Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες

Πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη στον Παλαμά με τη συμμετοχή 13 Αγροτικών Συλλόγων

Μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης μέτρων αποκατάστασης και αποζημιώσεων στο 100% για όσους πλήγηκαν, έστειλε η μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και τη συμμετοχή 13 Αγροτικών Συλλόγων.

Εκ μέρους της ΕΟΑΣΚ, ο Κώστας Τζέλας επισήμανε πως «η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική (καταστροφές και ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα, σε έργα υποδομής, σε καλλιέργειες, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τους κόπους μιας ζωής) και δεν φτάνει μόνο ο "κακός μας ο καιρός" ή τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα, όπως μας λένε συχνά - πυκνά τα τελευταία χρόνια για να δικαιολογήσουν τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες τους οι φορείς του κράτους (υπουργεία, Περιφέρεια, δήμοι, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.λπ.), που εδώ και χρόνια δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην περιοχή μας με αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και έργα υποδομής».

Στη σύσκεψη τονίστηκε πως οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης και διεκδίκησης στα χέρια τους, να συσπειρωθούν γύρω από την Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους, να απαιτήσουν μέσα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους τα παρακάτω απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, για να μην ξαναχαθούν ή κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και το βιος τους:

-- Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού (μελισσοσμήνη κ.λπ.) κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

-- Να εξασφαλιστεί σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί.

-- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.

-- Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να δοθούν χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

-- Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας, άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, οικοσκευών, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.200 ευρώ με προσαύξηση 200 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.

-- Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ - ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.

-- Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.

-- Να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για την αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.

-- Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.

-- Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με γενναία χρηματοδότηση.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού που υπολειτουργούν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org