Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να αποδοθούν στο λαό οι χώροι του «301» και του πρώην ΟΣΕ

Περιοδεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Σε σκουπιδότοπο μετατρέπονται εκτάσεις που πρέπει να αποδοθούν στο λαό
Σε σκουπιδότοπο μετατρέπονται εκτάσεις που πρέπει να αποδοθούν στο λαό
Εικόνες εγκατάλειψης, ρύπανσης και κινδύνων για τη δημόσια υγεία επικρατούν σε χώρους που θα μπορούσαν να έχουν αποδοθεί στο λαό των Αγίων Αναργύρων και συνολικά της Δυτικής Αττικής, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του σε ελεύθερους χώρους πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής.

Πρόκειται για τους χώρους του ΟΣΕ που βρίσκονται στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων, πλάι στην κεντρική πλατεία, τους οποίους επισκέφθηκαν την περασμένη Κυριακή αντιπροσωπείες των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Σημειώνεται ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί την απόδοση στο λαό τόσο των χώρων του ΟΣΕ όσο και του στρατοπέδου «301», που επίσης βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

Επικεφαλής της περιοδείας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε πλούσια συζήτηση με κατοίκους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, και ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού.

Ρημάζουν οι χώροι του ΟΣΕ


Σε κάθε του βήμα, το κλιμάκιο του Κόμματος συναντούσε την αγανάκτηση όσων ζουν και εργάζονται στην περιοχή, που αναδείκνυαν την ανάγκη να περάσουν στο λαό αυτές οι εκτάσεις: «Θα μπορούσαν να είναι στολίδια αυτοί οι χώροι, να γίνουν χώροι Πολιτισμού και Αθλητισμού, όμως εδώ και χρόνια ρημάζουν», έλεγαν χαρακτηριστικά όσοι καθημερινά αντικρίζουν δίπλα στην κεντρική πλατεία, δίπλα από κατοικίες και σχολεία, την υποβάθμιση, τη διακίνηση ναρκωτικών και την εγκατάλειψη στους χώρους του ΟΣΕ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έχουν ζητήσει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τους χώρους αυτούς, ανέδειξαν στην περιοδεία ότι η συστηματική αυτή υποβάθμιση χρησιμοποιείται διαχρονικά για να έρθει σαν «ώριμο φρούτο» η «αξιοποίηση» από επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώροι ιδιοκτησίας ΟΣΕ, που πλέον δεν χρησιμοποιούνται, σήμερα ανήκουν στην επιχείρηση ΓΑΙΟΣΕ και καλύπτουν έκταση περίπου 45 στρεμμάτων. Περιλαμβάνουν τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, το παλιό αμαξοστάσιο των λεωφορείων του ΟΣΕ και τις ανενεργές γραμμές που έχουν μετατραπεί σε υπαίθριο parking.

Να γίνουν χώροι περιπάτου και αναψυχής, Αθλητισμού και Πολιτισμού

Λίγα μέτρα παρακάτω βρίσκεται το στρατόπεδο Κοσκινά («301») που καταλαμβάνει έκταση 220 στρεμμάτων, που το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής εδώ και δεκαετίες διεκδικεί την απομάκρυνσή του και την αξιοποίηση της έκτασης σε όφελος των αναγκών του λαού.

Οπως επισημαίνεται σε ανοιχτή επιστολή των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «η απομάκρυνση του στρατοπέδου εκτός αστικού ιστού θα δώσει τη δυνατότητα να εκτελούνται οι λειτουργίες του στρατοπέδου με μεγαλύτερη ασφάλεια και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει έναν μεγάλο ελεύθερο χώρο για την πόλη.

Οι χώροι του ΟΣΕ και το στρατόπεδο "301" μπορεί και πρέπει να αποδοθούν στους κατοίκους και γενικότερα στο λαό της περιοχής, ως χώροι πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής. Για να γίνουν αθλητικοί χώροι και χώροι Πολιτισμού. Οι χώροι αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν μια πράσινη διαδρομή που θα ξεκινάει από τα Μυκονιάτικα και θα καταλήγει στο πάρκο Τρίτση».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, σε δήλωσή του ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο «μη παρέκει», με τη μετατροπή του χώρου του ΟΣΕ σε μεγάλο σκουπιδότοπο. Μια υποβάθμιση που, όπως είπε, προστίθεται στην ανεργία και τις συνέπειες από την πανδημία και την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που βιώνουν οι εργαζόμενοι της περιοχής. «Δίνονται εκατομμύρια για "αστικές αναπλάσεις" από την Περιφέρεια Αττικής εκεί που υπάρχει συμφέρον για το τουριστικό κεφάλαιο, εκεί που δρομολογούνται οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε, σε αντίθεση με την υποβάθμιση που βιώνουν οι λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας.

Ο Θ. Σκολαρίκος από την πλευρά του ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο και τα ζητήματα αιχμής που περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Να αξιοποιηθούν οι χώροι του ΟΣΕ και του «301» για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, Αθλητισμού και Πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο λαό.
  • Να μεταφερθεί το στρατόπεδο με διασφάλιση των εργαζομένων σε αυτό.
  • Να αποδοθούν στο λαό της περιοχής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι χώροι του ΟΣΕ έναντι του «301».
  • Να απομακρυνθούν οι εκτρωματικές κατασκευές από την κεντρική πλατεία, να υπάρξει αποκατάσταση του χώρου και επαρκής φωτισμός.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org