Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι μαθητές διεκδικούν σε όλη τη χώρα

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης οι μαθητές συνεχίζουν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις τους, με καταλήψεις, συγκεντρώσεις, αποχές και πορείες διαμαρτυρίας.

Χτες στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκαν οι καταλήψεις στα περισσότερα σχολεία, ενώ παράλληλα οι μαθητές δίνουν τη μάχη ώστε να προχωρήσουν σε εκλογές 5μελών και 15μελών και να αναδείξουν αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια, που θα οργανώνουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλεί τη Δευτέρα 28/9 στις 11 το πρωί σε συγκεντρώσεις στα δημαρχεία Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης προγραμματίζει, το Σάββατο 3/10, στις 8 μ.μ., μαθητικές συναυλίες σε Τούμπα (Πολιτιστικό Κέντρο), Εύοσμο (Πλατεία) και Καλαμαριά (πεζόδρομο).

Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταλήψεις και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Στο μεταξύ, σε μαχητική πορεία διαμαρτυρίας από το σχολείο μέχρι το δημαρχείο του δήμου Δέλτα προχώρησαν χτες το πρωί οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σίνδου, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου, απαιτώντας να δοθεί μόνιμη λύση στο κτιριακό πρόβλημα του ΕΠΑΛ αλλά και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς στη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον δήμαρχο, απαίτησαν την εξεύρεση τουλάχιστον 6 αιθουσών προσωρινά, ώστε να υπάρξει μερική ανακούφιση του προβλήματος, περισσότερες καθαρίστριες, συχνότερη συγκοινωνία του λεωφορείου της γραμμής 51, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα μπει στο σχεδιασμό του δήμου η δημιουργία ενός νέου ΕΠΑΛ, αλλά δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την εξεύρεση των αιθουσών που λείπουν.

Οπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ, «επί χρόνια κάλυπταν τις ανάγκες των μαθητών μας για μόρφωση, μετατρέποντας όλους τους χώρους σε αίθουσες διδασκαλίας ή εργαστήρια. Την αίθουσα εκδηλώσεων, την αποθήκη καθαριστικών, άλλες αποθήκες υλικού, διάφορα KIBO που ενώ έπρεπε να είναι μία τάξη, χωρίστηκαν στη μέση και έγιναν δύο. Εργαστήρια που αν υπολογίσεις και τον εξοπλισμό και την έδρα, αφήνουν ελάχιστο ωφέλιμο χώρο για τους μαθητές. Κάποιοι από τους χώρους αυτούς είναι ακατάλληλοι για μάθημα ακόμη και σε κανονικές συνθήκες. Σήμερα όμως, σε συνθήκες κορονοϊού, που είναι απαραίτητη η τήρηση των αποστάσεων και ο καλός εξαερισμός των αιθουσών, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική»...

Σε άλλες πόλεις

Στην Κοζάνη συνεχίστηκε η κατάληψη από τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ, ενώ μαθητές από άλλα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης προχώρησαν σε αποχή και πορεία μέχρι το δημαρχείο, όπου πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας κ.λπ.

Εκατοντάδες μαθητές του Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Ελευθερίας, βροντοφωνάζοντας τα συνθήματά τους και δίνοντας αγωνιστική απάντηση και στις προσπάθειες ορισμένων διευθυντών και της Αστυνομίας να τους εκφοβίσουν. Οι μαθητές πορεύτηκαν προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους, όπως διαμορφώθηκαν τις προηγούμενες μέρες μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Οπως καταγγέλλει ωστόσο η Ενωση Γονέων Ηρακλείου, που βρισκόταν στο πλευρό των μαθητών: «Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν δέχτηκε να συναντήσει τους μαθητές σε εξωτερικό χώρο, αλλά απαίτησε να ανεβαίνουν οι αντιπρόσωποι των σχολείων ανά τρεις, γιατί έτσι επιτάσσει το... πρωτόκολλο, την ίδια ώρα που οι μαθητές στοιβάζονται σε 27άρια τμήματα». Ανάλογη μαζική μαθητική κινητοποίηση έγινε και στα Χανιά.

ΣΙΝΔΟΣ
ΣΙΝΔΟΣ
Μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Καλαμάτας έκαναν χτες μαθητές από το Μουσικό Λύκειο και Γυμνάσιο, το 1ο ΓΕΛ και 4ο ΓΕΛ, το 7ο Γυμνάσιο, το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ. Ξεκίνησαν με παλμό από την πλατεία 23ης Μαρτίου και κατέληξαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φωνάζοντας συνθήματα για τις ελλείψεις καθηγητών, τα υπεράριθμα τμήματα και την ελλιπή καθαριότητα των σχολείων. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία από όλα τα σχολεία πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές έθεσαν τα αιτήματά τους.

Σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Χαλκίδας προχώρησαν επίσης μαθητές σχολείων της πόλης, αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής που επιχειρούν να διαμορφώσουν διευθυντές και καθηγητές με απειλές για αστυνομία και εισαγγελείς. «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ακόμα και με μάσκα φωνάζει δυνατά», έλεγαν χαρακτηριστικά οι μαθητές, στην πορεία που κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, όπου κατατέθηκε το πλαίσιο αιτημάτων τους. Να σημειωθεί ότι στη Στερεά Ελλάδα πάνω από 30 είναι τα κατειλημμένα σχολεία, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στη Λαμία και το Μαρτίνο, αλλά και στη Χαλκίδα, στη Θήβα, στο Σχηματάρι, στην Αμφισσα.

Νέα μαθητικά αγωνιστικά ραντεβού και σήμερα
  • ΧΑΛΚΙΔΑ
    ΧΑΛΚΙΔΑ
    Στη Νάουσα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καρατάσου, με τη στήριξη και του Εργατικού Κέντρου.
  • Στην Κέρκυρα, στις 12 το μεσημέρι, στα Γενικά Λύκεια, με τη στήριξη και της Ενωσης Συλλόγων Γονέων.
  • Στην Αρτα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς, με τη στήριξη γονέων και του Εργατικού Κέντρου.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ