Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επίσπευση των επικίνδυνων διευθετήσεων και προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στο μενού

ΚΚΕ: Καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και αστικά κόμματα που έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και την ειρήνη στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ

Copyright 2019 The Associated

Στην Ελλάδα θα βρεθεί από την Κυριακή έως την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, την ώρα που δρομολογούνται οι επώδυνοι συμβιβασμοί και «διευθετήσεις» με την Τουρκία, ενώ οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα συνολικά στην περιοχή, με την Ελλάδα να αποτελεί κατά τους Αμερικανούς «σύμμαχο - κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον».

Εξάλλου, με επίσημη ανακοίνωσή του την Παρασκευή, με την οποία ανακοινώνει και επισήμως την επίσκεψη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διαμηνύσει πως «ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια, για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες».

Ο Πομπέο αναμένεται να βρεθεί τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά και «θα συναντήσει ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου της Ενέργειας, σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα» για την προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ, ενώ την Τρίτη το πρωί θα «επιθεωρήσει» τη βάση της Σούδας στα Χανιά.

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα εντάσσεται σε επίσκεψη που πραγματοποιεί στην περιοχή, καθώς θα μεταβεί και σε Ιταλία, Βατικανό και Κροατία, ενώ έρχεται μόλις δυο βδομάδες μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου μετά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας που θα λειτουργεί στην Κύπρο, αλλά «θα παρέχει εξειδίκευση για το υπόλοιπο της περιοχής» και διαμήνυσε ότι «τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν σημασία, καθώς έθνη που δεν μοιράζονται τις κοινές μας αξίες προσπαθούν να αποκτήσουν νέα πατήματα στην περιοχή».

Εγκυμονούν νέους κινδύνους τα σχέδια των ΗΠΑ

Σε ανακοίνωσή του ενόψει της επίσκεψης Πομπέο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Ελλάδα έχει δύο βασικούς στόχους: Πρώτον, να επισπεύσει τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, με αποκλειστικό κριτήριο τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα και τη συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μέρος των οποίων είναι και η συνεκμετάλλευση ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας, με βαριές συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Δεύτερον, να προωθήσει τα γεωπολιτικά - οικονομικά και στρατιωτικά - συμφέροντα των ΗΠΑ, που ανοίγουν το δρόμο μόνο για όξυνση των ανταγωνισμών και των νέων πολεμικών συγκρούσεων.

Από αυτή την άποψη, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυτή η επίσκεψη συμπίπτει με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Αυτές οι επαφές, που πραγματοποιούνται υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και χαιρετίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, σε καμία περίπτωση δεν αντιστρέφουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εξελίξεων στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι πλήρως ενταγμένες στην επιδίωξη για ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την απόσπαση της Τουρκίας από τη ρωσική επιρροή. Ως εκ τούτου εγκυμονούν νέους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, γι' αυτό και συνοδεύονται με δηλώσεις περί "αμφισβητούμενων υδάτων", που ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας.

Θα διαψευστούν για μία ακόμη φορά όσες πολιτικές δυνάμεις καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες ενόψει της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, όπως έχουν διαψευστεί μέχρι τώρα, με το παραμύθι ότι η περαιτέρω πρόσδεση της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια θα θωράκιζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, μέσα στο οποίο κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί Ελλάδας - Τουρκίας, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε μία απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας έρχεται να επιθεωρήσει ο Μ. Πομπέο μαζί με την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων των ΗΠΑ (Ενεργειακά, Ναυπηγεία, νέες τεχνολογίες κ.λπ.), που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αντίθετα, χρειάζεται να εντείνει την πάλη του για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που τροφοδοτούν τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org