Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η «μεγάλη εικόνα» δίνει τον τόνο των επικίνδυνων διευθετήσεων

Από συνάντηση Ερντογάν - Μισέλ - Ού. ντερ Λάιεν τον Μάρτη, για τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό

INTIME NEWS

Από συνάντηση Ερντογάν - Μισέλ - Ού. ντερ Λάιεν τον Μάρτη, για τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό
Κομμάτι της «μεγάλης εικόνας», στην οποία προέχουν η υπεράσπιση της ευρω-ατλαντικής «συνοχής», η διατήρηση της Τουρκίας όσο γίνεται πιο μακριά από Ρωσία και Κίνα, αλλά και τα «συνολικά συμφέροντα» και οι σχέσεις της ΕΕ με τον «στρατηγικό εταίρο», είναι οι πυκνές διεργασίες, για να προχωρήσουν σε Αιγαίο, Κύπρο και όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και οι «διευθετήσεις» με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν τη βδομάδα που πέρασε με τις παρεμβάσεις τους μια σειρά ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων, όσο βέβαια και οι επαφές στο παρασκήνιο που οδήγησαν στις ανακοινώσεις για επανέναρξη των διερευνητικών Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και την αναβολή της Συνόδου της ΕΕ για 1 - 2 Οκτώβρη.

«Πιο σημαντική από ποτέ» μια Τουρκία «αγκυροβολημένη στη Δύση»

Με φόντο την προετοιμασία των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας κι ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθεί σε Σούδα και Αθήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να επισημάνει (μέσω παρέμβασης του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Στίβεν Μπίγκαν, στην 38η Τουρκο-Αμερικανική Διάσκεψη) ότι «μια ισχυρή Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση δημιουργεί ένα ισχυρό ΝΑΤΟ, μια ισχυρή διμερή οικονομική σχέση», και «μια ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ».

Περιγράφοντας το «γιατί», ο Μπίγκαν υπογράμμισε ότι «οι κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και γεννούν κινδύνους και για την Τουρκία και για τις ΗΠΑ» και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνέστησε στην Τουρκία να «αναζητήσει μια θετική επιρροή στην περιοχή», γιατί έτσι «τα συμφέροντά της θα εξυπηρετηθούν καλύτερα...».

Στην ίδια παρέμβαση, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι «η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, ωφελεί μόνο τους κοινούς μας αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν διατλαντική διαίρεση» και χαιρέτισε την επανέναρξη των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών, επειδή «οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους διπλωματικά και ειρηνικά».

«ΕΕ και Τουρκία μοιράζονται πολλά συμφέροντα»

Την προετοιμασία των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών χαιρέτισε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που τη χαρακτήρισε «ουσιαστική για τη σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και μια εποικοδομητική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ», ενώ στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, μίλησε για «ένα συνολικά καλό νέο για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία» και αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν οι Βρυξέλλες εξετάζουν ακόμα κυρώσεις κατά της Αγκυρας, επανέλαβε ότι «η Ευρώπη και η Τουρκία μοιράζονται πολλά συμφέροντα και υπάρχει μεγάλο δυναμικό για σε βάθος συνεργασία - θέματα της οικονομικής συνεργασίας, της περιφερειακής σταθερότητας, της μετανάστευσης».

Ενδεικτική ήταν και η συνομιλία που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, - ενώ παραμένουν σοβαρές διμερείς αντιθέσεις - με τον δεύτερο να ζητά «ο διάλογος να διεξαχθεί καλή τη πίστει και να οδηγήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμης εξομάλυνσης των εντάσεων», αλλά και «να γίνει δεκτός από την Τουρκία ένας παρόμοιος διάλογος με τη Δημοκρατία της Κύπρου, στο ίδιο πνεύμα». Μάλιστα, ο Μακρόν έκρινε σκόπιμο να τονίσει «την πάγια διάθεσή του» για μια «σταθερή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, σε μια ξεκάθαρη βάση, με σεβασμό στα συμφέροντα του καθενός», καλώντας παράλληλα την Τουρκία «να δεσμευτεί με σαφήνεια υπέρ της οικοδόμησης ενός χώρου ειρήνης και συνεργασίας στη Μεσόγειο». Ο δε Ερντογάν από τη μεριά του - που συζήτησε με τον Μακρόν και για Συρία, Λιβύη, τις διμερείς αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις - εξήγησε ότι η Αγκυρα περιμένει από το Παρίσι να υιοθετήσει μια «υπεύθυνη και εποικοδομητική» προσέγγιση.

Φόρουμ, μορατόριουμ και διασκέψεις για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Τρίτη έπεσαν οι τελικές υπογραφές για την έγκριση του καταστατικού του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), που στήθηκε υπό τη «σκέπη» των ΗΠΑ και ΕΕ, για να επιταχυνθεί η συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής από τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Θυμίζουμε ότι στο φόρουμ συμμετέχουν μέχρι σήμερα Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ΗΠΑ και Γαλλία έχουν εκφράσει ισχυρό ενδιαφέρον και στήριξη. Η τελετή για τη «γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», έγινε αφορμή για νέες προσκλήσεις «σε οργανισμούς και χώρες της περιοχής» να γίνουν μέλη.

Από τη μεριά της, η Τουρκία αντέδρασε, επαναλαμβάνοντας ότι βασική αιτία για τις εντάσεις στην περιοχή είναι το ότι «παραμερίζονται» και «παραβιάζονται τα συμφέροντά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων». Στις απανωτές επαφές που είχε όλη αυτήν τη βδομάδα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπου επανερχόταν σταθερά η πρόταση για Διεθνή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν συμπλήρωσε ως στόχο τη δημιουργία «ενεργειακής πλατφόρμας στη Μεσόγειο».

Επίσης, η Αγκυρα «σήκωσε» ακόμα πιο επίμονα το θέμα της συμμετοχής του ψευδοκράτους σε οποιαδήποτε διάσκεψη για την περιοχή οργανωθεί, την ώρα που σταθερά εντείνονται οι διεργασίες και γύρω από το Κυπριακό (ο ΟΗΕ ετοιμάζει άτυπη πενταμερή μετά τις «εκλογές» του Οκτώβρη στα Κατεχόμενα). Την Πέμπτη, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι «το τουρκικό έθνος δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα δικαιώματά του σε γη, νερό και αέρα» αλλά και ότι «είναι πρόθυμο για διάλογο μέσα από κάθε πλατφόρμα, με στόχο το δίκαιο διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων».

Την ίδια μέρα, η διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας διοργάνωσε εκδήλωση για την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία ο επικεφαλής της Φαχρετίν Αλτούν υποστήριξε ότι «την προσεχή περίοδο πρέπει να αποκλιμακώσουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο... Το επόμενο βήμα μας για να αυξήσουμε αυτήν την επιτάχυνση πρέπει να είναι η σύγκληση μιας διάσκεψης που θα συμπεριλάβει τους Τουρκοκύπριους. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να παραχθούν λύσεις "win win" (αμοιβαίου οφέλους) και οι πόροι της περιοχής να υπηρετήσουν την ειρήνη».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται και μια σειρά από αναλύσεις για το «πώς να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Μία από αυτές, της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Crisis Group», ανέφερε πως ενόψει της έναρξης των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, «ένα μορατόριουμ στις γεωτρήσεις σε αμφισβητούμενα ύδατα θα βοηθούσε επίσης», ότι «τα μέρη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινοπραξιών, κατανομής εσόδων από φυσικό αέριο στην Κύπρο ή νομικής διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών τους», αλλά και ότι «οι συνομιλίες θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν ζητήματα πέραν των θαλάσσιων ζωνών για την κάλυψη στρατιωτικών υπερφραγμάτων και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου...», σημειώνοντας με νόημα πως «οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είχε υψηλό κόστος: θα διαταράξει τις ενεργειακές επενδύσεις, θα υπονομεύσει τη διατλαντική ασφάλεια και θα βλάψει ζωτικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org