Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θα ακουστεί δυνατά...

Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να υποβαθμίσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις, αφού πρώτα έπαιξε τα ρέστα της στη συκοφαντία και χρεοκόπησε, οι μαθητές με τις εκατοντάδες καταλήψεις τους σε όλη τη χώρα, με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους και κυρίως με τα δίκαια αιτήματά τους, έχουν καταφέρει να ακουστούν δυνατά και να αναγνωριστεί το δίκιο τους.

Εχουν αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα όλο το καλοκαίρι, δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια. Κάτι που αποδεικνύεται και με τα πάνω από 250 σχολικά τμήματα που έχουν ήδη κλείσει λόγω κρουσμάτων, μόλις σε 12 μέρες λειτουργίας των σχολείων, και στον κατάλογο αυτόν προστίθενται μερικές δεκάδες κάθε μέρα.

Εχουν δίκιο λοιπόν και συνεχίζουν! Με πολυμορφία και αποφασιστικότητα. Για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά ότι «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία». Οτι για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας χρειάζεται να δοθούν χρήματα για την Παιδεία και όχι να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών ως «κόστος».

Η κυβέρνηση επιλέγει τώρα να προτάξει τον «διάλογο» ως ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης των μαθητών. Αν πραγματικά θέλουν διάλογο, ας ανοίξουν τα αυτιά τους στα αιτήματα των μαθητών, που είναι γνωστά και καθάρια, και ας απαντήσουν γι' αυτά.

Εξάλλου, οι μαθητές δεν κάθονται ταμπουρωμένοι στα σχολεία τους. Βγαίνουν στους δρόμους, στέλνουν επιστολές, κάνουν κινητοποιήσεις σε δημαρχεία και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αλλά βρίσκουν κλειστές πόρτες... Οταν η κυβέρνηση μιλά για διάλογο, εννοεί στην πραγματικότητα διάλογο για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και όχι για να βρεθούν λύσεις και να παρθούν μέτρα που ζητούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Είναι δε τουλάχιστον υποκριτικό να κατηγορούν τις καταλήψεις για «υγειονομικές βόμβες» οι ίδιοι που στοιβάζουν τους μαθητές στις τάξεις και δεν έχουν ανοίξει ούτε ένα παράθυρο σε μη αεριζόμενες αίθουσες. Είναι ακόμα μεγαλύτερη υποκρισία, όταν βλέπουμε τους μαθητές σε όλες τις κινητοποιήσεις τους με μάσκες, ή όταν τους είδαμε να πιάνουν ακόμα και τις σφουγγαρίστρες στα σχολεία τους...

Κι ας αφήσουν διάφοροι καλοθελητές την καραμέλα περί «υποκινούμενων κινητοποιήσεων». Γιατί τα προβλήματα υποδομών και ελλείψεων, τα 25άρια και 27άρια τμήματα που είναι ο κανόνας, το κυβερνητικό θράσος να θεσμοθετήσουν το καλοκαίρι, μέσα στην πανδημία, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα αντί για μείωσή τους, είναι γνωστά εδώ και καιρό.

Είναι αυτά που έχουν «υποκινήσει» αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις γονιών και εκπαιδευτικών τους τελευταίους μήνες, που φωνάζουν δικαίως για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα.

Αυτοί που ψάχνουν για υποκινητές, καλύτερα να απαντήσουν ποιος υποκινεί την ενορχηστρωμένη επίθεση στους μαθητές από εισαγγελείς, αστυνομία, διευθυντές που επιλέγουν να κάνουν μάθημα τρομοκρατίας στους μαθητές τους, ή και συγκεκριμένους γονείς που εμφανίζονται στα σχολεία έχοντας πάρει πρώτα γραμμή από τα γραφεία της ΝΔ...

Μαζί τους εμφανίζονται και ορισμένοι που επικρίνουν την πολιτικοποίηση των μαθητών, λες και οι μαθητές ζουν σε μια γυάλα μέσα στο σχολείο, δεν βλέπουν τι γίνεται γύρω τους και δεν μπορούν να έχουν άποψη. Αυτοί οι μαθητές που τους καλούμε να ψηφίσουν στα 17 τους! Λες και δεν φτάνουν όσα βλέπουν στα σχολεία τους, δεν φτάνει που συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν φτάνει που έχουν στα σπίτια τους γονείς απολυμένους, παππούδες και γιαγιάδες που με τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας τρέμουν μην αρρωστήσουν. Λες και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη, ή καλύτερα ανευθυνότητα για όλα αυτά...

Απέναντι σε όλα αυτά, οι μαθητές οργανώνουν τον αγώνα τους με τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις και τον πρόσφορο τρόπο που εκείνοι επιλέγουν. Τη νομιμότητα την αντλούν από το δίκιο των αιτημάτων τους και όχι από τη μία ή την άλλη μορφή αγώνα. Εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα έχουν να επιδείξουν πραγματικά πολύμορφη δράση, τόσο στα σχολεία τους όσο και στους δρόμους, σε συντονισμό με άλλα σχολεία της πόλης ή της περιοχής τους, αλλά και αξιοποιώντας την τεχνολογία της γενιάς τους, με ευφάνταστα βίντεο, memes κ.ά.

Ετσι συνεχίζουν, όσα επιχειρήματα και συκοφαντίες και να επιστρατεύσει η κυβέρνηση. Για να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά η φωνή και τα αιτήματά τους. Για να διαδηλώσουν ακόμα πιο μαζικά αύριο και τις επόμενες μέρες με τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους. Γιατί έχουν δίκιο!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ