Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιπαράθεση για το Ανώτατο Δικαστήριο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις πρώτες θέσεις θεμάτων αντιπαράθεσης της προεκλογικής εκστρατείας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων καταλαμβάνει το ζήτημα αντικατάστασης της θέσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, μετά τον θάνατο της επιφανούς δικαστικού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών.

Αφορμή δίνει η προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιταχύνει τη διαδικασία διορισμού, μολονότι η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών (πάνω από 60% αναφέρουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις), αλλά και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο επιθυμούν διορισμό του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια, κάλεσε τους γερουσιαστές να μην ψηφίσουν για την πλήρωση της κενής θέσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου «πριν οι Αμερικανοί επιλέξουν τον Πρόεδρό τους».

Παρά τις αντιδράσεις ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χτες πως θα ανακοινώσει το αργότερο έως το ερχόμενο Σάββατο την νέα γυναίκα δικαστή.

Το Σάββατο, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βόρεια Καρολίνα, ο Τραμπ έριξε νέο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, απειλώντας... να απαγορεύσει τη συμμετοχή του στις εκλογές λόγω πνευματικής ακαταλληλότητας! Είπε επί λέξει: «Μπορούμε να αστειευτούμε, να παίξουμε παιχνίδια, να διασκεδάσουμε. Δεν μπορείτε να έχετε αυτόν τον τύπο ως Πρόεδρό σας. (...) Ισως να υπογράψω μια εκτελεστική εντολή ότι δεν μπορείτε να τον έχετε ως Πρόεδρό σας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ