Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Των πρακτόρων η σχολή

«Τα παιδιά είναι μικρά, πρέπει να προσέχουμε τι τους λέμε, τι ακούνε». «Αφήνω το παιδί μου ελεύθερο να ακούσει όλες τις απόψεις, χωρίς να το κατευθύνω, και όταν μεγαλώσει θα αποφασίσει το σωστό από μόνο του». Δύο - δυστυχώς - τυπικές και σχετικά συνήθεις απόψεις που αναπαράγονται από νέους γονείς. Το θέμα είναι, όμως, μεγαλώνουν τα παιδιά σε έναν ουδέτερο και αντικειμενικό κόσμο; Ποια είναι τα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν από το περιβάλλον τους; Τα παιδιά κινούνται, ζουν, διαπαιδαγωγούνται μέσα στην οικογένεια, αλλά και στο σχολείο, στις παρέες, μέσα από την τηλεόραση, το διαδίκτυο και τόσα άλλα.

Ενα ανατριχιαστικό, αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα

Στην επίσημη ιστοσελίδα της CIA, της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, μία από τις μόλις 7 κεντρικές θεματικές ενότητες έχει τον τίτλο «Spy kids» (παιδιά - κατάσκοποι). Στην ξεχωριστή ιστοσελίδα όπου παραπέμπει ο σύνδεσμος, φιλοξενείται μια αρκετά προσεγμένη προσέγγιση που απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών. Δεν λείπουν και ειδικές επισημάνσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς, με σχέδια μαθήματος και προτάσεις για «δημιουργική» απασχόληση των παιδιών στο σπίτι.

Η ενότητα «Spy kids» περιλαμβάνει κείμενα για το χαρακτήρα και το έργο της CIA, ιστορίες και περιστατικά από τις δεκαετίες της δράσης της σε όλο τον κόσμο, γνωριμία με παλιότερα και πιο σύγχρονα μέσα που αξιοποιεί (ψηφιακά μέσα, αεροπλάνα, ζώα κ.ά.), ειδική διαδικτυακή ξενάγηση στο μουσείο της CIA, βίντεο, φωτογραφίες και βέβαια παιχνίδια.

Διαβάζουμε από την εισαγωγή της ιστοσελίδας: «Μυστικά συστήματα; Να γλιστράς παντού φορώντας παλτό; Κίνδυνος σε κάθε γωνιά; Υπάρχουν κι αυτά, αλλά η πραγματική CIA είναι πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε». Αμέσως μετά η CIA αυτοσυστήνεται ως «κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ που παρέχει στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες τις απαραίτητες πληροφορίες» ώστε να «λαμβάνουν σωστές αποφάσεις σχετικά με θέματα εθνικής ασφάλειας». Για να τονίσει λίγο παρακάτω πως «είμαστε η πρώτη γραμμή άμυνας του έθνους. Φέρνουμε σε πέρας ό,τι δεν μπορούν να πετύχουν οι άλλοι, και πηγαίνουμε εκεί που δεν μπορούν να πάνε άλλοι». Και καταλήγει με το απαραίτητο και τόσο δημοφιλές πλέον κερασάκι στην τούρτα: «Δεν κάνουμε πολιτική, ούτε καν πολιτικές συστάσεις». Μέσα από κάθε πρόταση, από κάθε δραστηριότητα που υπάρχει στην ιστοσελίδα, γίνεται φανερή η προσπάθεια να εξαγνιστεί η CIA, να εξοικειωθούν τα παιδιά με το χαφιεδισμό, τις μεθόδους και τις τεχνικές της CIA, και πολύ περισσότερο με το ρόλο που διαχρονικά έχει παίξει σε κρίσιμα θέματα σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, όπως περιγράφει και μια ιστορία από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, «ανασύραμε ένα σοβιετικό υποβρύχιο, στο φως της ημέρας, από το βυθό του Ειρηνικού ωκεανού χωρίς να το καταλάβει κανείς»... Συνολικά, όλα τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας τα διαπερνά μία διάθεση δέους και θαυμασμού για τη συμβολή της CIA στην ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ οι πράκτορές της εμφανίζονται ως πρότυπα γενναιότητας και αυτοθυσίας, χωρίς να χάνουν όμως και τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους: «Εχουμε παιδιά και κατοικίδια, γυμναζόμαστε, παρακολουθούμε ταινίες, τρώμε, περνάμε χρόνο με φίλους και κάνουμε εθελοντική εργασία». Το καλύτερο παράδειγμα δηλαδή για να ακολουθήσει ένα παιδί όταν μεγαλώσει...

Προφανώς και τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας, ο τρόπος με τον οποίο δίνονται στους επισκέπτες της, τα θέματα που ξεχωρίζουν αλλά και οι μορφές που αξιοποιούνται είναι πολύ προσεγμένα, μελετημένα και επεξεργασμένα από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους, παιδαγωγούς κ.ά. Για παράδειγμα, με μια πρώτη ματιά προκαλεί ίσως εντύπωση η έμφαση που δίνεται στα «σκυλιά κατασκόπους», που αποτελούν ξεχωριστή υποενότητα της ιστοσελίδας, με πολλές πληροφορίες για την εκπαίδευση και το έργο που αναλαμβάνουν, ειδικά βίντεο κ.λπ. Από την άλλη, είναι γνωστό πόσο πολύ τα παιδιά αγαπούν τα ζώα, πόσο ενδιαφέρονται να μαθαίνουν γι' αυτά, πόσο πολύ εκτιμούν την αγνότητα και αθωότητά τους. Επομένως, ποιο καλύτερο περιτύλιγμα για να σερβιριστεί η εχθρική για τους λαούς όλου του κόσμου δράση της CIA; Αντίστοιχα, στην ενότητα των παιχνιδιών, τα παιδιά καλούνται να σπάσουν κωδικούς, να συγκρίνουν εικόνες, να λύσουν παζλ, να αντλήσουν πληροφορίες από φωτογραφίες κ.ά. σε «μια δική τους μυστική αποστολή, όπως οι αληθινοί αξιωματικοί της CIA». Τι πιο αθώο;

Να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας στον αγωνιστικό τρόπο ζωής

Φυσικά θα σκεφτεί κανείς ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Είναι γνωστό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κυβερνήσεις, στρατοί και μυστικές υπηρεσίες ξοδεύουν πολύ μεγάλα ποσά για λόγους προπαγάνδας, γυρίζουν πολυέξοδες ταινίες και σειρές που απευθύνονται κατά βάση σε μεγαλύτερο κοινό, επομένως γιατί να τους «ξεφύγουν» τα παιδιά; Δεν είναι αναμενόμενο να βρουν τρόπους να τα εντάξουν κι αυτά στην ίδια προσπάθεια; Προφανώς. Ισα ίσα, όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο γι' αυτούς. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο συμπληρώνει ένα παζλ πολυπλόκαμων μηχανισμών που παρεμβαίνουν στη συνείδηση, στο μυαλό και στη σκέψη των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία.

Ακριβώς αυτή η διαπίστωση είναι που γεννά την ανάγκη να ατσαλώσουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, με τις δικές μας αξίες, ιδανικά και πρότυπα. Να τα διαπαιδαγωγήσουμε στη συλλογικότητα και τον αγωνιστικό τρόπο ζωής. Σε αυτήν την ανάγκη έρχεται να απαντήσει η οργανωμένη και συστηματική παρέμβαση του Κόμματος στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Εδώ έχουν χρέος να ακουμπήσουν οι κομμουνιστές και προοδευτικοί γονείς, χωρίς καμία υποτίμηση στους κινδύνους που μας περιτριγυρίζουν όλους, ούτε εθελοτυφλίες.


Τ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ