Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Νέες ενισχύσεις στους ομίλους, νέα βάρη σήμερα και αύριο στο λαό

Κλιμάκωση πλειστηριασμών, προειδοποίηση για ακόμα μεγαλύτερη εκτίναξη της ανεργίας, ανησυχία για την «κεφαλαιακή θέση των τραπεζών» και σήμα για γενικότερη κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών αξιολογήσεων. Κι όλα τα παραπάνω, που πρέπει να σημάνουν συναγερμό για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, πάνε μαζί με εκτιμήσεις αβεβαιότητας για την πορεία ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, κάτι που προμηνύει νέες θυσίες από τους εργαζόμενους. Αλλωστε, ήδη οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μιλούν για «ολική επαναφορά» στη δημοσιονομική πειθαρχία από το 2022. Δηλαδή, αφού θα έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος ενισχύσεων στο κεφάλαιο, τόσο με ρευστό όσο και με αντιλαϊκά μέτρα, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και την όποια «χαλάρωση» απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οπως ξεκαθάρισε ο Θ. Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «ό,τι ξοδεύουμε σήμερα είναι μελλοντικοί φόροι», συμπληρώνοντας ότι δεν αποκλείεται και «νέο μνημόνιο, δηλαδή νέες δημοσιονομικές προσαρμογές».

Με βάση τις συντεταγμένες της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις αρχές Οκτώβρη κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Ενώ, στα μέσα Οκτώβρη υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» 2021-2023 (πυρήνας του οποίου είναι το «Σχέδιο Πισσαρίδη»), ώστε να «στάξουν» στα μονοπώλια οι ενισχύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης». Ενα σχέδιο που προβλέπει νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα και στην Κοινωνική Ασφάλιση, μέτρα για το ξεπάστρεμα αυτοαπασχολούμενων κ.ά., ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το «φιλικό επενδυτικό κλίμα».

Στο μεταξύ, για το 2020, η προβλεπόμενη βύθιση του ΑΕΠ φτάνει στο 9% και για το 2021 προβλέπεται μόνο μερική ανάκαμψη 6%, ενώ η επάνοδος της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα του 2019 παραπέμπεται για το 2022, με προϋπόθεση να έχουν «περπατήσει» όλοι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί και ενώ τότε ο λαός θα καλείται σε νέο «σφίξιμο», για να πληρώσει τα ελλείμματα από τη χρηματοδότηση των ομίλων.

Ο λαός πληρώνει την «αβεβαιότητα»

Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα σημεία που προβλέπει η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε άλλα τις «νέες μεταναστευτικές πιέσεις» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς και «γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες». Δηλαδή ο λαός εκτός από τους κινδύνους που φορτώνεται λόγω των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων, στις οποίες πρωτοστατούν οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να είναι έτοιμος να πληρώσει και για τις «χρηματοδοτικές ανάγκες» αυτών των σχεδιασμών.

Και συνεχίζοντας, σημειώνει η Εκθεση:

-- «Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ και η οικονομία της ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία σε σχέση με άλλα κράτη - μέλη, λόγω του μεγάλου τουριστικού τομέα και γενικότερα του μεγάλου μεριδίου των υπηρεσιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία»: Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις δυσκολίες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, παρά τα παχιά λόγια των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το «μοντέλο της εξωστρέφειας» που τάχα θα εξασφάλιζε απρόσκοπτη ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο δείχνουν στην κατεύθυνση μεγέθυνσης των επιχειρήσεων και στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, όπως προβλέπεται και στο «Σχέδιο Πισσαρίδη». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν, «η διατήρηση επαρκούς ταμειακού αποθέματος σε συνδυασμό με την εκπόνηση μιας στρατηγικής ανάπτυξης θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη του επενδυτικού κλίματος».

-- Η αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές προβλέψεις παραμένει σημαντική, ενώ πηγή σημαντικής ανησυχίας αποτελούν επίσης το μακροοικονομικό περιβάλλον και άλλοι κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν τη μελλοντική εξέλιξη των κρατικών προϋπολογισμών. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και το ενδεχόμενο κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις, προκειμένου να αντλήσουν φτηνό δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα.

-- Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, αναφέρεται ότι «η χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με το κόστος των επικείμενων τιτλοποιήσεων ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στο εγγύς μέλλον», προσθέτοντας πως η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει χαμηλή, λόγω του υψηλού ποσού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Μια ακόμα προειδοποίηση προς το λαό ότι πιθανώς θα κληθεί να συμβάλει και στην «ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος». Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε αναφέρει ότι οι αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε νομοθετική παρέμβαση, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στους δανειολήπτες.

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες η Τράπεζα της Ελλάδας θα υποβάλει το νέο σχέδιο για ίδρυση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (κακή τράπεζα). Οι τράπεζες σε εθελοντική βάση θα μεταβιβάσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα δημιουργηθούν με φόντο την πανδημία (περίπου 8-10 δισ. ευρώ), καθώς και αυτά που θα περισσέψουν από το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες. Το σύνολο εκτιμάται στο αστρονομικό ύψος των 40-45 δισ.

Στο διά ταύτα, η Κομισιόν αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση αναφορικά με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με έμφαση στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας κ.ά.). Γίνεται λόγος και για σημαντική πρόοδο στα ζητήματα της επενδυτικής αδειοδότησης, της ενεργειακής πολιτικής και της κρατικής διοίκησης.

Μηχανισμός αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας τις πρώτες εκτιμήσεις της Τράπεζας, εστίασε στην επίδραση του «Ταμείου Ανάκαμψης» στον ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, προσδιορίζοντάς την στο 1,9%. Και όπως είπε, «τα κονδύλια αυτά, εφόσον απορροφηθούν έγκαιρα, εφόσον ενισχύσουν δραστηριότητες με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, δραστηριότητες που προωθούν εξαγωγές και υποκαθιστούν εισαγωγές και εφόσον συνδυαστούν με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα έχει κάνει τη μετάβαση στο πολυπόθητο νέο αναπτυξιακό πρότυπο».

Παράλληλα, η Κομισιόν, εγκαινιάζοντας τον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2021, υπογραμμίζει ότι «τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών - μελών θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που καθορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις των τελευταίων ετών», δηλαδή να «κουμπώνουν» με τα μνημόνια διαρκείας, σε μια ακόμα διατύπωση του «τζάμπα λεφτά δεν υπάρχουν», που σημείωναν πρόσφατα οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι για την ελληνική οικονομία οι συστάσεις αυτές προβλέπουν την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που αφορούν «τομείς με σημαντικές επενδυτικές ανάγκες όπου περιλαμβάνονται οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, τα σχέδια για διασυνοριακές συνδέσεις για την εισαγωγή και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ γειτονικών κρατών - μελών» και για τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση. Υπογραμμίζει επίσης πως «είναι κρίσιμης σημασίας στην παρούσα κατάσταση να διατηρηθεί η προσήλωση στην αναδιοργάνωση των τραπεζών».


Α. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάκαμψη με ανισομετρίες(2021-06-01 00:00:00.0)
«Ραχοκοκαλιά» της ανάκαμψης η αντιλαϊκή πολιτική(2021-05-13 00:00:00.0)
«Προοδεύουν» οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με νέα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου(2020-09-24 00:00:00.0)
Επιταχύνονται οι αντιλαϊκές αναδιαθρώσεις με εφαλτήριο την κρίση(2020-06-11 00:00:00.0)
«Ταμείο Ανάκαμψης» για τους ομίλους, ο λογαριασμός στους λαούς(2020-05-27 00:00:00.0)
Οι «κόφτες» για τις λαϊκές ανάγκες, ασφαλιστικές δικλίδες για το κεφάλαιο(2019-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ