Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζει για το «αποτύπωμα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που μεγαλώνει

...κάνοντας το λαό στόχο των ανταγωνισμών και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κουρελόχαρτο

Eurokinissi

Με προκλητικούς πανηγυρισμούς και αστήρικτους ισχυρισμούς επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγονται για το λαό όσα συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, και «τρέχουν» υπογείως όλο αυτό το διάστημα σε επίπεδο επαφών Αθήνας - Αγκυρας υπό «συμμαχική επίβλεψη».

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας χτες περιχαρής στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι συζητήσεις ήταν «εξαιρετικά επιτυχημένες» και ότι η επίσκεψη αυτή, κατά την οποία αναβαθμίστηκε η ελληνική εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, «έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια».

Με αφορμή δε την ανακοίνωση για τον μόνιμο ελλιμενισμό του γιγαντιαίου πλοίου των Αμερικανών «USS Hershel "Woody" Williams» στη βάση της Σούδας, που μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μετατρέπεται σε «Περλ Χάρμπορ» της Μεσογείου, δήλωσε πως «λέει πολλά πράγματα για το μέλλον της αμυντικής μας συνεργασίας», που πραγματικά απογειώνεται μετά από αυτήν την επίσκεψη.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν», πρόσθεσε, επιμένοντας να παρουσιάζει τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ως παράγοντα διασφάλισης της «σταθερότητας» στην περιοχή, τη στιγμή που οι οξυμένοι ανταγωνισμοί τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και η ένταξη της Ελλάδας στα σχέδια ανάσχεσης της ρωσικής και κινεζικής επιρροής βάζουν μπουρλότο σε όλη την περιοχή και καθιστούν το λαό στόχο.

Στο μεταξύ, κάνοντας το μαύρο άσπρο και επιχειρώντας να κρύψει τον αμερικανοΝΑΤΟικό αέρα που φυσάει στα πανιά των τουρκικών διεκδικήσεων - και επιβεβαιώθηκε από όσα είπε στο ταξίδι του ο Πομπέο - ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «το θετικό αποτύπωμα για τη χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχτηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία» και αξίωσε «σε τέτοιες στιγμές να είμαστε όλοι ενωμένοι και υπεύθυνοι, διότι από αυτές τις εξελίξεις, αν έχουμε μία θετική εξέλιξη στα εθνικά θέματα, δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα», σε άλλη μια προσπάθεια να στοιχίσει το λαό στα «εθνικά» σχέδια κεφαλαίου και ΕΕ.

Εκτίμησε ακόμα ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ «ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ», το οποίο συνεδριάζει σήμερα και αύριο με θέμα μεταξύ άλλων «τις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εκφράζοντας σε κάθε περίπτωση την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, εξέφρασε την ...ελπίδα του στη Σύνοδο Κορυφής (βλέπε σχετικό θέμα) «το μήνυμα προς την Αγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ετοιμη η αμερικανοΝΑΤΟική «πλατφόρμα» των διευθετήσεων

Αλλωστε, ενόψει εκκίνησης (ίσως την επόμενη βδομάδα) των περιλάλητων διερευνητικών, φαίνεται να έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Μετά από τουλάχιστον 6 γύρους συναντήσεων των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών, φαίνεται ότι υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας, Βρετανού πτέραρχου Στ. Πιτς, κατέληξαν σε ένα κείμενο προς διαμόρφωση του περιβόητου μηχανισμού «αποκλιμάκωσης κρίσεων», το οποίο έχει αποσταλεί σε Αγκυρα και Αθήνα προς έγκριση και υπογραφή από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με διαρροές, προβλέπει απευθείας επικοινωνίες μέσα από ΝΑΤΟικά κανάλια για «επίλυση» κρίσεων σε αέρα και θάλασσα. Επί της ουσίας, υπό ΝΑΤΟική σκέπη η τουρκική αστική τάξη θα αξιοποιήσει και αυτό το πεδίο προκειμένου να προωθήσει και έτσι θέσεις της, με έγκριση και υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ολα αυτά την ώρα που είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις αλλά και η ...αφωνία Πομπέο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε - ξανά - για «συγκρούσεις» και «διαφωνίες», τσουβαλιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις. Ερωτηθείς δε αν ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ΗΠΑ αφήσουν τη Γερμανία στη «θέση του οδηγού» σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές κινήσεις, είπε αινιγματικά «ας δούμε τι θα προκύψει από εκεί», ενώ παρέπεμψε ξανά στα λεγόμενα Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν «όποιο ρόλο θεωρηθεί κατάλληλος, χρήσιμος και βοηθητικός για τις δύο πλευρές», τις οποίες περίπου συνεχάρη λέγοντας ότι «κλίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε «να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, κατά τον κατάλληλο τρόπο, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα κάθε κυρίαρχου κράτους», αφήνοντας δηλαδή ορθάνοιχτα τα «πορτοπαράθυρα» στις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Ακόμα πιο εύγλωττα για το τι μπαίνει στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών ήταν τα όσα είπε για το αν στηρίζουν οι ΗΠΑ την επιδίωξη της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, λέγοντας ότι «αυτές οι απαιτήσεις, οι διαφορές, πρέπει να επιλύονται μέσα από την προβλεπόμενη διεθνή διαδικασία» και «οι διαφορές να επιλύονται μέσω μηχανισμών που είναι διαθέσιμοι για όλες τις χώρες», βαφτίζοντας «διαφορά» δηλαδή, που πρέπει να επιλυθεί σε «διεθνές» - βλέπε αμερικανοΝΑΤΟικό - πλαίσιο, την αξίωση της τουρκικής αστικής τάξης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών!

«Ολοι οφείλουν να καταφεύγουν σε διεθνείς διαδικασίες για να θεμελιώσουν διεκδικήσεις τις οποίες θεωρούν ότι δικαίως έχουν», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, στέλνοντας σήμα στην Αγκυρα να προχωρήσει και ...δεν θα χάσει. Ερωτηθείς τέλος για τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται τη μεταφορά στην Ελλάδα της βάσης τους στο Ιντσιρλίκ, τις αρνήθηκε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουμε από το Ιντσιρλίκ αυτή τη στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ