Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
KOMMATIKH ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΩΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενοχη η πολιτική που εγκλωβίζει χιλιάδες ξεριζωμένους χωρίς μέτρα προστασίας

Ανακοίνωση με αφορμή το θάνατο 61χρονου πρόσφυγα στη δομή της Μαλακάσας. Αντίστοιχη κατάσταση σε όλες τις δομές της χώρας

Στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών αναφέρεται η ΚΟ Ωρωπού του ΚΚΕ με αφορμή τον θάνατο του 61χρονου πρόσφυγα από κορονοϊό, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος έμενε στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα. Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγική δομή στη Μαλακάσα είχε υποβληθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό από τις 7 Σεπτέμβρη. Ομως, δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι αποστάσεις, λόγω του υπερπληθυσμού της δομής. Και οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτό είναι τεράστιες.

Στην ανακοίνωση της ΚΟ Ωρωπού επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα: «Ενοχη είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μετατροπή της χώρας σε μία απέραντη φυλακή, δημιούργησαν δύο μεγάλα κέντρα "φιλοξενίας" - φυλακές στη Μαλακάσα, εγκλωβίζοντας εκεί πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Είναι ένοχοι, καθώς έχουν στοιβάξει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μεταξύ τους εκατοντάδες γέρους και παιδιά, κυριολεκτικά τον έναν επάνω στον άλλο, χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας».

Ακόμα, καταδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της δημοτικής αρχής, η οποία, όπως αναφέρει, «ενώ λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και άλλα ανταποδοτικά έργα και παροχές για τη συμμετοχή της στον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στη Μαλακάσα, δεν έχει αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ για τη λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εγκλωβισμένων, αλλά και των κατοίκων». Προειδοποιεί ότι «είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος αυτού που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ ήδη από τον Απρίλη, ότι αν δεν παρθούν μέτρα η Μαλακάσα θα μετατραπεί σε σύγχρονο κρεματόριο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία όλου του πληθυσμού που κατοικεί στην περιοχή».

Η ΚΟ τονίζει ότι «με κινητοποιήσεις οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απαιτούν τον άμεσο απεγκλωβισμό τους και τη μετάβασή τους στις χώρες τελικού τους προορισμού, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και ανθρώπινες συνθήκες για όσο παραμένουν χωρίς τη θέλησή τους εγκλωβισμένοι στην περιοχή μας». Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για όλους. Κάτοικοι της περιοχής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι όλοι τους θύματα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ» και θέτει ένα πλαίσιο αιτημάτων.

Ασφυκτιά η δομή

Αξίζει να σημειώσουμε ότι βάσει στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από τον Αύγουστο, η δομή, χωρητικότητας 1.589 θέσεων, λειτουργεί με υπερπληρότητα 132,4%. Ετσι, στους εγγεγραμμένους 1.068 πρόσφυγες έχουν προστεθεί τους τελευταίους μήνες άλλοι 1.036 μη εγγεγραμμένοι, κυρίως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που οδηγήθηκαν σε έξωση σε δομές από τα νησιά και κατέληγαν άστεγοι στην πλατεία Βικτωρίας, από όπου μεταφέρθηκαν από την Αστυνομία σε δομές της Αττικής. Οι 100 διαμένουν σε κοινόχρηστους χώρους και περισσότεροι από 600 ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές. Διεθνείς οργανισμοί έχουν σημειώσει την ανάγκη αποσυμφόρησης των δομών που φιλοξενούν πρόσφυγες, καθώς ο αναγκαστικός εγκλεισμός των προσφύγων δεν είναι αρκετός να τους προστατέψει από την πανδημία.

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό έχουν τεθεί, εξάλλου, οι «δομές φιλοξενίας» προσφύγων και μεταναστών σε Θήβα και Σέρρες, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ έως τις 9 Οκτώβρη. Σε υγειονομικό αποκλεισμό παραμένουν οι δομές του Ελαιώνα, του Κουτσόχερου, της Μαλακάσας, των Οινόφυτων, της Ριτσώνας και του Σχιστού και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου, Σάμου και Φυλακίου. Σε όλες τις υπόλοιπες δομές της χώρας ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας έως τις 30/9.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που παραμένει αναλλοίωτο, διευκολύνοντας και την εξάπλωση του κορονοϊού, είναι η πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, μακριά από τις χώρες προορισμού τους, όπως και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν στις «δομές φιλοξενίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ