Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κινητικότητα Αμερικανών ... επενδυτών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Πολυμελής αποστολή Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, αναμένεται σήμερα στο Βελιγράδι σε μια προσπάθεια να προωθήσει στην πράξη όσα υπέγραψαν περί δήθεν ενίσχυσης της διμερούς «οικονομικής συνεργασίας» στις 4 Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αμπντουλάχ Χότι.

Στις συναντήσεις σε Βελιγράδι, Πρίστινα, αλλά και σε Αθήνα και Ιερουσαλήμ θα συμμετάσχει και ο εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής «Εταιρείας Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Ανάπτυξης» (DFC), Ανταμ Μπούλερ, που ειδικεύεται σε θέματα προώθησης «στρατηγικών επενδύσεων» στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας.

Στόχος των συναντήσεων είναι να προωθηθούν τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής απέναντι σε ανταγωνιστές τους, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Θάτσι στην Κωνσταντινούπολη

Την Κυριακή μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι. Δεν ανακοινώθηκε επισήμως τίποτε από τη συνάντηση των δύο ηγετών. Ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι πως η επίσκεψη του Θάτσι πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την ανοιχτή ενόχληση της Αγκυρας από την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να ικανοποιήσει αίτημα των ΗΠΑ και να υπογράψει έγγραφο με στόχο την αναγνώριση του Ισραήλ και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org