Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κερδισμένοι οι όμιλοι και χαμένος ο λαός από τις ενεργειακές μπίζνες

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φρ. Φάνον, με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη, στην Καβάλα

Τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον, με τον Ελληνα ομόλογό του, Κώστα Φραγκογιάννη, στην Καβάλα, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή και η συνάντηση έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, και στην ατζέντα βρέθηκαν τα ενεργειακά σχέδια των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και η αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Σχέδια που, όπως αναφέρει η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες του για φθηνή Ενέργεια, με εξασφαλισμένες την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. «Αντίθετα, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει ότι εμπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνα παιχνίδια», σημειώνεται, καθώς:

«Από τα ενεργειακά σχέδια που ήδη προχώρησαν και στην περιοχή μας (αγωγός φυσικού αερίου TAP) κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι μεγάλοι κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι. Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας αλλά και συνολικά της οικονομικής ανέχειας (στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ευρώπη).

Από τα ενεργειακά σχέδια που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης ή υλοποίησης (LNG στην Αλεξανδρούπολη, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα "Νότια Καβάλα", IGB - διασυνδετήριος αγωγός του TAP με τη Βουλγαρία, δίκτυο διανομής φυσικού αερίου σε πόλεις της ΑΜΘ), ο λαός μας και πάλι πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι. Ιδιαίτερα όταν ακούει τις δηλώσεις του γερακιού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φάνον: "Η Ελλάδα αποτελεί φυσικά έναν σημαντικό παράγοντα στην περιοχή και είναι μια σημαντική ενεργειακή πύλη με τον αγωγό αερίου «East Med» για την Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι που οι αμερικανικές εταιρείες άνοιξαν το δρόμο στην ανάπτυξη του «East Med», σε συνδυασμό με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της περιοχής που στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα".

Στα σχέδια των ΗΠΑ είναι η αξιοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς (ΝΑΤΟική βάση). Από την εξέλιξη αυτή ο λαός επίσης δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Η "αναβάθμιση" των λιμανιών δεν θα σηματοδοτήσει ούτε θέσεις εργασίας, ούτε δικαιώματα. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα δουν τζίρους και κέρδη. Αυτά θα τα δουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που θα δραστηριοποιηθούν στα λιμάνια. Η εμπειρία από το λιμάνι του Πειραιά και την COSCO είναι αποδεικτική!

Η διασύνδεση των λιμανιών με την κατασκευή της "σιδηροδρομικής Εγνατίας" δεν αφορά την ανάγκη του λαού για γρήγορες, ασφαλείς και φτηνές μεταφορές, αλλά αποκλειστικά το μεταφορικό έργο που θα αναλάβουν εμπορικοί όμιλοι.

Η ΝΑΤΟική βάση στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια σταθερή πηγή κινδύνων για την περιοχή και τους λαούς, "μαγνήτη" επιθέσεων σε πιθανή πολεμική ανάφλεξη».

Η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ καλεί το λαό να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως και την ειρήνη στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Να μην παγιδευτεί στις μεγαλόστομες διακηρύξεις για την «ανάπτυξη» που δήθεν αφορά όλους. Να μη στοιχηθεί στις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης, που στο όνομα της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» εμπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, σε ιμπεριαλιστικά παζάρια όπου διακυβεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. «Αντίθετα, χρειάζεται να εντείνει την πάλη του για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που τροφοδοτούν τις επικίνδυνες εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ