Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Φιάσκο για την κυβέρνηση η «επιστροφή στα αμφιθέατρα»

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» φοιτητές από σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, δύο μέρες μετά το υποτιθέμενο άνοιγμα των σχολών

Από μαζική κινητοποίηση την προηγούμενη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, για να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας
Από μαζική κινητοποίηση την προηγούμενη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, για να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη «άνοιξαν» τα πανεπιστήμια. Ομως, αυτό που βιώνουν οι φοιτητές από προχτές είναι το ακριβώς αντίθετο. Ολο το προηγούμενο διάστημα, φοιτητικοί σύλλογοι έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα, δηλώνοντας πως «δεν παρατάμε τις σπουδές μας». Η κυβέρνηση, όμως, τους έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Οι φοιτητές δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί συνέχεια στις πολύμορφες παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιήσει σε όλα τα επίπεδα για πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εκπαιδευτική διαδικασία, να διασφαλιστεί πως όλα τα διά ζώσης μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με όλους τους αναγκαίους όρους.

Ο «Ριζοσπάστης» ζήτησε από φοιτητές να μεταφέρουν την εικόνα των σχολών και με μέτρο τις απαιτήσεις των ολοκληρωμένων σπουδών πάνω στο επιστημονικό τους αντικείμενο, την ασφάλεια και την υγεία, αναφέρονται στους όρους ανοίγματος των σχολών.

«Επιστροφή στα αμφιθέατρα» ...ηλεκτρονικά

«Το νέο εξάμηνο για τους φοιτητές της Φιλοσοφικής, παρά τα κούφια λόγια της κυβέρνησης για "επιστροφή στα αμφιθέατρα", ξεκίνησε με την πλειοψηφία των μαθημάτων να γίνονται ηλεκτρονικά», μας λέει η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, μέλος ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής και πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού.

Περιγράφει πως «ήδη από τη Δευτέρα ήρθαμε αντιμέτωποι με δυσκολίες σύνδεσης στις πλατφόρμες, παρακολουθήσαμε κάποια μαθήματα με κακή ποιότητα ήχου και εικόνας, ενώ τα προγράμματα του εξαμήνου μάς αναγκάζουν να επιλέξουμε ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουμε και ποια όχι, αφού τις περισσότερες φορές συμπίπτουν υποχρεωτικά μαθήματα κατεύθυνσης με επιλογής. Την ίδια στιγμή, οι πρακτικές σε αρκετά Τμήματα είναι στον αέρα, ενώ οι συνάδελφοι από τα 6 ξενόγλωσσα Τμήματα της σχολής θα μείνουν για άλλη μια φορά χωρίς δωρεάν συγγράμματα.

Από την άλλη, η διοίκηση του Πανεπιστημίου και η Κοσμητεία πανηγυρίζουν για την έναρξη των μαθημάτων στο πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα και τη διά ζώσης διδασκαλία στα μεταπτυχιακά, για ό,τι δηλαδή αποφέρει κέρδη, την ίδια ώρα που για τους περισσότερους φοιτητές η σχολή παραμένει κλειστή! Ξέρουμε πολύ καλά, και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτό, πως η σχολή μας μπορεί να ανοίξει γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Μπορεί τώρα να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση και ταυτόχρονα να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό που θα συμβάλει στην κάλυψη των νέων αναγκών, αλλά και προσωπικό καθαριότητας. Το ΕΚΠΑ έχει στην ιδιοκτησία του χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν για να χωριστούν τα Τμήματα σε κλιμάκια», τονίζει.

Ας είναι καλά η ...τηλεματική

«Η πραγματικότητα στις σχολές Υγείας, όπως και στις υπόλοιπες σχολές, απέχει κατά πολύ από αυτή που αρέσκονται να μας παρουσιάζουν», σημειώνει ο Δημήτρης Γκιώνης, τριτοετής φοιτητής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών. Ειδικότερα, σημειώνει: «Στην Οδοντιατρική Σχολή μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης οι κλινικές, με τη διεξαγωγή τεστ στους φοιτητές να αρχίζει πριν λίγες μέρες. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, δεν αναφέρεται ότι οι κλινικές με τον θεσμό των νοσηλίων αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της σχολής, η οποία από το 2014 δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, ζήτημα έχει δημιουργηθεί με τους περσινούς 5ετείς φοιτητές, οι οποίοι αργούν να πάρουν το πτυχίο τους, αφού δεν έχουν ολοκληρώσει την κλινική τους άσκηση και η σχολή σαν λύση πρότεινε να ασκούνται σε ομάδες μία φορά κάθε δύο Παρασκευές!

Τα εργαστήρια, αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης, όπως και ελάχιστα σεμινάρια, ενώ η πλειοψηφία των αμφιθεάτρων θα γίνει τηλεματικά, όπως και στην Ιατρική και τη Νοσηλευτική Σχολή».

Μεταφέροντας εμπειρία και από άλλες σχολές Υγείας, μας λέει πως «στην Ιατρική έγινε ενημέρωση πως δεν θα πραγματοποιηθεί κλινική άσκηση σε θάλαμο για τους φοιτητές του 4ου και του 5ου έτους και θα πραγματοποιηθεί μόνο για το 6ο έτος. Μετά από σειρά πιέσεων των φοιτητών, κάποιες κλινικές μεμονωμένα κάλεσαν τους φοιτητές να παραβρεθούν στα νοσοκομεία για την κλινική τους άσκηση. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τον πρωτοβουλιακό χαρακτήρα ορισμένων μόνο εδρών και ταυτόχρονα οι περισσότεροι φοιτητές να μένουν εκτός θαλάμου. Επίσης, δεν είναι λίγες οι αναφορές για περιστατικά που φοιτητές μπαίνουν στην κλινική χωρίς να έχουν κάνει τεστ και άλλα, όπως στο 6ο έτος, όπου υπήρξε κρούσμα σε φοιτητή και μέχρι να κάνουν τεστ όλοι οι φοιτητές, τους είχαν στην αναμονή στον ίδιο χώρο με τα εμπύρετα!

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τα εργαστήρια της σχολής, έχοντας φτάσει στον Οκτώβρη πλέον, δεν έχει ανακοινωθεί σε περισσότερα από τα μισά ο τρόπος διεξαγωγής, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνεται λόγος για διαδικτυακή πραγματοποίηση των εργαστηρίων! Για παράδειγμα, στο 3ο έτος προς το παρόν έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει διά ζώσης μονάχα η Παθολογική Ανατομία. Επίσης, ζήτημα αποτελεί η αναπλήρωση των εργαστηρίων που χάθηκαν το εαρινό εξάμηνο, όπως είναι της Ανατομίας, καθώς δεν έχει βγει κάποια σχετική ανακοίνωση».

Ο Δ. Γκιώνης σημειώνει πως «κύρια δικαιολογία για τα παραπάνω από τις διοικήσεις και από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου είναι ότι οι φοιτητές αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μέσα στα νοσοκομεία! Τους απαντάμε ότι οι φοιτητές θα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μόνο αν δεν πάρουν τη μόρφωση που τους είναι απαραίτητη, για να περιθάλψουν τον νοσούντα λαό». Και συμπληρώνει: «Στεκόμαστε στο πλάι και εμπνεόμαστε από τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων υγειονομικών στα νοσοκομεία, δεν δεχόμαστε καμία έκπτωση, καμία περαιτέρω υποβάθμιση στις σπουδές μας και στη ζωή μας, παλεύουμε για το ρεαλιστικό και αναγκαίο: Σχολές στο ύψος των αναγκών μας».

Με ...προσομοίωση η πρακτική!

Και στα Τμήματα Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα και ελλείψεις. Οπως μας λέει η Ελλη Ξενικουδάκη, μέλος ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Δασκάλων του ΕΚΠΑ, «ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, πηγάζουν από την κοινή απόφαση κυβέρνησης και διοικήσεων για διεξαγωγή της πλειοψηφίας των μαθημάτων και ορισμένων εργαστηρίων εξ αποστάσεως, λόγω έλλειψης των απαραίτητων υποδομών και διδακτικού προσωπικού, για να πραγματοποιηθούν διά ζώσης, με τα κατάλληλα μέτρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, πάρθηκε απόφαση να μην πραγματοποιηθούν ούτε οι πρακτικές μας ασκήσεις σε σχολεία και νηπιαγωγεία, αλλά να αντικατασταθούν από προσομοιώσεις ή παράδοση εργασιών. Η πείρα μας από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική, που πραγματοποιήθηκαν με ανάλογο τρόπο, αποδεικνύει ότι ένας φοιτητής δεν μπορεί να σπουδάσει την επιστήμη του εξ αποστάσεως, πόσο μάλλον ένας μελλοντικός εκπαιδευτικός να ολοκληρώσει τις σπουδές του χωρίς να έχει μπει στη σχολική τάξη».

Για τους φοιτητές παραμένει βασικό ζήτημα το κτιριακό. «Πάγιο αίτημά μας είναι η ανακαίνιση του Νέου Χημείου, όπου στεγάζονται τα Τμήματά μας, κτίριο χτισμένο το 1960, γεμάτο φθορές, το οποίο διαθέτει 5 μεγάλες αίθουσες και ένα αμφιθέατρο, που όμως δεν μπορούν να σηκώσουν τον μεγάλο όγκο των φοιτητών των Τμημάτων, πόσο μάλλον σε περίοδο πανδημίας, που απαιτούνται αποστάσεις. Οι αίθουσες χωράνε 30-35 φοιτητές με τις κατάλληλες αποστάσεις, ενώ οι αίθουσες των εργαστηρίων κάτω από 10, που μαζί με το αμφιθέατρο της Σχολής κρίνονται ακατάλληλες και δεν θα χρησιμοποιηθούν λόγω έλλειψης δυνατότητας εξαερισμού».

1 αντισηπτικό ανά αίθουσα

Για την κατάσταση στο ΑΠΘ μάς μιλά η Αννα - Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ:

«Οι ελλείψεις σε καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας και υποδομές δεν προέκυψαν φέτος, είναι προβλήματα που βλέπαμε μπροστά μας κάθε μέρα στα πανεπιστήμια, που βρίσκονταν στην αιχμή των διεκδικήσεων των συνδικαλιστών και των Φοιτητικών Συλλόγων που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Δεν υπάρχει τμήμα στο ΑΠΘ που να μη βρίσκεται αντιμέτωπο με μείωση καθηγητών, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μαθηματικού, που λειτουργεί με μόλις 22 καθηγητές.

Αποκαλυπτική όμως είναι και η τωρινή κατάσταση σε Τμήματα που "άνοιξαν" για τα εργαστηριακά μαθήματα, όπως οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί της Πολυτεχνικής, όπου τα μέτρα ασφαλείας περιορίζονται στο 1 αντισηπτικό ανά αίθουσα. Η κυβέρνηση, το υπουργείο, οι Πρυτανικές Αρχές μάς λένε ότι "η προστασία της υγείας των φοιτητών είναι πάνω απ' όλα", θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσουν ότι για ένα ακόμη εξάμηνο δέχονται τα Τμήματά μας να είναι κλειστά "λόγω έλλειψης χρημάτων"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ