Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Τρέχουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στα «αμφισβητούμενα ύδατα»

Υπογράφτηκε χτες το καταστατικό του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

Eurokinissi

Επεσαν χτες μέσω τηλεδιάσκεψης οι τελικές υπογραφές για την έγκριση του καταστατικού του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), με το οποίο το Φόρουμ που στήθηκε υπό τη «σκέπη» ΗΠΑ και ΕΕ, για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και οι «μοιρασιές» των ενεργειακών ομίλων, μετατρέπεται σε «διεθνή οργανισμό» με έδρα το Κάιρο.

Θυμίζουμε πως σε αυτό επίσημα σήμερα συμμετέχουν Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστινιακή Aρχή, οι υπουργοί Ενέργειας των οποίων υπέγραψαν χτες και επισήμως το καταστατικό.

Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των επτά μελών του EMGF, ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως «γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, δείχνοντας και πώς τα σχέδια συνεκμετάλλευσης αποτελούν «όχημα» και για τις υπόλοιπες επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «πριν 20, ή ακόμα και 10 χρόνια, ήταν αδιανόητο για πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, καθώς υπήρχαν μεγάλες εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις», ενώ κρύβοντας πως οι συμφωνίες αστικών τάξεων και επιχειρηματικών ομίλων δημιουργούν τους όρους για ένταση των ανταγωνισμών, σημείωσε πως «θέλουμε να αξιοποιήσουμε την Ενέργεια, που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή συγκρούσεων, ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι το East Med Gas Forum θα διευρυνθεί τόσο από πλευράς συμμετοχής, όσο και πεδίου δραστηριότητας και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία αυτή».

Από τη Λευκωσία, η Κύπρια υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου υπογράμμισε ότι το Φόρουμ είναι ανοικτό για περισσότερα μέλη, οργανισμούς και χώρες της περιοχής, ενώ υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και σημαντική στήριξη από ΗΠΑ και Γαλλία. Την ίδρυση του Φόρουμ χαιρέτισε και η Κομισιόν. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει τεράστιο φάσμα για συνεργασία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα προωθήσουμε τόσο τη συνεργασία στην αξιοποίηση όσο και τη συνεργασία στην εκμετάλλευση και στην εμπορική πτυχή, που αφορά το φυσικό αέριο, αλλά ενδεχομένως και άλλες πηγές Ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί πως με φόντο και την πρόταση Μισέλ για μια διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά έθεσε κατά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη Μισέλ - Μέρκελ και Ερντογάν (βλέπε σχετικό θέμα) πρόταση για Διεθνή διάσκεψη για τη δημιουργία «ενεργειακής πλατφόρμας στη Μεσόγειο», με δεδομένο άλλωστε ότι Αγκυρα αλλά και ψευδοκράτος επίμονα θέτουν την Ενέργεια ως πεδίο δυνητικών συνεργασιών, ακόμα και πριν «διευθετηθούν» ανοιχτές διαφορές, περιλαμβανομένου του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, η πρόταση αυτή δίνει τη δυνατότητα «να διαμοιραστεί οποιοδήποτε απόθεμα που θα αποκαλυφθεί σε αμφισβητούμενη ζώνη ή περιοχή. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μηχανισμοί και τρόποι προς τούτο. Αυτό δεν είναι δύσκολο, δεν είναι αδύνατο. Ως εκ τούτου, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτά τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο σε μία αξία, που θα ωφελήσει όλες τις χώρες».

Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» μιλάνε ξανά οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, λίγα 24ωρα πριν τη νέα άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, ενδεικτική ήταν και χτεσινή ανάρτηση της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αγκυρα, στην οποία κάνει ξανά λόγο για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» Ελλάδας και Τουρκίας, βάζοντας για μια ακόμα φορά στο ίδιο τσουβάλι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει πως ο λεγόμενος «Χάρτης της Σεβίλλης» δεν αποτελεί «δεσμευτικό νομικό έγγραφο», όπως άλλωστε έχει τονίσει και η ΕΕ.

Να σημειωθεί πως ο λεγόμενος «Χάρτης της Σεβίλλης», που εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αποτυπώνει τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 (Σύμβαση του Montego Bay) για τη χάραξη των διεθνών υδάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, και με βάση αυτό αποτυπώνει και τη σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Καθορίζονται, δηλαδή, τα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, όπως προβλέπονται από τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού - ανεξαρτήτως του μεγέθους του και της εγγύτητάς του στις τουρκικές ακτές.

«Σχέση εμπιστοσύνης» με την Τουρκία ζητάει η Γαλλία

Στο μεταξύ, χτες βράδυ αναμενόταν και τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Μακρόν.

Δίνοντας πάντως τον τόνο και αυτών των επαφών, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, μιλώντας στην «Καθημερινή», σημείωνε πως «καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ρυθμίσουν τις διαφορές τους με τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», ενώ εκφράζοντας χαρά επειδή «τα πρώτα βήματα έγιναν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωνε πως «πρέπει πάντως να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διάλογο. Επιμένω, όμως, οι Ευρωπαίοι και οι Τούρκοι έχουν ανάγκη από μια σχέση εμπιστοσύνης. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, καλούμε λοιπόν την Αγκυρα να δημιουργήσει τις συνθήκες αυτού του διαλόγου, απέχοντας από απειλές ή μονομερείς πράξεις...».

Θυμίζουμε πως ο Μπον βρέθηκε στη Λευκωσία την Παρασκευή, με φόντο τα σχέδια της χώρας του να αναβαθμίσει τη στρατιωτική και άλλη συνεργασία με την Κύπρο. Σε ερώτημα για την παρουσία της Γαλλίας στην περιφέρεια συνολικά, ο Μπον ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή την περιφέρεια σε άλλες δυνάμεις. Στον βαθμό που χρειάζεται, αυτό μεταφράζεται σε έντονη παρουσία της Γαλλίας στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας ειδικότερα» και σημείωσε ότι η γαλλική εμπλοκή σχετίζεται με τη «θεώρηση της Ευρώπης που πρέπει να αναλάβει τα συμφέροντά της με την ιδιότητα μιας μεγάλης δύναμης, ειδικότερα στη συγκεκριμένη περιοχή». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα εξασθενήσει», αλλά ταυτόχρονα «και η Ευρώπη θα προβάλει ως ισότιμος διεθνής παράγοντας. Το να αφήσουμε άλλες δυνάμεις, στην άμεση περιοχή μας αλλά και στη διεθνή κλίμακα, να αποφασίζουν για το δικό μας μέλλον χωρίς εμάς, δεν αποτελεί επιλογή για τη Γαλλία».

Η Κύπρος

Στο μεταξύ, ενόψει της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τους όρους διαπραγμάτευσης ΕΕ - Τουρκίας, μετά και την επιμονή χωρών όπως η Κύπρος ότι πρέπει να δρομολογηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως έγινε και με τη Λευκορωσία.

Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» μίλησε για «απερισκεψία της Κύπρου» (επειδή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για βέτο στις κυρώσεις κατά του Μινσκ) και κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι «δίνει την εντύπωση ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ έχει παραλύσει» και σημείωσε ότι «για να μπορέσει η Κύπρος να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της έναντι της πολύ ισχυρότερης Τουρκίας, χρειάζεται στο πλευρό της μια ΕΕ με ευχέρεια κινήσεων».

Μιλώντας στο δίκτυο «Euronews», ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε πάντως πάλι την ετοιμότητα της Λευκωσίας για διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι «μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει λύση και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχουμε ζητήσει από την Τουρκία να συζητήσουμε για τα θαλάσσιά μας σύνορα, βόρεια και δυτικά της Κύπρου. Υπάρχει αρνητική απάντηση. Είπαμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ό,τι αποφασίσει είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε και αφού η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει τόσο ισχυρές νομικές θέσεις, το Δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα, ο Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την «ανάγκη να υπάρξει ένα κατάλληλο περιβάλλον που θα σπρώξει θετικά τη διαπραγματευτική διαδικασία προς την κατάληξη», στην οποία στάθηκε και ο γγ του ΟΗΕ στην πρόσφατη παρέμβασή του.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Αγκυρα σχολίασε ότι δεν έχουν «καμία αξία» οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος τουρκικής εταιρείας για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι «σε μια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το να λαμβάνεται μια τόσο λαθεμένη απόφαση είναι εξαιρετικά λυπηρό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ