Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές Πομπέο σε Ιαπωνία

Αναζητώντας σχήματα συντονισμού κατά της Κίνας

ΤΟΚΙΟ.--

«Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας θα συνεχίζουν να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, χτες από το Τόκιο, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, εκφράζοντας ανησυχία «για την επιζήμια δραστηριότητα» της Κίνας.

Από τη μεριά του, ο Μοτέγκι δήλωσε ότι η χώρα του θα επιδιώξει «ενίσχυση της συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως οι εντάσεις σε Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα (σ.σ. όπου το Πεκίνο διαφιλονικεί για μεγάλα τμήματα με διάφορες χώρες)», υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή ότι «για να λυθούν αυτές οι εντάσεις, ο πολυμερής διάλογος είναι πολύ σημαντικός».

Σημειωτέον ότι Πομπέο και Μοτέγκι, μαζί με τους ομολόγους τους από Αυστραλία και Ινδία, Μαρίζ Πέιν και Σουμπραχμανιάμ Τζαϊνσακάρ, συνεδρίασαν στο πλαίσιο του τετραμερούς σχήματος Quad για τον Διάλογο στην Ασφάλεια, το οποίο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αξιοποιήσει για τη σύσφιξη της συνεργασίας κατά της Κίνας. Η συνάντηση δεν πέρασε απαρατήρητη, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουενμπίν να σχολιάζει ότι «ελπίζουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες να μπορέσουν να προωθήσουν τα κοινά συμφέροντα των χωρών της περιοχής και να κάνουν περισσότερα υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής, και όχι το αντίθετο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ