Καταψήφισε η Ελ. Λύση, η οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ειδικός της αγορητής Β. Βιλιάρδος, επικέντρωσε τις διαφωνίες της σε δευτερεύοντα διαχειριστικά ζητήματα. «Παρών» ψήφισε το ΜέΡΑ25.

Να αποσυρθούν οι διατάξεις που πλήττουν παραπέρα τις συνδικαλιστικές ελευθερίες

«Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου όχι μόνο δεν μπορούν να αγγίξουν τις παράνομες δραστηριότητες και διαδρομές του "μαύρου χρήματος", πόσο μάλλον τις ρίζες αυτών των φαινομένων τις οποίες ισχυρίζονται ότι επιχειρούν να καταπολεμήσουν, αλλά με τον τρόπο που αυτές εφαρμόζονται, αποδεικνύονται τελικά χρήσιμες μόνο για να εξυπηρετούν άλλες, ομολογημένες και μη, στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των αστικών κυβερνήσεων. Αποδεικνύονται δηλαδή αποτελεσματικές μόνο για τη μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Οπως τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, «τέτοιου είδους νομοθετήματα αποτελούν μόνο το "φύλλο συκής" του συστήματος», αφού αν ήθελαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», θα ονομαστικοποιούσαν τις μετοχές των ανωνύμων εταιρειών, θα απαγόρευαν τις offshore και τη διακίνηση κεφαλαίων μέσω αυτών.

Ομως, επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, η σημαντικότερη πλευρά του νομοθετήματος είναι η προσπάθεια που γίνεται, σε συνέχεια του νόμου 4557/2018 του ΣΥΡΙΖΑ, για τη «σύνδεση των ελεγκτικών αυτών μηχανισμών με το θέμα της τρομοκρατίας», έννοια που αξιοποιείται και στα ντοκουμέντα της ΕΕ «ως μέσο συκοφάντησης αλλά και καταστολής των αγώνων».

Ετσι η ΝΔ, πατώντας στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει και επιπρόσθετες διατάξεις, με τις οποίες αντιμετωπίζονται τα συνδικάτα ως επιχειρήσεις και ως «οντότητες ύποπτες για το ξέπλυμα "μαύρου χρήματος" και τη "χρηματοδότηση της τρομοκρατίας"». Ως χαρακτηριστική ανέφερε τη διάταξη με την οποία εισάγεται ο απαράδεκτος όρος του «πραγματικού δικαιούχου», που δεν μπορεί να σταθεί σε συλλογικές οργανώσεις και έρχεται σε σύγκρουση με όσα προβλέπει ο νόμος 1264/82, που καλύπτει τα σωματεία. Με βάση τον όρο αυτό, όλα τα στοιχεία των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων μπορούν να τίθενται στη διάθεση κρατικών αρχών και αρχών της ΕΕ, που σημαίνει ότι «με αυτές τις ρυθμίσεις βάλλετε ευθέως, βάζετε βόμβα στον θεμέλιο λίθο του συνδικαλιστικού νόμου, που είναι αυτή ακριβώς η συνδικαλιστική προστασία», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ» με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ «έχετε διαμορφώσει ένα εφιαλτικό νομικό πλαίσιο που κατά το δοκούν μπορεί να αξιοποιείται και ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών, ποινικοποιώντας ακόμα και την πρόθεση τέλεσης ή τους εικαζόμενους σκοπούς χρηματοδότησης τρομοκρατικών πράξεων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέφερε ότι έχουν έρθει ένα σωρό τέτοιες ενσωματώσεις για τα οικονομικά εγκλήματα και το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», που όμως μέχρι τώρα δεν κατάφεραν τίποτα, καθώς γι' αυτό «θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ίδια την φύση του καπιταλιστικού συστήματος, που είναι το κέρδος». Το θέμα, επισήμανε, αφορά τους διάφορους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους. Συνεχίζοντας κατήγγειλε τις διατάξεις με τις οποίες γίνεται ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση σε βάρος των συνδικάτων, με πρόσχημα την «τρομοκρατία», ενώ πρόσθεσε: «Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, πιάστε τους συμμάχους σας», υπενθυμίζοντας ποιοι ήταν αυτοί που χρηματοδοτούσαν και εξόπλιζαν τους Ταλιμπάν και τον ISIS. «Φτάσατε στο σημείο να καταλύετε την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος», τόνισε, απευθυνόμενος στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και κατέληξε: «Εμείς λέμε ότι δεν θα περάσει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ